Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gondoz 9

Gondoz 9

Közlekedés

A járást, közlekedést, utazást, azaz a helyváltoztatást segítő eszközökből rengetegféle kapható a kialakítástól a praktikusságon át egészen a terhelhetőségig. Ilyen gyógyászati segédeszközt mindig a gondozott mozgási állapotának megfelelően, azt figyelembevéve kell választani. Nézzük a lehetőségeket.

  • Járóbot – Egyesek sétabotnak is hívják, de valójában az a célja a járóbotnak, hogy biztonságot adva megkönnyítse a járkálást. Fix és több részbe összehajtogatható bot kapható nagyon sokféle színben. Ma már szempont, hogy a nők és a férfiak magukhoz illő járóbotot használjanak. Ha lehet olyat vegyen, aminek csuklópántja is van, mert így egyszerű megtartani, ha épp valahová le kellene tenni. Lehet ez a bot a manapság divatos széles talpú bot, ami önmagától megáll. De használhat a nagyobb stabilitás érdekében 3 vagy 4 lábú járóbotot is. A markolat kialakításában is van különbség: ha pl. artritiszes a beteg, akkor anatómiai fogantyúsat kell venni vagy gél markolatút. A járóbotok többségének állítható a magassága, ami igen fontos tényező.
  • Mankó – Gyerek és felnőtt, sőt, extra felnőtt modell is kapható. Két típusa létezik: könyök- vagy hónaljmankó. Itt a terhelhetőségre kell odafigyelni, valamint arra is, hogy ha kargyűrűset kell választania a nagyobb stabilitás érdekében, akkor nyitott vagy zárt legyen a gyűrű. Ebben segít az orvos is.
  • Járókeret – A választék itt is nagy. Összecsukható vagy fix kialakítás létezik – a kedvelt az előbbi, de ez a drágább is. A járókeret funkcióját tekintve lehet felállást segítő vagy lépegető. Ezek a termékek könnyűek, többnyire 3kg. körül van a súlyuk. A terhelhetőség egy nagyon fontos szempont. Amikor tehát járókeretet vásárol, előbb a gondozott testsúlyát részesítse előnybe, majd a funkciót. A járókereteknek többnyire nincs kerekük, de létezik 2 vagy 4 kerekes kivitel is.
  • Rollátor – 3 vagy 4 kerekű termékek acélból, vagy alumíniumból vagy karbonszálból készítik őket. Az acél rollátorok nehezek, és nem igen kedveltek épp a súlyuk miatt. Az alumínium termékek sokkal könnyebbek, de jóval drágábbak. A karbon a legkönnyeb, de több százezer forintba is kerülhet. Vásárlás előtt itt is a beteg súlya és a felhasználási terület a szempont. Ülőkéje és kosara majdnem mindegyiknek van, és mindegyik össze is csukható. Lényeges, hogy az összecsukott változat az esetek többségében nem alkalmas arra, hogy pl. a busz érkezésekor gyorsan összecsukjuk és fellépjünk vele a járműre. Ennek csupán tárolási szempontból van jelentősége. Mindegyik fékezhető és a két első kereke bolygókerék.
  • Betegszállító szék – A kerekesszék egyik fajtája ez, amikor a különböző teherbírású, összecsukható és igen eltérő súlyú széknek 4 kisebb kereke van. Itt az a szempont, hogy a gondozott ne tudja magát hajtani, azaz helyváltoztatásra önmaga nem képes. Ilyen széket többnyire intézményi látogatáshoz, kisebb utak, séták megtételekor használnak. A terhelhetőség itt is szempont, de a termék szélessége talán még inkább – pl. a lakásban a kisméretű a legjobb választás.
  • Önhajtós kerekesszék – A köznyelveb csak kerekesszéknek nevezik: elől két kisebb, hátul 2 nagy önhajtós kereke van többnyire tömör gumiburkolattal. A hátsó kerék kivehető, így könnyen betehető az autóba a szék. Sokféle kapható attól függően, hogy a beteg llapota mit kíván meg. Bent és kint egyaránt használhatók.
  • Biztonsági öv – Erre is szükség van a kerekesszékek esetében. A részleteket a Biztonság részben írtuk le.

kerekesszékeket itt találja, a járást segítő eszközöket pedig itt. A biztonsági öveket itt nézheti meg.

Bankok és minősítések