Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Milyen székeket használhat a fürdőszobában? 5 szempont a választáshoz

Szabó Zoltán József
Milyen székeket használhat a fürdőszobában? 5 szempont a választáshoz

Azt gondolhatnánk, hogy a fürdőszobába vagy épp a zuhanyzóba kb. mindegy milyen széket teszünk, mert a célnak szinte mindegyik megfelel. Azonban amikor már ténylegesen be is kell tenni, és használni kell, akkor döbbenünk rá, hogy több szempontot is figyelni kellene. Ebben a cikkben gyakorlati szempontokat mutatunk be a megfelelő tusolószék kiválasztásához.

tovább olvasom...

Milyen székeket használhat a fürdőszobában? 5 szempont a választáshoz

Egy beteg vagy idős korú ember számára a tisztálkodás gyakran komoly nehézséget okoz. A fürdőszoba ugyanis számtalan veszélyt rejt: csúszós, nedves, ami magában hordozza a balesetek lehetőségét is. Szerencsére rengeteg olyan hasznos és praktikus segédeszköz áll rendelkezésre, amik megkönnyítik a tisztálkodást. Ezek közé tartozik a fürdőszoba szék is, ami az ápolást végző családtagok számára is nagy segítség.

De hogyan válasszuk ki a megfelelő tusolószéket? Milyen szempontokat tartsunk szem előtt egy ilyen fürdőszobai segédeszköz kiválasztáskor?

1. Fő a biztonság

A fürdőszoba széknél talán a biztonság a legfontosabb szempont. Nem véletlenül, hiszen a beteg, korlátozott mozgású hozzátartozó sokkal sérülékenyebb, mint egy egészséges ember. És lássuk be, a fürdőszobai balesetek még őket is utolérik.

A biztonság tekintetében az alábbi listát érdemes ellenőrizni:

Csúszásmentes talpak

Amikor a beteg személyt rá kell ültetni a tusolószékre, fontos, hogy az eszköz ne csúszkáljon el. Ha ugyanis nem marad egy helyben, akkor nagy kihívás lesz megoldani a feladatot, és könnyen történhet baleset is. Mindez a csúszásmentes gumitalpakkal elkerülhető, ezért ennek meglétére érdemes figyelni a vásárlásnál.

Stabilitás

Ugyanúgy, mint a normál székek esetén, a fürdőszoba széknél is fontos, hogy ne legyen magasan a súlypontja. Minél magasabbak ugyanis a lábai, annál instabilabb lesz az eszköz, és annál könnyebben borul fel.

Erős vázszerkezet

Ha nem megfelelő minőségű anyagokból készül a szék, akkor nem bírja majd megtartani a rá nehezedő súlyt, ez pedig komoly problémákat okozhat. Éppen ezért érdemes odafigyelni a szék terhelhetőségére. A 100kg felette súlyterhelést külön jelezzük a webáruházban.

2. A fürdőszoba szék legyen higiénikus

Egy beteg ápolása során a higiénia mindig kiemelt fontosságú. Vagyis a széknek olyannak kell lennie, ami rendelkezik vízelvezető lyukakkal, hogy a folyadék ne álljon meg az ülőkén. Hiszen ebben ülni a baktériumok miatt nem lenne túl higiénikus. Az ülőke anyagát szintén érdemes okosan megválasztani, hogy abban ne tudjanak a kórokozók megtelepedni.

3. Figyeljen a teherbírásra!

A tusolószék terhelhetőségét is érdemes ellenőrizni vásárlás előtt. Különösen akkor, ha a gondozott családtag rendelkezik némi túlsúllyal, hiszen azt senki nem szeretné, ha a szék egyszerűen megadná magát. Léteznek extra teherbírású tusolószékek, van tehát megoldás azokra az esetekre is, ha a székre nagyobb súly vár.

Az ülőfelület nagyságára is érdemes kitérni néhány szó erejéig. Az a jó, ha a beteg nem csak egy kis felületen ül. Akkor ugyanis könnyen lecsúszhat a székről, ami nehéz helyzet elé állíthatja a gondozást végző személyt is.

4. Válasszon állítható magasságú modellt!

Ha a háztartásban többen is használják a fürdőszoba széket, akkor mindenképpen érdemes olyat választani, aminek állítható a magassága. Ez két okból is hasznos.

Egyrészt, mert így nem kell mindenkinek külön eszközt venni. Másrészt pedig azért, mert így pontosan be lehet állítani a kényelmes magasságot a beteg számára, aki stabilan tud majd ülni rajta.

5. A könnyű tisztíthatóság is lényeges

Mivel minden használat után sterilizálni kell a tusolószéket, ezért lényeges szempont a könnyű tisztíthatóság is. A legjobb a rozsdamentes kivitel, és a műanyag ülőfelület, ami gyorsan lemosható.

A fürdőszobai kiegészítők mellett még további hasznos segédeszközöket találhat online boltunkban.

Bankok és minősítések