Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

​A kompressziós harisnya előnyei!

Szabó Zoltán József -
2015. 10. 18. 00:00:00
​A kompressziós harisnya előnyei!

A gyógyászati segédeszközök között kifejezetten nagy szerep jut a kompressziós segédeszközöknek, s így a kompressziós harisnya sem kivétel. Betegségektől függően különböző erősségű és eltérő kompressziós osztályú gyógyharisnyák vásárolhatóak annak függvényében, hogy kinek éppen melyikre van szüksége vagy mit ajánl az orvos. Ön mialapján választ gyógyharisnyát?

tovább olvasom...

A kompressziós harisnya vagy gyógyharisnya egy nagyon speciális gyógyászati eszköz a mindennapok elviseléséhez, a betegség megkönnyítéséhez. A kompressziós harisnyának számtalan előnye van, azonban legtöbben a visszérbetegségek kezelésére használják. A fáradt láb érzése az életkor előrehaladtával egyre komolyabb problémákat okozhat, azonban a láb vérkeringésének a javításával ezek a fájdalmak csökkenthetők, vagy adott esetben teljesen meg is szüntethetők.

A kompressziós harisnyák azért másak a sima női harisnyákhoz képest, mert szorítással, nyomással rendelkeznek, amit a higanymilliméter nagysága határoz meg. Sokan úgy gondolják, hogy a kompressziós eszközök felépítése egyszerű, így könnyedén helyettesíthetőek házi készítésű harisnyákkal is. Ez természetesen nem igaz. Ne feledjük, hogy a kompressziós harisnya elkészítése mögött nagyon komoly mérnöki és anatómiai tudás van. Nem mindegy például, hogy a kompresszió mértéke a láb adott részei mekkora. Egy minőségi kompressziós harisnya esetén ezek az értékek megfelelő százalékban oszlanak el, ugyanis a helytelen eloszlás zavart okozhat a vérkeringésben. Sajátos kialakításuk miatt a bokánál erősebb, a combtőnél pedig gyengébb a szorítás nagysága. Ennek oka a megfelelő véráramoltatás. Pl. hosszabb utazáskor, amikor az ember lába nem mozog vagy hosszabb repülőútra készülünk, érdemes kompressziós harisnyát viselni. Ajánljuk még kismamáknak, hosszú távon álló munkát végző embereknek is. Emellett érdemes tudni, hogy a harisnya a műtéti beavatkozások esetén is ideális megoldás lehet a sebek gyógyulásának elősegítésében, valamint a trombózis elkerülésében. Ez a módszer meglehetősen elterjedt és hatékony, így mindenképp érdemes kihasználni!

A kompressziós harisnyák 4 osztályba sorolhatók a szorítás, azaz a kompresszió erősségétől függően. Az I. kompressziós gyógyharisnyák az ún. szépészeti célú termékek. Itt 8-22 Hgmm szorítású, különböző színű, esztétikus harisnyákat találjuk. Ezek nem támogatott termékek, különböző márkanév alatt futnak és hatékony használatot biztosítanak. A II. csoportú kompressziós harisnyákat már többnyire orvos javasolja többnyire mélyvénás vagy súlyos vérkeringési problémákra. Bár léteznek itt is nagyon szép színű harisnyák, azonban itt már inkább a gyógyulás és a komfortérzet növelése a cél nem pedig a nagy színválaszték. Pl. a betegnek egy színt után már lényegesen fontosabb a színnél az, hogy a harisnya légáteresztő legyen, bőrbarát, környezettudatos anyagból készüljön és a nedvességet hatékonyan elvezesse.

A kompressziós harisnyák széles választéka érhető el a bokazoknitól egészen a combtőig érő harisnyákig. A harisnya lehet nyitott vagy zárt végű, de minél inkább szorít, annál inkább csak nyitott lábfejű kompressziós harisnyákkal találkozunk.

Ne feledkezzünk meg azonban egy másik fontos tényezőről se, ami nem más, mint az esztétika. Nem kérdéses, hogy a kompressziós harisnya viselése közben is cél az esztétikus, jó megjelenés. A minőségi harisnyák kialakításánál természetesen erre is odafigyelnek a gyártók, így napjainkban már nem kell attól tartanunk, hogy a harisnya viselése negatívan hat a megjelenésünkre. Kérdés esetén, keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések