Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés. Megértettem
Termékek Menü

Otthoni betegápolás

Szabó Zoltán József -
2016-04-18 00:00:00
Otthoni betegápolás

A betegápolás egyidős az emberiséggel. Az ember élete során sajnos nem egyenletes egészségügyi állapottal rendelkezik, idős korban pedig sajnos egyre több betegséggel kell szembenéznie az embernek. Vannak, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ápolásra szorulnak, aminek a minősége és az ápoló személye meghatározó tényező. Néhány szempont, amit érdemes tudni.

tovább olvasom...

A betegápolás egyidős az emberiséggel. Életünk során sajnos nem egyenletes egészségi állapottal rendelkezük, idős korban pedig sajnos egyre több betegséggel kell szembenéznie az embernek.

Magas azon idős emberek száma, akik nem szorulnak kórházi ápolásra, ugyanakkor a napi szükségletek ellátására már nem képesek. Ekkor kerül előtérbe az otthoni betegápolás, ami rövidebb-hosszabb ideig tarthat hol nehezebb, hol könnyebb szakaszokkal. Sokszor azok a személyek, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy rokkantak, rászorulnak az otthoni betegápolásra. Az otthoni segítségnyújtást jelenti a házi betegápolás, amit néha házigondozásnak is neveznek. Ez a szociális gondozáson és a felügyeleten keresztül egészen a szakápolásig nyúlhat. Minden ellátás ide sorolódik. 

Azért fontos a betegápolás, mert a tapasztalatok szerint az idős emberek nehezebben hagyják már el otthonaikat, nehezen válnak meg a személyes dolgaiktól, személytelennek érzik a kórházi körülményeket, nem bíznak az orvosokban és a nővérekben. És akkor még a higiénés kórházi vagy intézményi körülményekről nem is beszéltünk, az ápolóotthonok és a magán idősotthonok magas térítési díja szóba sem került. A házi betegápolás alkalmával a család felfogad valakit – akár hozzátartozót, akár ismeretlen személyt –, aki tulajdonképpen csak a gondozottal foglalkozik: eteti, tisztán tartja, sétálnak stb. Ez azért is fontos, mert bármi probléma van, a betegápoló csak egy személyre, egy betegre figyel. A figyelem nagyobb körű így, mint a kórházi kezelések során - de lényegesen drágább is. A házi betegápolás sokkal kényelmesebb az idős személyek számára, mint a kórházi. A kórházi ellátások ma már inkább életmentőek, az ápolás pedig a kórházakon kívülre, az otthonokba szorulnak.

Nem minden otthoni betegápolásnál szükséges a szakértelem, de léteznek olyan esetek is, amikor a család nem tudja ellátni a feladatokat. A komoly betegségben szenvedő szeretteink mellé érdemes szakápolókat felfogadni akár 0-24 órában, akik szakértelmükkel biztosítják a beteg jólétét. A szükségletektől függően változhat, hogy a betegápolás elvégzése kire irányul. Attól is függhet ez, hogy mi indokolja az otthoni ápolást. Az is létfontosságú, hogy a beteg mennyi segítségre szorul, miben van korlátozva és mi az, amit még maga is el tud végezni, ilyen például a táplálék-, illetve a folyadékbevitel, az anyagcseretermékek ürítése és a különféle mozgási korlátozások. A betegápoláshoz szükség van bizonyos eszközök beszerzésére is, amennyiben fekvő betegről van szó, tulajdonképpen az egész ház átalakítása is szükségessé válhat. Pl. felfekvés kezelésére ott vannak a különböző antidecubitus matracok, alátétek, krémek, lemosók. A vizelet és széklet ürítéséhez lehet kacsára, ágytálra, szobai wc-re. A haj tisztán tartására az egyszer használatos hajmosó sapkák jelentenek hatékony és praktikus megoldást. Ha lakásátalakításról van szó, a fejlett technikának köszönhetően ma már nem okoz ez akkora problémát, hiszen beszerezhetőek olyan ágyak, amelyek mozgathatóak is, és akár ülőalkalmatosságként is funkcionálhatnak, de nagy segítség a folyosóra, wcbe vagy fürdőszobába rögzíthető kapaszkodó, ami a biztonságérzetet jelentősen fokozza. Számtalan igen jó eszköz áll a betegápoló rendelkezésére, hogy segítse a beteg életét, és megkönnyítse saját munkáját.

A betegápolás sok pénzbe kerülhet, ami mellett a ráfordított időt és az esetleges idegeskedést nem is említettük. Ha könnyebbé szeretnénk tenni szerettünk rövid vagy hosszú távú otthoni ápolását, két dologra biztosan figyelni kell: a gondozó személye és szakértelme kiemelten fontos, hiszen ő van naphosszat a beteggel, sokszor rajta áll vagy bukik a beteg életben maradása. A másik a betegápolási termékek, kellékek betegségnek, ápolásnak megfelelő beszerzése. Csak egy egyszerű példa: a nagyon nehezen mozgó beteget székre ültetve is kihúzhatjuk a fürdőszobába, majd valahogy erős fizikai munkával beállítjuk a kádba és lemossuk. De úgy is megoldható, hogy kerékkel felszerelt betegmozgató székkel visszük ki a fürdőszobába, és a kifordítható kádülés segítségével könnyen megfürdethetjük. Óriási különbség van a két megoldás között.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír betegápolás
Bankok és minősítések