Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Talpbetét választó kisokos: mikor mit érdemes használni

Szabó Zoltán József -
2020. 05. 29. 07:09:05
Talpbetét választó kisokos: mikor mit érdemes használni

A modern kor következményeképp egyre több embernek van szüksége talpbetétre az egyre sűrűbb lábdeformitások miatt, hogy segítségével megkönnyítse a mindennapok lábra nehezedő nyomását, csökkentse a fájdalmat, könnyebbé tegye a járást. Azonban a megfelelő talpbetét kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mit várunk a választott talpbetéttől.

tovább olvasom...

Talpbetét választó kisokos: mikor mit érdemes használni - Értéksziget Webáruház

A modern kor következményeképp egyre több embernek van szüksége talpbetétre, hogy segítségével megkönnyítse a mindennapok lábra nehezedő nyomását. Azonban a megfelelő talpbetét kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mit várunk a választott talpbetéttől.

Gyógyászati vagy kényelmi talpbetétet válasszunk?

Az első szempont, amit talpbetét választásnál figyelembe kell venni, hogy milyen célból vásárolunk, hiszen nem mindegy, hogy lúdtalpbetétre, sarokemelőre vagy kényelmi célokat szolgáló talpbetétre van szükségünk.

Lúdtalpbetétet értelemszerűen akkor válasszunk, ha a lúdtalp tüneteit szeretnénk enyhíteni. Ez a típusú kivitel ugyanis alátámasztja a lábfej mindkét boltozatát, valamint a sarok helytelen állását egyaránt korrigálja. Bár szokták javasolni, hogy bátran válasszunk számunkra szimpatikus lúdtalpbetétet, hiszen az is jobb, mint a semmi, azonban mi ezt mégsem tanácsolnánk. Ha Önnek lúdtalp problémái vannak, keressen fel egy ortopéd szakembert, aki ki tudja választani a megfelelő korrekciós talpbetétet az Ön számára, vagy a probléma súlyosságától függően egyedi lúdtalpbetét készíttetését fogja javasolni.

A sarokemelő szintén korrekciós eszköz, ezt enyhe ortopédiai elváltozások kezelésére ajánlott hordani, hiszen alátámasztja a lábat, amivel a megsüllyedt sarok miatti járási bizonytalanság jól kiküszöbölhető.

Továbbá sarokemelőt érdemes akkor is használni, amikor a láb erős fizikai igénybevételnek van kitéve, mint például sportolás során, ugyanis a megfelelő sarokemelő egyrészt stabilizálja a lábat, másrészt végig a megfelelő helyzetben tartja.

A harmadik kategóriába esnek a kényelmi talpbetétek, ezeket különféle tulajdonságaik szerint csoportosíthatjuk. Annak megfelelően, hogy milyen elvárásunk van a talpbetét felé, választhatunk olyat, ami megköti a szagokat, megelőzi a gombásodást, óv a felfázástól, melegen tartja a lábat, jó a nedvszívó képessége, csökkenti a lábra nehezedő nyomást, vagy elnyeli a kisebb rezgéseket.

Melyek a jó talpbetét tulajdonságai?

Egy ilyen segédeszköz kiválasztásánál az első szempont, amit figyelembe kell venni, az a megfelelő méret. Kapható előre méretre gyártott és méretre vágható talpbetét is. Alapvetően jó lehet a méretre gyártott változat, azonban ha a lábfejen eltérés van, és nem érzi kényelmesnek ezt a típust, akkor inkább válassza a méretre vágható talpbetétet.

A második szempontnál vegye figyelembe, hogy várhatóan mennyit lesz a lába a cipőben. Ugyanis például, ha munkáscipőbe szánja a segédeszközt, akkor minimum 8 órás viseléssel kell számolni. Ebben az esetben pedig kifejezetten fontos, hogy a talpbetétnek jó legyen a nedvszívó képessége, ugyanakkor szellőzzön, ellenkező esetben a meleg és nedves közeggel baktériumok és a gombák megjelenését kockáztatja.

A harmadik fontos szempont pedig a talpbetét ütéselnyelő és nyomástompító képessége. Ez a tulajdonság leginkább a zselés kivitelek sajátja, melyek ezáltal elnyelik a lépések során létrejövő rezgést, csökkentik a lábra nehezedő nyomást, így a láb kevésbé fárad.

 

Ha Önnek vagy szeretteinek van szüksége talpbetétre, de nem tud választani, keressen minket elérhetőségeinken, segítünk a döntésben!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések