Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Milyen készségek és eszközök elengedhetetlenek az otthoni betegápoláshoz?

Szabó Zoltán József
Milyen készségek és eszközök elengedhetetlenek az otthoni betegápoláshoz?

Amikor az otthoni betegápolásról beszélünk, akkor alapvetően kétféle feltételnek kell hozzá teljesülnie. Az egyik a fizikai, vagyis a szükséges eszközök megléte, a másik pedig a mentális vagy lelki, ami az ápolást végző személy ilyen irányú képességeit érinti. Ha az egyik kevésbé áll rendelkezésre, sokkal nehezebb lesz az ápoltnak és ápolónak egyaránt. De miért is olyan olyan fontos ez a kettő?

tovább olvasom...

Milyen készségek és eszközök elengedhetetlenek az otthoni betegápoláshoz?

A házi betegápolás egy igazi „kétarcú” tevékenység. Miközben az ápolt személy szempontjából ez lehet a legjobb megoldás, hiszen ismerős környezetben, a családja körében gyógyulhat, lábadozhat, addig az ápolást végző hozzátartozót meglehetősen igénybe veheti. Ráadásul nem is mindenki képes ennek a feladatnak az ellátására, és nem azért, mert az illető nem szereti a beteg családtagot. Hanem azért, mert hiányoznak belőle az otthoni betegápolás készségei, mint a türelem és a megértés. Hogy milyen egyéb feltételek szükségesek még a házi betegápoláshoz, azt mutatjuk most be Önöknek.

Az otthoni betegápolás készsége

Amikor az otthoni betegápolásról beszélünk, akkor alapvetően kétféle feltételnek kell hozzá teljesülnie. Az egyik a fizikai, vagyis a szükséges eszközök megléte, a másik pedig a mentális vagy lelki, ami az ápolást végző személy ilyen irányú képességeit érinti.

Amikor egy idősebb hozzátartozó otthoni ápolásra szorul, akkor természetes, hogy a család egyik tagja vállalja magára ezt a nem mindig hálás szerepet. Amibe azonban sokan nem gondolnak bele, hogy ez nem egy könnyű feladat, azaz nem arról szól, hogy néha viszünk a betegnek egy pohár vizet, és ezzel vége is a kötelességeknek. Az ápolt személy állapotától függően a pelenkázástól a felfekvések megelőzése miatt szükséges rendszeres mozgatásig számtalan teendőt kell ellátni, ami nemcsak fizikailag megterhelő, de idővel pszichikailag is nagyon megviseli a gondozót.

Ami az otthoni betegápolás készségeit illeti, ott alapvetően arra kell gondolni, hogy az ápolást végző személynek a megfelelő mentalitással kell rendelkeznie. Nem jöhet ki könnyen a sodrából, és azt is el kell viselnie, ha esetleg az ápolt személy kevésbé kedves szavakkal illeti őt. Ezt a hatalmas terhet azonban csak úgy lehet hosszú távon cipelni, ha a betegápolás mellett az ápolónak magára is van ideje, amiért a többi családtag is sokat tehet. Illetve az is lényeges, hogy minden szükséges eszköz a rendelkezésére álljon, amik megkönnyítik a mindennapos teendőket.

Az otthoni betegápolás fizikai feltételei

A házi betegápoláshoz szükséges kellékek másik csoportjába azok a segédeszközök tartoznak, amik a gondozás során nélkülözhetetlenek. Ilyenek a fürdőszobában használt kiegészítők, a sterilizálásra szolgáló eszközök és antibakteriális készítmények, de ide sorolhatjuk a beteg ágya körül szükséges termékeket is.

Nagy segítség lehet az ápolást végző személy számára, ha a kezelésben részt vevő orvosokkal és szakemberekkel közösen tervezik, szervezik meg az ápolást. Ennek megvan az az előnye is, hogy így már jó előre be lehet szerezni a szükséges segédeszközöket, és meg lehet tanulni azok használatát. Sőt, a szükséges átalakításokat is érdemes még a beteg hazaérkezése előtt elvégezni. Azaz fel lehet szerelni a fürdőszobában a kapaszkodókat, meg lehet venni a fürdetéshez szükséges eszközöket, így például a tusolószéket, illetve a speciális fürdetőszereket is.

Már magukból az eszközök mennyiségéből is látszik, hogy mennyi munka vár napi szinten az ápolást végző személyre. Orvosságok adagolása, takarítás, a beteg táplálása… Ezért hangsúlyozzuk újra és újra, hogy erre a kihívásra nem áll mindenki készen, ezért alaposan meg kell gondolni, hogy az illető elvállalja-e a feladatot. A legrosszabb, ami történhet ugyanis az, hogy a szeretet helyét átveszik a negatív érzelmek – a harag, a frusztráció –, amit végül az egész család megszenvedhet.

Webáruházunkban minden terméket megtalál, amire az otthoni ápolás során szüksége lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: A gondoskodás lépcsőfokai
Bankok és minősítések