Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mennyi idő után nőhető ki a gyermekkori asztma?

Szabó Zoltán József -
2019. 10. 09. 20:40:42
Mennyi idő után nőhető ki a gyermekkori asztma?

A gyermekkori asztma a szülők rémálma, senki a háta közepére sem kívánja. Az ijesztő tünetek, például az elnyújtott kilégzés, a gyakori zihálás, sípoló belégzés egyre több kisgyereknél és egyre korábban jelentkezik. Ilyenkor a család izgalmát sokan azzal igyekeznek enyhíteni: majd biztosan kinövi! Vajon tényleg így van? Ebben a bejegyzésben erre a fontos kérdésre keressük  választ.

tovább olvasom...

Mennyi idő után nőhető ki a gyermekkori asztma?

Mi a gyermekkori asztma?

A gyermekkori asztmának számos megjelenési formája ismert. Sajnos a tünetek már egészen kicsi korban, akár csecsemőknél is jelentkezhetnek. Vannak olyan gyerekek, akiknél a fulladást, légszomjat, köhögést valamilyen vírusfertőzés váltja ki, és szinte minden apró légúti fertőzésre ilyen ijesztő módon reagálnak. 

Másoknál az asztmát folyamatos légszomj jelezheti, terhelésre vagy valamilyen allergiás reakcióként pedig a tünetek rosszabbodnak. Előfordul, hogy a gyerekek sokáig szinte teljesen tünetmentesek, de bizonyos ingerek, például a fizikai terhelés vagy valamilyen allergén rohamokat vált ki náluk. 

Az asztma nem egyetlen betegség, hanem egy bonyolult tünetegyüttes. Elképzelhető tehát, hogy a köznyelven asztmásnak mondott kisgyermek nem is kapja meg ezt a diagnózist, a papírokon csak „ismétlődő hörghurut” vagy „gyakori nehézlégzés” szerepel. 

Hogyan kell kezelni a gyermekkori asztmát?

Akár konkrét asztma diagnózisról van szó, akár csak arról, hogy a különböző fertőzések ismétlődő asztmás tüneteket váltanak ki a gyerekeknél, nagyon fontos, hogy kezeljük a problémát. Egy komplex allergiavizsgálat hamar fényt deríthet arra, áll-e esetleg pollen-, poratka- vagy ételérzékenység a problémák hátterében. 

Ha megtörtént az okok feltárása, érdemes megfogadni az orvos tanácsát, és a lehető legmegfelelőbb körülményeket biztosítani a gyermek gyógyulásához. Szerencsére ma már léteznek a webáruházunkban is kapható orvostechnikai eszközök, amelyekkel a gyógyszerek mellett vagy akár azok kiváltásával is sokat javíthatunk a kicsik életminőségén. 

Mit tegyünk, mit ne tegyünk?

Az asztma tünetei, főleg kisgyermekkorban egészen ijesztőek lehetnek, természetes tehát, hogy mindent megtennénk ezek csillapítására. Szép számmal vannak azonban praktikák, amelyek gyakran feleslegesek, vagy több kárt okoznak, mint hasznot. A következő ötletekkel érdemes vigyázni:

  • Párásítás: Csak akkor párásítsuk a lakást, ha ezt az orvos kéri. Az asztmás gyerekeknek általában normál páratartalomra van szüksége. A túl párás lakás viszont kedvez az atkák elszaporodásának.
  • Aromaterápia: Csak orvosi javaslatra kísérletezzünk vele. Az arra érzékeny gyerekeknél akár egy szokatlan illat is rohamot válthat ki.
  • Inhalátorok: Szintén konzultáljunk a szakemberrel, és csak minősített, gondosan tisztított eszközöket használjunk. 

Ma még sajnos kevesen alkalmaznak otthon használható diagnosztikai eszközöket. A gyermekkori asztma kezelésében egy pulzoximéter, gyermek vérnyomásmérő vagy légzésfigyelő is sokat segíthet.

Mennyi idő után nőhető ki a gyermekkori asztma?

Az enyhébb tünetet mutató gyerekek 75%-a kamasz korára általában kinövi a betegséget, vagy jelentősen javulnak a tünetei. Sajnos azonban vannak súlyosabb esetek is, általában akkor, amikor már a szülők is érintettek a betegségben. Az ő esetükben a „gyógyulási” arány csupán 30%. 

A gyermekkori asztmából tökéletesen kigyógyulni nem lehet, de kellő odafigyeléssel elképzelhető, hogy a kicsiknek később nem lesznek az életminőséget befolyásoló tüneteik. A nagyobb gyerekek könnyen alkalmazkodnak a helyzethez, így a problémák már sokkal enyhébben és ritkábban jelentkeznek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések