Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mitől fájhat a kislábujjunk, és mit tehetünk ellene?

Szabó Zoltán József -
Mitől fájhat a kislábujjunk, és mit tehetünk ellene?

Köztudott, hogy nagyon keveset törődünk a lábápolással, azon belül pedig a kislábujjal különösen keveset foglalkozunk. Nyomorgatjuk a szűk cipőben, ha bepirosodik, szinte oda sem figyelünk. Csak akkor kezdünk el törődni vele, amikor már fáj, és emiatt állandó figyelmet érdemel. Sok oka lehet ennek, amiből most néhányat megmutatunk a praktikus megoldással együtt.

tovább olvasom...

Mitől fájhat a kislábujjunk, és mit tehetünk ellene?

Ha a lábujjak beszélni tudnának, akkor valószínűleg a kislábujj panaszkodna a legtöbbet. Ez az a testrészünk, amivel sokszor nagyon mostohán bánunk: általában ezt nyomja a túlságosan szűk cipő, de bizonyos lábdeformitások következményeként is jelentkezhet benne fájdalom. Hogy mik is a kislábujjfájdalom okai, és mit tehetünk ellene, azt járjuk körül mai cikkünkben.

Szűk cipők: a kislábujj ellenségei

A manapság oly divatos, szűkülő orrú női lábbelik látványra ugyan szépek, de a viselésük már a legkevésbé sem ilyen kellemes. Nemcsak a magas sarok miatt, hanem azért is, mert nincs bennük elegendő hely a lábujjaknak, különösen a kicsiknek, amik közvetlenül is érintkeznek a cipő sokszor durva anyagával. Ennek pedig a lábujj issza meg a levét: kipirosodik, megduzzad, vízhólyag keletkezik rajta, és persze fáj is.

Ilyen esetben érdemes az adott cipőt hanyagolni, és egy kényelmesebbet felvenni, de a bütyökvédő viselése is jó megoldás lehet.

A harántboltozat süllyedése és a szabóbütyök

Ha bütyökről van szó, akkor a legtöbben a nagylábujjra és annak az elváltozására gondolnak. Pedig bütyök a kislábujjnál is kialakulhat, és még külön nevet is adtak neki: szabóbütyök. Igaz, hogy jóval ritkább, mint a nagylábujj deformitása, de súlyos esetben ugyanolyan fájdalmas.

A bütyök kialakulásának oka a harántboltozat süllyedése, ami általában a nem megfelelő lábbeli – túl szűk, és/vagy magas sarkú – viselése miatt következik be. Ennek hatására a lábboltozat ellaposodik, kiszélesedik a lábfej, és az izmok elkezdik kifelé húzni a lábujj alappercét. Ezzel egyidőben a lábujj elhajlik a többi ujj irányába, és kialakul a bütyök.

A bütyök, ami leginkább a nőket érinti, nem pusztán esztétikai probléma. Ha nem történnek lépések az állapot javítása érdekében, akkor komoly fájdalom léphet fel, az irritáció miatt pedig begyulladhat a bőr.

Hogyan szüntethetők meg a kislábujjfájdalom okai?

A kislábujjfájdalom megszüntetésének lehetőségei a probléma jellegétől függenek. Más a teendő, ha csak kitörte a cipő a lábat, és más, ha már kialakult a bütyök. A kezelés és a megelőzés az alábbi módszerekkel történhet:

  • Bütyökvédő és korrigáló gélpárna: a bütyökvédő, mint ahogy a neve is mutatja, befedi a kislábujjon keletkező deformitást, így megóvja a dörzsöléstől és az irritációtól, továbbá csökkenti a fájdalmat. A kiegészítő akkor is hasznos lehet, ha szorít a cipő, a kislábujjra ugyanis ilyenkor is ráfér a védelem.
  • A kényelmetlen cipők lecserélése: a további, súlyosabb tünetek megelőzése érdekében ajánlott a kényelmetlen, szűk cipőket lecserélni. Egy nő számára ez nyilván nagy áldozat, de mérlegre kell tenni az egészségügyi következményeket, illetve az esztétikát. A döntés így talán már nem is olyan nehéz. Természetesen nem kell azonnal ortopéd cipőre váltani, de érdemes olyan kényelmi lábbelit választani, ami puha, minőségi anyagokból készül, és aminek a kialakítása követi a láb formáját.
  • alpbetét viselése: mint írtuk, a bütyök kialakulásának oka a láb boltozatának megsüllyedése. Ezt a problémát talpbetétekkel lehet korrigálni, amik megemelik a boltozatot, tehermentesítik a lábat, és elnyelik a járás során keletkező rezgéseket.

A legfontosabb azonban a megfelelő, kényelmes lábbeli hordása, amivel elkerülhető a harántboltozat süllyedése, ebből fakadóan pedig a bütyök kialakulása. Mert a megelőzés mindig kifizetődőbb, mint egy már kialakult probléma kezelése.

Amennyiben kérdése lenne valamely termékünkkel kapcsolatban, várjuk szíves jelentkezését elérhetőségeinken.

Bankok és minősítések