Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Miért van szükség kompressziós zoknira repüléshez?

Szabó Zoltán József -
2019. 06. 10. 15:52:51
Miért van szükség kompressziós zoknira repüléshez?

Ma már nemcsak akkor utazunk repülővel vagy épp busszal, amikor nyaralni megyünk, hanem családlátogatás, üzleti út vagy egyéb fontos ok miatt is. Fontos, hogy a 2 óránál hosszabb utazásaink során - leginkább megelőzés céljából - kompressziós harisnyát vagy zoknit viseljünk. Jelentősen segíti a véráramlást, gátolja a vérrögképződést ezáltal csökkentve a trombózis kialakulását. 

tovább olvasom...

Miért van szükség kompressziós zoknira repüléshez?

A repüléstől sokan tartanak, de a legtöbben nem azért aggódnak, amiért valójában kellene. Természetesen nem szeretnénk senkit megijeszteni, indulás előtt azonban érdemes tisztában lenni a tényekkel, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Egy kompressziós zokni repüléshez például sokat segíthet a komolyabb problémák megelőzésben, és néha nem árt átmozgatni a végtagokat sem.

Hogy miért? Azért, mert arra viszonylag kicsi az esély, hogy valami történik a géppel, viszont olyan történeteket gyakran hallani, hogy egy hosszabb repülőút alatt trombózis alakul ki az arra hajlamos személyeknél. Ennek pedig akár tragikus vége is lehet.

Miért nagy a trombózis kockázata egy hosszabb utazás során?

A bevezetőben alapvetően a repülésről beszéltünk, de fontos megemlíteni, hogy nem csak a repülőút alatt fordulhat elő trombózis. Ugyanez igaz a hosszabb buszos vagy autós utakra is, hiszen ilyenkor is fennállnak a betegség rizikófaktorai:

  • sokáig ülünk egy helyben, nem mozgunk, lóg a lábunk.
  • sokszor nem fogyasztunk elég folyadékot, de az alkohol nem a megfelelő választás.
  • hajlamosító tényező például a genetika, valamilyen betegség, terhesség, keringési zavarok stb.   

Egyszóval ideális feltételeket teremtünk a trombózis kialakulásához.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy minél hosszabb az utazás, annál nagyobb ez a rizikófaktor. Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 1-2 órás repülés alatt – a legtöbb európai nagyváros ennyi idő alatt elérhető – a kockázat minimális. A gond a 4 óránál hosszabb utazásoknál kezdődik, ekkor ugyanis már jelentősebb a rizikó, ami kétóránként további 20%-kal nő.

Azt is megfigyelték, hogy aki az ablak mellett ül, az veszélyeztetettebb a trombózist illetően. Az ok pedig rém egyszerű: azért, mert nem akarja zavarni a mellette ülőket azzal, hogy kijárkál a helyéről.

 

Mit tehet a trombózis elkerüléséért?

A trombózis elkerülése érdekében Ön is sokat tehet, ha betartja az alábbi praktikus tanácsokat:

  • kényelmes öltözéket visel, ami sehol nem szorít, és nem gátolja a vérkeringést.
  • a kompressziós zokni nélkülözhetetlen kelléke a hosszabb utazásoknak, ezért érdemes indulás előtt beszereznie egyet.
  • amikor teheti, feláll, sétál, és jól átmozgatja a végtagjait.
  • sok folyadékot – lehetőség szerint vizet – fogyaszt.

Ha Önnél fennáll valamelyik trombózisra hajlamosító tényező, akkor az utazás előtt mindenképpen konzultáljon az orvosával! Az óvatosság azok esetében sem árt, akik egyébként egészségesek, a megelőzés ugyanis az ő számukra is nagyon fontos.

A megelőzés egyik eszköze: kompressziós zokni repüléshez

A repülőgép belsejében viszonylag száraz a levegő, és kisebb a kabinban a nyomás, aminek következtében a lábak megdagadhatnak, feszítő érzés alakulhat ki bennük. A kevesebb oxigén miatt a vér besűrűsödik, ami ugyancsak elősegítheti a vérrög képződését. Ehhez társul még, hogy lóg a láb, illetve szűk a lábtér – ez a buszok esetén szintén igaz –, ami nem engedi, hogy kinyújtsuk a végtagjainkat.

A kompressziós zokni a megfelelő pontokon kifejtett nyomással a vénás vért a szív irányába „nyomja”. Ennek következtében javul a vénás-, illetve a nyirokkeringés, ami segít a trombózis megelőzésében. A kompressziós zokni emellett mérsékli a láb duzzadását is, így komfortosabbá teszi az utazást.

És végezetül egy hasznos tipp: arra mindenképp figyeljen, hogy a megfelelő méretet válassza, a zokni ugyanis csak akkor tudja kifejteni a kedvező hatását!

Amennyiben bármilyen kérdés merülne fel termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések