Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Milyen TENS készüléket vegyek? 3 tipp a választáshoz

Szabó Zoltán József
Milyen TENS készüléket vegyek? 3 tipp a választáshoz

A világ gyorsan változik, és ennek következtében az orvostudomány is jelentősen lép előre. Ami egykor elképzelhetetlen volt, hogy fájdalmat akár fizikoterápian nélkül otthon is egy kis eszközzel csökkenteni lehet, az ma már tény. Sokféle ideg- és izomstimuláló, azaz TENS/EMS készülék kapható, de többnyire nehezen tudunk választani. Íme 3 tipp, hogy mire érdemes odafigyelni ilyen készülék vásárlásakor.

tovább olvasom...

Milyen TENS készüléket vegyek? 3 tipp a választáshoz

Ami régebben csak a rendelőintézetekben, orvosi beutalóra elvégzett fizikoterápiás kezeléseken volt lehetséges, az ma már bárhol és bármikor elérhető. A TENS készülék kiválasztása azonban a széles kínálat miatt nem egyszerű, hiszen a legjobb eszközt szeretnénk a legkedvezőbb áron, ami sokáig szolgálja majd az egészségünket. Éppen ezért szeretnénk 3 hasznos tippet adni azzal kapcsolatban, hogy a rengeteg paraméter közül milyen szempontokra érdemes odafigyelni a vásárlásnál.

Milyen pozitív hatásai vannak a TENS készülékeknek?

A TENS készülékek az idegek elektromos stimulálása révén fejtik ki hatásukat a kezelt testrészeken. Ezek a biztonságos, apró impulzusok ugyanis blokkolják a fájdalmat, beindítják az endorfintermelést, valamint serkentik a vérkeringést.

Az eszköz számtalan tünet esetén alkalmazható. Ilyenek például a különféle akut és krónikus ízületi és izomproblémák, mint a rándulások, zúzódások, a reuma, de a hát- és a derékfájás is. Léteznek emellett olyan multifunkciós készülékek is, amik az orvosi programokon kívül egyéb szépségápolási kezelésekre is alkalmasak, legyen az a narancsbőr eltüntetése vagy a masszázs.

 

Mire érdemes odafigyelni a TENS készülék választás során?

Hogy biztosan hatékony legyen a kezelés, a TENS készülék választás során az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

A csatornák száma: a megvásárolható készülékek között találhatunk 1, 2 vagy 4 csatornás eszközöket. A gyártók ezt a paramétert is feltüntetik a műszereken, így a specifikáció átböngészése után azonnal képbe kerülhetünk. A választáskor érdemes átgondolni, hogy mekkora területet kell majd kezelni a géppel: ha a fájdalom kiterjedése kicsi, akkor elég lehet egy egycsatornás készülék is, amihez 2 darab elektróda – más néven tappancs – tartozik. Például abban az esetben, ha valaki rendszeresen elfekszi a nyakát, és csak egy nagyjából tenyérnyi részt kell stimulálni.

Ha azonban a kezelni kívánt terület nagyobb, akkor az egycsatornás készülék már nem elég. Bár ezzel is megoldható a kezelés, de túlságosan hosszadalmas, hiszen folyton át kell helyezni a tappancsokat, és megismételni az adott programot. Praktikusabb tehát 2 vagy 4 csatornás készülékeket választani, amik 4, illetve 8 öntapadós elektródával rendelkeznek.

Azaz egy nagyobb kiterjedésű probléma esetén érdemes beruházni egy komolyabb készülékbe, hiszen nem mindegy, hogy 1, vagy akár 5-6 kezelést kell elvégezni a fájdalmas testrészen.

A frekvenciatartomány nagysága: ha csupán az izmok stimulálása a cél, akkor egy 1-100 Hz-es tartományban dolgozó készülék ideális választás lehet. Ha viszont egy makacsabb fájdalommal van dolgunk, akkor érdemes egy 1-200 Hz-es eszközt venni. Ennek az az oka, hogy a Melzack-Wall-féle kapuelmélet szerint a fájdalom blokkolása 143 Hz felett következik be. Vagyis, ha a tünetek súlyosabbak, akkor erre a paraméterre is figyelni kell.

A programok száma: mivel minden egyes betegség más-más impulzust igényel, ezért nem mindegy, hogy az adott készüléken hányféle program közül lehet választani. Az egyszerűbb eszközök csupán egyféle TENS programot ismernek, ami azonban nem alkalmas az összes probléma hatékony kezelésére. A minőségibb készülékeken viszont az orvosi tapasztalatokra alapozva alakítanak ki programokat az adott testrészekre és tünetekre szabottan.

A TENS készülék választás során fontos még a minőségi kiegészítők megléte, a tappancsok közül pedig az öntapadósat érdemes keresni webáruházunkban.

Bankok és minősítések