Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Ezért alakulhat ki ödéma, és így kerülhetők el a szövődményei

Szabó Zoltán József
Ezért alakulhat ki ödéma, és így kerülhetők el a szövődményei

Az ödémát gyakran nem is nevezzük nevén. Sokszor csak annyit mondunk: „bedagadt a kezem” vagy „felpuffadt a lábfejem”. Az ödéma egy olyan tünet, amellyel az évek során valószínűleg mindannyian találkoztunk. A végtagok átmeneti bedagadása sokszor csak kellemetlen, de nem okoz problémát. Az ödéma nem véletlenül jelentkezik, és nem is távozik szövődmények nélkül. Figyeljünk oda rá!

tovább olvasom...

Ezért alakulhat ki ödéma, és így kerülhetők el a szövődményei

Az ödéma egy olyan tünet, amellyel az évek során valószínűleg mindannyian találkoztunk. A végtagok, az arc, az ajak átmeneti bedagadása sokszor csak kellemetlen, de nem okoz problémát. Mégis: az ödéma nem véletlenül jelentkezik, és nem is feltétlenül távozik nyomtalanul, szövődményei is lehetnek. Figyeljünk oda rá!

Az ödémát gyakran nem is nevezzük nevén. Sokszor csak annyit mondunk: „bedagadt a kezem” vagy „felpuffadt a lábfejem”. Rosszul hangzik, de nagyjából tényleg ez történik: a szövetek között meggyűlő folyadék miatt a testrészek térfogata megnő. Ezt általában tompa fájdalom, feszülő érzés, diszkomfort kíséri.

Az ödéma kialakulásának okai

 • Vizenyő (vizesedés, ödéma) akkor jön létre, amikor a kapillárisokból folyadék szivárog ki, és felszaporodik a környező szövetekben. Az orvosok az ödémát általában az ujjbenyomatot tartó vagy nem tartó osztályba sorolják. Előző esetében, ha az ödémás területet megnyomunk az ujjunkkal, az ujjbenyomat helye megmarad. Számos tényező miatt kialakulhat, de leggyakrabban a következők miatt jelenik meg:
 • Szokatlan fizikai terhelés. Egy hatalmas túra vagy egy hétvégi felújítás után gyakran tapasztalhatunk némi vizesedést a kezünkön, lábunkon, ujjainkon. A szokatlan igénybevétel megviseli az ízületeket, mikrosérülések alakulnak ki. Ez fokozza a nyirokkeringést, a folyadék pedig átmenetileg megmaradhat a szövetek között.
 • Melegben. Az erek kitágulnak, így a lefelé lógatott kéz vagy láb könnyen megdagadhat. Ez legtöbbször csak átmeneti tünet. Felpolcolással, felemeléssel megszűnik a jelenség.
 • Várandósan. A kismértékű „vizesedés” teljesen normális.
 • Cukorbetegség jele. A perifériás hajszálerek keringése romlik, és nem tudják elvezetni a felesleges folyadékot a végtagból.
 • Vesebetegség kísérője. A só-víz háztartás felborul, és a nedvesség nem tud kiürülni a szövetek közül.
 • Szívbetegség jele. Szintén a rossz keringés miatt.
 • Allergiás reakció. Csípés, szúrás, bőrallergia körül, ahogy gyulladás lép fel.
 • Bármely gyógyszer, amely ösztrogént tartalmaz (fogamzásgátló).
 • Menopauza körül a hormoningadozások.
 • Hormonpótló terápia (HRT).
 • A pajzsmirigyproblémákkal járó hormonális egyensúlyhiány.
 • Bizonyos gyógyszerek (nem szteroid gyulladáscsökkentők, magas vérnyomás elleni készítmények, ösztrogén).
 • Keringési problémák.
 • Májcirrózis.
 • Nem megfelelően működő nyirokrendszer.
 • Fertőzések.
 • Szövethalál (nekrózis).
 • Sós ételek.

Mikor és hogyan kell kezelni az ödémát?

Az ödémát minden esetben érdemes kezelni, hogy megelőzzük a komolyabb szövődmények kialakulását. Ha a tüneteket észleljük, gyorssegély, ha felpolcoljuk a végtagot. Ha erre nincs lehetőség, a hideg borogatás gyógyhatása lehet segítségünkre. A hideg összehúzza az ereket, így hamarosan enyhül a duzzanat. Mozgassuk az izmokat az ödéma által érintett testrészen, különösen a lábakon. Kérdezzük meg az orvost, hogy milyen gyakorlatokat végezhetünk. A nyirokkeringés irányába történő lassú, körkörös masszírozó mozdulatokkal javul a vér- és nyirokkeringés. Ezt a technikát nyirokmasszázsnak nevezzük. Az orvos javasolhatja, hogy viseljünk kompressziós harisnyát, így megakadályozzuk a további duzzanat kialakulását. Tartsuk az érintett területet tisztán, szárazon és sérülésmentesen. A száraz, repedezett bőr hajlamosabb a fertőzésekre. Csökkentsük a sóbevitelt, mivel a só fokozhatja a folyadékvisszatartást. Kimondottan ödéma elleni krém nem létezik, de a nyirokkeringést fokozó készítmények igen. Ezekkel kapcsolatban kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől.

Ödéma a lábon: külön probléma

A lábon keletkező ödéma külön odafigyelést is igényel. Amikor a szervezet a szívelégtelenséggel találkozik, megpróbál tenni ellene pl azzal, hogy megpróbálja növelni a szívverések számát. Ezen kívül a vesék elkezdik visszatartani a sót és a vizet. Ez utóbbi növeli a keringő vér mennyiségét, vagyis némileg javítja a megromlott keringést, ugyanakkor terhet is ró a szívre. A növekvő teljesítmény miatt egyre romló szívelégtelenség miatt pedig a felesleges folyadék kilép a keringés rendszeréből és összegyűlik az egyes testrészekben, azaz kialakul az ödéma.

Először csak a bokák dagadnak be, később a lábszárak, súlyos esetben akár az egész láb. Ez tehát már egy komoly jelzés arra vonatkozólag, hogy a szívnek segíteni kell, hiszen a vizenyő később érintheti a belső szerveket, a tüdőt, a májat, a gyomor-és bélrendszert is.

Ha kezeljük a szivet, az általa okozott tünetek is enyhülnek. Pangásos szívelégtelenségben többnyire vízhajtókat kapunk az ödéma csökkentésére és a magas vérnyomás kezelésére is. Ezen kívül sószegény diéta tartása javasolt, illetve az olyan ételek fogyasztása, amelyek vízhajtó hatással bírnak. Ilyen pl. a hagyma, a spárga, az ananász és a görögdinnye.

Ha rendszeresen tapasztal lábdagadást, érdemes már az első gyanús jel esetén orvoshoz fordulni. Csak szakember tudja kideríteni panaszok pontos okát, és a legoptimálisabb kezelést előírni. Ha a problémát idejekorán sikerül diagnosztizálni, jók az esélyek a gyógyulásra és a szövődmények megakadályozására.

Ha gyakran dagad a lábunk, érdemes megfontolni a kompressziós harisnya viselését. Ma már egészen divatos kompressziós combfixek, esztétikus harisnyák is léteznek. Ezek az eszközök egy kicsit ellent tartanak a lefelé áramló folyadéknak. Egyenletes, körkörös nyomást fejtenek ki az érfalakra is, így a véredények nem tudnak „összelapulni”, biztosítani tudják a jó keringést.

Az ödéma szövődményei

A trombózisveszélyen és keringési zavarokon kívül az ödéma bőrproblémákat, fekélyesedést is okozhat, hiszen a bedagadt területen a bőr kifeszül és húzódik. A rendszeresen dagadó területeket érdemes hideg-meleg váltózuhannyal, szakértő által végzett masszázzsal vagy gyógytornával edzésben tartani.

Egy kis odafigyeléssel az ödéma megelőzhető, a kiváltó okok megszüntetésével pedig hosszú távra megszabadulhatunk tőle.

 
Bankok és minősítések