Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

5 tipp a derékfájás kezelésére

Szabó Zoltán József -
2020. 04. 29. 07:51:56
5 tipp a derékfájás kezelésére

A derékfájás egy olyan probléma, amellyel mindenki legalább egyszer megküzd az élete során. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a fájdalom megjelenése korhoz lenne kötve, hiszen időseket és fiatalokat egyaránt súlyt a gond, bár tény, hogy az idősebb generáció tagjait többnyire jobban kínozza. Számos esetben megfelelő lehet a derékfájás otthoni kezelése.

tovább olvasom...

5 tipp a derékfájás kezelésére - Értéksziget Webáruház

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A derékfájás egy olyan probléma, amellyel mindenki legalább egyszer megküzd az élete során. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a fájdalom megjelenése korhoz lenne kötve, hiszen időseket és fiatalokat egyaránt súlyt a gond, bár tény, hogy az idősebb generáció tagjait többnyire jobban kínozza. Vannak olyan helyzetek, melyeket mindenképp szükséges kivizsgáltatni, ugyanakkor számos esetben megfelelő lehet a derékfájás otthoni kezelése.

Mi okozza a fájdalmat?

Mielőtt otthon kezdenénk kezelni a derékfájást, nem árt tudni, hogy pontosan mi is okozza a tüneteket, hiszen a derékfájdalomnak több oka is lehet. Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha felkeressük az orvosunkat, aki először fizikálisan fog megvizsgálni, majd ha szükségét érzi, tovább irányíthat bizonyos laborvizsgálatok elvégzésére, illetve kérheti röntgen, CT és MRI vizsgálatok elvégzését is.

A derékfájdalmak között a leginkább gyakori a lumbágó, ami alatt a hirtelen bekövetkező, minden mozdulatra kínzó fájdalommal reagáló derékfájdalmat értjük.

Szintén gyakori okozója lehet a derékfájdalomnak a porckopás. Ebben az esetben az ízületi porc először elvékonyodik, majd felszívódik, ezáltal pedig az ízületben bizonyos részek súrlódnak, ami fájdalmat okoz. Erre a betegségre jellemző, hogy a fájdalom pihenés során enyhül.

A fenti két esetnél ritkább, de még így is viszonylag gyakori a porckorongsérv megjelenése. Itt arról van szó, hogy a gerinccsigolyák közti porckorong elveszíti tartását, ezáltal nem tartja fent a megfelelő távolságot a csigolyák között, kissé kitüremkedik, így a gerincből kilépő idegeket nyomás alá helyezi. A tünetek attól függően alakulnak, hogy mely idegek kerülnek nyomás alá, illetve mekkora a nyomás.

 

Tanácsok derékfájás kezelésére

Tény, hogy a legjobb kezelési tanács a derékfájásra akkor adható, ha tisztában vagyunk a fájdalom okával. Azonban van néhány univerzális tipp, melyeket megfogadva enyhíthető a fájdalom.

Pihentesse! Bármilyen jellegű derékfájással is küzd, a legjobb, amit tehet, ha lehetőség szerint sokat pihen, hiszen ezzel tehermentesíti a fájó derekat.

Feküdjön félkemény matracon! A túlságosan puha matracok ugyanis nem tartják megfelelően a gerincet, míg a túl kemény matracok mereven tartják azt, így mindkét esetben garantálható az idővel megjelenő krónikus hátfájás. Egy optimális keménységű matrac kiválasztásával sok esetben megelőzhető, de minimum csökkenthető a hát- és a derékfájás egyaránt.

Sportoljon! A séta, az úszás és a kerékpározás egyaránt jó mozgásformák, ha a derékfájdalom ellen szeretne fellépni. Nem mellesleg a rendszeres edzés segít kordában tartani a testsúlyt is, aminek szintén szerepe lehet a deréktáji fájdalmak kialakulásában.

Használjon medenceövet! Ha kemény fizikai munkát végez, akkor az Ön gerince fokozottan ki van téve az esetleges megbetegedéseknek. Csökkentheti az esélyét a derékfájdalom megjelenésének, ha medenceövet visel a munkája során, ugyanis ezzel mérsékelhető a gerinc terhelése.

Viseljen kényelmes cipőt! Különösen a nők problémája, hogy feláldozzák az egészséget a divat oltárán, vagyis magas sarkú cipők viselésére kényszerítik magukat. Sajnos a kelleténél magasabb sarok miatt állás közben a medence előre billen, így nő a porckorongokban a nyomás, ami rövid időn belül derékfájdalomhoz vezet.

Amennyiben további kérdései merültek fel a témával vagy a termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken!

Bankok és minősítések