Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Mire használható és miért praktikus a kompressziós sportzokni?

Szabó Zoltán József
Mire használható és miért praktikus a kompressziós sportzokni?

Ma már egyre gyakrabban látni futókon, kocogókon eléggé színes térdzoknit, ami látszólag csak egy divatos ruhadarab. A valóság azonban más: ez nemcsak egy zokni, hanem speciális kompressziós sportzokni. Sokan még a karjukra is húznak egy-egy kompressziós harisnyát, hogy ezzel is erősítsék az élettani hatást. De miért viselik ezeket a furcsa ruhadarabokat, milyen egyéb céljuk van még?

tovább olvasom...

Mire használható és miért praktikus a kompressziós sportzokni?

A végtagok nyomás alá helyezése, azaz a kompresszió jól ismert jelenség, elég csak a fáslira gondolni vagy már a sokkal modernebb változatára, a kompressziós szépészeti vagy gyógyharisnyára. Egy fásli vagy épp egy harisnya jól-rosszul hozza is ezt a megoldást, de aki már próbált sportcipőbe bújni vagy pláne futni pl. végigfáslizott lábbal az tudja, hogy ez a megoldás több gondot okoz, mint amennyit használ, a harisnya meg nem bírja a terhelést: elszakad. A kompresszió, vagyis a kifejtett nyomás ugyanis csak akkor ér valamit, ha egyenletes eloszlású, amit egy legyűrődött fásli (pólya) vagy szétment harisnya aligha ér el. Ezért találták fel a professzionális kompressziós harisnyákat, amelyek szövése egyenletes, a szív felé fokozatosan enyhülő kompressziót biztosít a végtag számára. A fentiek ismeretében tehát mire használható és miért praktikus a kompressziós sportzokni? – íme a válasz, ami Önnek is segítséget fog jelenteni.

Mi a különbség a kompressziós harisnya és zokni között?

Fontos megjegyeznünk, hogy a kompressziós harisnya (legyen az térd-, combharisnya vagy épp harisnyanadrág) alapvetően nem túlzott igénybevételnek kitalált termék, hanem visszér, lábdagadás, mélyvénás trombózis kezelésére, utazáshoz stb. A kompressziós sportzoni – amiről ez a cikk szól – épp a folyamatos eröltetésben, strapálásban, lábmunkában, vagyis a sportolásban nyújt kiemelkedően hatékony élettani segítséget. Hangsúlyozzuk, hogy nem a sportteljesítmény növelését kell egy ilyen kompressziós sportzoknitól várni, hanem a háttérben meghúzódó folyamatok kezelését, vagyis élettani hastást, regenerálódást.

Az enyhe szorítás, amely a bokánál 20-30 Hgmm nagyságú (ez már majdnem egy II. kompressziós harisnya erejével vetekszik) és felfelé fokozatosan csökken, elsősorban a lágyszöveteket érinti, a könnyen összenyomható vénás rendszer térfogatát csökkenti. Ez azt eredményezi, hogy az alsó végtag vénáit nem hagyja kitágulni és kevésbé pang a vér, ezáltal javul a vénás visszaáramlás. Ez az oka annak, hogy a műtétek után a megnövekedett trombózis hajlam miatt a fekvőbetegek mindkét lábára kompressziós harisnyát kell húzni, hogy meggátoljuk a vérrög képződést. Sportolás közben sem más a helyzet, azaz a kompresszió csökkenti az alsó lábszár vénáiban a vér mennyiségét, így növekszik a keringő vértérfogat és javul az alsó végtag keringési paraméterei.

A másik lényeges tulajdonsága a kompressziónak a felületes vénákra gyakorolt hatás: futás, sportolás közben az alsó lábszár vénás billentyűi, amelyek a véráramlást egyirányúsítják erősen le vannak terhelve, olykor látványosan ki is dagadnak. Az arra hajlamos emberekben ez visszérképződéshez vezethet. Egy enyhe, de jól szabályozott kompressziót nyújtó zokni fel tudja venni a plusz nyomás terhelés egy részét, ezzel tehermentesítve a vénabillentyűket. 

 

Milyen hatása van a kompressziós sportzokninak?

Amikor egy sportoló – legyen az csak kocogó, futó, vagy bármely egyéb sporttevékenységet folytató – felvesz egy kompressziós sportzoknit, lábai azonnal érzékelik a zokni által nyújtott támaszt és kényelmet. Valamennyi kiváló márkát gyártó cég sportzoknija felhasználja az egyenletesen változó kompresszió tudományos eredményeit. A kompresszió a bokánál a legerősebb, 100%, majd fokozatosan csökken a lábon felfelé. A sportzokni valójában úgy működik, mint egy izomréteg, gyengéden összenyomja a vénafalakat. Ez a belső tulajdonság a gravitációs erő ellenében hat és hatékonyabbá teszik a vér visszaáramlását a szívbe. A megfelelő vérkeringés biztosítja az edzés során szükséget szenvedő izom által fokozottan igényelt oxigént és tápanyagokat, elősegíti az izom hatékonyabb regenerációját és a felhalmozódott tejsav eltávolítását.

Természetesen ahogy mindenben, a kompressziós sportzoknik területén is óriási különbségek mutatkoznak a különböző jónevű gyártók termékei között. A különbség az anyaghasználatban, a nedvesség elvezetésében, a lábszag semlegesítésében (vagy nagymértékű csökkentésében) és az energiaeloszlásban van. A kompresszió ereje hellyel-közzel ugyan az, 20-30 Hgmm – érdekes módon, mint ahogy a II. kompressziós harisnyáknál sem, itt sem jelzik a gyártók a kompresszió erejét. A kompressziós sportzokninál is igaz az, amit a kompressziós harisnyák vásárlásakor tanácsot kérő érdeklődőknek mondunk: az ár növekedésével a minőség is jelentősen változik, vagyis javul.

A kompressziós sportzokni előnyei és élettani hatásai nem elsősorban a direkt teljesítmény fokozásban jelentkeznek, hanem közvetetten, azaz a regeneráció gyorsítása és az egészségmegőrzés területén. Ha rövidebb ideig tart az izomláz, kevesebb a fájdalom, akkor hamarabb lehet ismét sportolni, ami megint csak az élettani hatást növeli.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések