Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Ezért alakulhat ki ödéma, és így kerülhetők el a szövődményei

Szabó Zoltán József
Ezért alakulhat ki ödéma, és így kerülhetők el a szövődményei

Az ödémát gyakran nem is nevezzük nevén. Sokszor csak annyit mondunk: „bedagadt a kezem” vagy „felpuffadt a lábfejem”. Az ödéma egy olyan tünet, amellyel az évek során valószínűleg mindannyian találkoztunk. A végtagok átmeneti bedagadása sokszor csak kellemetlen, de nem okoz problémát. Az ödéma nem véletlenül jelentkezik, és nem is távozik szövődmények nélkül. Figyeljünk oda rá!

tovább olvasom...

Ezért alakulhat ki ödéma, és így kerülhetők el a szövődményei

Az ödéma egy olyan tünet, amellyel az évek során valószínűleg mindannyian találkoztunk. A végtagok, az arc, az ajak átmeneti bedagadása sokszor csak kellemetlen, de nem okoz problémát. Mégis: az ödéma nem véletlenül jelentkezik, és nem is feltétlenül távozik nyomtalanul, szövődményei is lehetnek. Figyeljünk oda rá!

Az ödémát gyakran nem is nevezzük nevén. Sokszor csak annyit mondunk: „bedagadt a kezem” vagy „felpuffadt a lábfejem”. Rosszul hangzik, de nagyjából tényleg ez történik: a szövetek között meggyűlő folyadék miatt a testrészek térfogata megnő. Ezt általában tompa fájdalom, feszülő érzés, diszkomfort kíséri.

Az ödéma kialakulásának okai

Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor a szervezet hajlamos az ödémára. Néhány esetben az ödéma a webáruházunkban kapható természetes egészségvédő eszközökkel megelőzhető és kezelhető. Ilyen például:

Szokatlan fizikai terhelés. Egy hatalmas túra vagy egy hétvégi felújítás után gyakran tapasztalhatunk némi vizesedést a kezünkön, lábunkon, ujjainkon. A szokatlan igénybevétel megviseli az ízületeket, mikrosérülések alakulnak ki. Ez fokozza a nyirokkeringést, a folyadék pedig átmenetileg megmaradhat a szövetek között.

  • Melegben. Az erek kitágulnak, így a lefelé lógatott kéz vagy láb könnyen megdagadhat. Ez legtöbbször csak átmeneti tünet. Felpolcolással, felemeléssel megszűnik a jelenség.
  • Várandósan. A kismértékű „vizesedés” teljesen normális.

Sajnos van, amikor az ödéma komolyabb bajt jelez. Ha a tünetek gyakran jelentkeznek és hosszan fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni. A dagadás oka lehet ugyanis:

  • Cukorbetegség jele. A perifériás hajszálerek keringése romlik, és nem tudják elvezetni a felesleges folyadékot a végtagból.
  • Vesebetegség kísérője. A só-víz háztartás felborul, és a nedvesség nem tud kiürülni a szövetek közül.
  • Szívbetegség jele. Szintén a rossz keringés miatt.
  • Allergiás reakció. Csípés, szúrás, bőrallergia körül, ahogy gyulladás lép fel.

Mikor kell kezelni az ödémát?

Az ödémát minden esetben érdemes kezelni, hogy megelőzzük a komolyabb szövődmények kialakulását. Ha a tüneteket észleljük, gyorssegély, ha felpolcoljuk a végtagot. Ha erre nincs lehetőség, a hideg borogatás gyógyhatása lehet segítségünkre. A hideg összehúzza az ereket, így hamarosan enyhül a duzzanat.

Ödéma a lábon: külön probléma

A lábon keletkező ödéma külön odafigyelést is igényel. A legtöbben nem tehetjük meg, hogy egész nap feltett lábbal éljünk, dolgozzunk, ezért a lábödémát nehéz gyorsan elhárítani. A zokni gumírozása és a cipő azonban komoly sérülést és keringési zavart okozhat a bedagadt lábon. Az ilyen, rossz keringésű területek megnövelik a trombózis kockázatát.

Ha gyakran dagad a lábunk, érdemes megfontolni a kompressziós harisnya viselését. Ma már egészen divatos kompressziós combfixek, esztétikus harisnyák is léteznek. Ezek az eszközök egy kicsit ellent tartanak a lefelé áramló folyadéknak. Egyenletes, körkörös nyomást fejtenek ki az érfalakra is, így a véredények nem tudnak „összelapulni”, biztosítani tudják a jó keringést.

Az ödéma szövődményei

A trombózisveszélyen és keringési zavarokon kívül az ödéma bőrproblémákat, fekélyesedést is okozhat, hiszen a bedagadt területen a bőr kifeszül és húzódik. A rendszeresen dagadó területeket érdemes hideg-meleg váltózuhannyal, szakértő által végzett masszázzsal vagy gyógytornával edzésben tartani.

Egy kis odafigyeléssel az ödéma megelőzhető, a kiváltó okok megszüntetésével pedig hosszú távra megszabadulhatunk tőle.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések