Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Milyen TENS készüléket vegyek? 3 tipp a választáshoz

Szabó Zoltán József -
2019. 08. 12. 07:49:44
Milyen TENS készüléket vegyek? 3 tipp a választáshoz

A világ gyorsan változik, és ennek következtében az orvostudomány is jelentősen lép előre. Ami egykor elképzelhetetlen volt, hogy fájdalmat akár fizikoterápia nélkül otthon is egy kis eszközzel csökkenteni lehet, az ma már tény. Sokféle ideg- és izomstimuláló, azaz TENS/EMS készülék kapható, de többnyire nehezen tudunk választani. Íme 3 tipp, hogy mire érdemes odafigyelni ilyen készülék vásárlásakor.

tovább olvasom...

Milyen TENS készüléket vegyek? 3 tipp a választáshoz

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

Ami régebben csak a rendelőintézetekben, orvosi beutalóra elvégzett fizikoterápiás kezeléseken volt lehetséges, az ma már bárhol és bármikor elérhető. A TENS és/vagy EMS készülék kiválasztása azonban a széles kínálat miatt nem egyszerű, hiszen a legjobb gyógyászati segédeszközt szeretnénk a legkedvezőbb áron, ami sokáig szolgálja majd az egészségünket. Éppen ezért szeretnénk 3 hasznos tippet adni azzal kapcsolatban, hogy a rengeteg paraméter közül milyen szempontokra érdemes odafigyelni a vásárlásnál.

Mi a TENS és EMS készülék, milyen előnyei vannak?

A TENS és EMS készülék olyan elektroterápiás gyógyászati segédeszköz, amely áramimpulzusokat bocsát ki a bőrön keresztül a szervezetbe. A TENS (transzkután elektromos idegstimuláció) célja a fájdalomcsillapítás, míg az EMS (elektromos izomstimuláció) az izmok erősítése és regenerálása. A TENS és EMS készülék használata számos előnnyel jár, pl.:

 • csökkenti a gyulladást és a duzzanatot
 • serkenti a vérkeringést és az anyagcserét
 • növeli az izomtónust és az izomerőt
 • elősegíti a sebgyógyulást és a hegesedést
 • javítja a mozgáskoordinációt és a rugalmasságot
 • megelőzi az izomsorvadást és az izomgörcsöket

A TENS és EMS készülék használata egyszerű és biztonságos, ha betartjuk a használati utasítást és az orvos által előírt paramétereket. Egy ilyen készülékhez elektromos vezetékek tartoznak, amelyekhez tapadókorongokat (tappancsnak is szokás hívni) kell csatlakoztatni. A tapadópárnákat a kezelni kívánt testrészre kell felhelyezni, majd bekapcsolni a készüléket. A készülék kijelzőjén beállíthatjuk az áramerősséget, a frekvenciát, a pulzusszélességet és az időtartamot. A kezelés alatt érezhetünk bizsergést, lüktetést vagy görcsöt, de ez nem jelent fájdalmat, károsodást. A kezelés után le kell kapcsolni a készüléket, le kell venni a tappancsokat és tisztítani kell őket.

A TENS és EMS készülék használata nem ajánlott:

 • pacemakerrel vagy más elektromos implantátummal rendelkezőknek
 • kismamáknak
 • vérzékenység vagy vérhígító szedésekor
 • fertőzött, sérült vagy érzéketlen bőrfelületen alkalmazzuk
 • szív-, érrendszeri vagy idegrendszeri betegségben szenvedőknek
 • rákos vagy epilepsziás betegeknek

Milyen pozitív hatásai vannak még a TENS és EMS készülékeknek?

A TENS készülékek az idegek elektromos stimulálása révén fejtik ki hatásukat a kezelt testrészeken. Ezek a biztonságos, apró impulzusok ugyanis blokkolják a fájdalmat, beindítják az endorfintermelést, valamint serkentik a vérkeringést.

Ez a gyógyászati segédeszköz számtalan tünet esetén alkalmazható. Ilyenek például a különféle akut és krónikus ízületi és izomproblémák, mint a rándulások, zúzódások, a reuma, de a hát- és a derékfájás is. Léteznek emellett olyan multifunkciós készülékek is, amik az orvosi programokon kívül egyéb szépségápolási kezelésekre is alkalmasak, legyen az a narancsbőr eltüntetése vagy a masszázs.

 

Mi a különbség a TENS és az EMS készülék között?

A TENS és az EMS két különböző elektromos stimulációs módszer, amelyeket a fizioterápiában és a rehabilitációban használnak. A TENS a bőrön keresztül küld elektromos impulzusokat az idegekhez, hogy csökkentse a fájdalmat és a görcsöket. Az EMS az izmokat stimulálja elektromos árammal, hogy növelje az izomerőt és a mozgástartományt. Mindkét módszer segíthet a sérült vagy gyenge izmok helyreállításában, valamint a vérkeringés és az anyagcsere javításában.

 • A TENS általában alacsony frekvenciás áramot használ, amely nem okoz izomösszehúzódást, hanem csak bizsergő érzést.
 • Az EMS magasabb frekvenciás árammal működik, és izomösszehúzódást vált ki, ezért fontos, hogy az izmokat megfelelően felmelegítsük és nyújtsuk a kezelés előtt és után.

Milyen gyakran használhatom a TENS vagy EMS készüléket?

A TENS-t és az EMS-t nem szabad túl gyakran használni, mert ez irritálhatja a bőrt vagy túlterhelheti az izmokat. Általános szabályként a TENS-t naponta legfeljebb 30-60 percig, az EMS-t pedig hetente legfeljebb 2-3 alkalommal javasolt alkalmazni. A kezelés időtartama és gyakorisága függ attól is, hogy milyen típusú fájdalomról vagy sérülésről van szó, ezért mindig kövesse orvosa vagy fizioterapeuta utasításait.

Mire érdemes odafigyelni a TENS és EMS készülék választás során?

Hogy biztosan hatékony legyen a kezelés, a TENS készülék választás során az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

A csatornák száma: a megvásárolható készülékek között találhatunk 1, 2 vagy 4 csatornás eszközöket. A gyártók ezt a paramétert is feltüntetik a műszereken, így a specifikáció átböngészése után azonnal képbe kerülhetünk. A választáskor érdemes átgondolni, hogy mekkora területet kell majd kezelni a géppel: ha a fájdalom kiterjedése kicsi, akkor elég lehet egy egycsatornás készülék is, amihez 2 darab elektróda – más néven tappancs – tartozik. Például abban az esetben, ha valaki rendszeresen elfekszi a nyakát, és csak egy nagyjából tenyérnyi részt kell stimulálni.

Ha azonban a kezelni kívánt terület nagyobb, akkor az egycsatornás készülék már nem elég. Bár ezzel is megoldható a kezelés, de túlságosan hosszadalmas, hiszen folyton át kell helyezni a tappancsokat, és megismételni az adott programot. Praktikusabb tehát 2 vagy 4 csatornás készülékeket választani, amik 4, illetve 8 öntapadós elektródával rendelkeznek.

Azaz egy nagyobb kiterjedésű probléma esetén érdemes beruházni egy komolyabb készülékbe, hiszen nem mindegy, hogy 1, vagy akár 5-6 kezelést kell elvégezni a fájdalmas testrészen.

A frekvenciatartomány nagysága: ha csupán az izmok stimulálása a cél, akkor egy 1-100 Hz-es tartományban dolgozó készülék ideális választás lehet. Ha viszont egy makacsabb fájdalommal van dolgunk, akkor érdemes egy 1-200 Hz-es eszközt venni. Ennek az az oka, hogy a Melzack-Wall-féle kapuelmélet szerint a fájdalom blokkolása 143 Hz felett következik be. Vagyis, ha a tünetek súlyosabbak, akkor erre a paraméterre is figyelni kell.

A programok száma: mivel minden egyes betegség más-más impulzust igényel, ezért nem mindegy, hogy az adott készüléken hányféle program közül lehet választani. Az egyszerűbb eszközök csupán egyféle TENS programot ismernek, ami azonban nem alkalmas az összes probléma hatékony kezelésére. A minőségibb készülékeken viszont az orvosi tapasztalatokra alapozva alakítanak ki programokat az adott testrészekre és tünetekre szabottan.

+2 pro tipp a választáshoz

Kialakítás és használhatóság: a készüléknek könnyűnek, kompaktnak és hordozhatónak kell lennie, hogy bárhová magunkkal vihessük – amennyiben ez szempont. Rendelkeznie kell egy világos és könnyen olvasható kijelzővel, amelyen láthatjuk a beállított programot, intenzitást, időtartamot és akkumulátor állapotát. Kezelőgombjainak egyszerűnek és ergonomikusnak kell lenniük, hogy könnyen be tudjuk állítani a kívánt paramétereket. Tartalmaznia kell egy használati útmutatót, amely részletesen leírja a készülék működését, a programok jellemzőit és az elektródák helyes elhelyezését.

Ár és garancia: a TENS és EMS gyógyászati segédeszközök ára nagyban függ a fent említett tényezőktől, valamint a márka hírnevétől és minőségétől, általában 15-50000 Ft között mozognak. Fontos, hogy ne csak az árat nézzük, hanem azt is, hogy mennyi garanciát ad a gyártó vagy a forgalmazó. A garancia időtartama általában 1-3 év között van, de lehetnek olyan készülékek is, amelyekre ennél sokkal több garanciát vállalnak. A garancia biztonságot ad arra az esetre, ha a készülék meghibásodna vagy elromlana.

Szerző: Szabó Zoltán József

Bankok és minősítések