Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés. Megértettem
Termékek Menü

Egészségtudatosság és környezettudatosság

Az Értéksziget Webáruház társadalmi felelősségvállalása részeként figyelmet fordít a a környezetvédelemre és - ezzel összefüggésben - az egészségtudatosság ösztönzésére is. A tőlünk telhetőt megtesszük szűkebb és tágabb környezetünk védelme érdekében, hogy az Értéksziget ökológiai lábnyoma minél kisebb legyen.

  • Környezetbarát csomagolás: környezetbarát légpárnás borítékokba, a környező boltok és/vagy a nekünk küldött dobozokba csomagoljuk Vásárlóink megrendeléseit
  • Környezetbarát termékek forgalmzása: igyekszünk olyan termékeket is értékesíteni, amelyek valamely jellemzője környezetbarát; az adott ökocimkét az adott terméknél külön jelezzük
  • Zöld beszerzés: webshopunk működéséhez környezetbarát papírokat, irodai eszközöket használunk, környezettudatos nyomdai szolgáltatásokat veszünk igénybe, árubeszerzéseink jelentős részét közösségi közlekedéssel oldjuk meg
  • Szelektív hulladékgyűjtés: a működésünk során keletkezett hulladékot szétválogatva gyűjtjük, hogy ezzel is kisebb környezetterhelést érjünk el

2015-ben az Értéksziget Webáruház Zöldüzlet minősítésben részesült. A program célja, hogy segítse és elismerje a résztvevő üzletek, webáruházak környezettudatos működés iránti elkötelezettségét, a vállalt környezetbarát lépések szakszerű megvalósítását, a környezettudatosság - és ezzel összefüggésben - az egészségtudatosság elterjesztését. A fenti környezettudatos működésünk megvalósítását rendszeresen auditálja egy külső szervezet. A Zöldüzlet program munkatársai személyesen ellenőrzik működésünket, és tanácsokkal látnak el minket a környezettudatos működés további erősítésében. 


 

Legyen egészség- és környezettudatos vásárló!

Azzal, hogy odafigyelünk a mindennapos használati tárgyaink, ápolószereink égészségre gyakorolt hatására, egyúttal azt is eredményezi, hogy környezettudatosan gondolkodunk (akkor is, ha ez ténylegesen még nem tudatosul). Az egészségtudatosság és a környezettudatosság szorosan összekapcsolódó fogalmak, azaz "nagyon jó testvérek" a fenntartható fejlődés előmozdításában. Tény, hogy valamennyi környezetbarát szokás egyúttal egészséges is. Az egészségtudatosság és a környezettudatosság nem más, mint felelősségvállalás magunkért, családunkért, egészségünkért, környezetünkért. Éppen ezért tarjuk fontosnak, hogy társadalmi felelősségvállalásunkon belül mindenben segítsük Önt, hogy környezettudatosan gondolkodjon és cselekedjen, ami az Ön szűkebb és tágabb környezete számára a mindent megérő egészséget is jelenti.

Ha Ön egészségtudatosan gondolkodik, termékválasztását nagymértékben segíteni fogják az alábbi ökocimkék, amelyeket az egyes termékoldalon is meg fog találni. A termékek környezetbarát besorolására vonatkozó információkat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre, éppen ezért pontosak és elhihetőek. Többször előfordul, hogy a termékcsomagoláson az itt jelzett ökocimke nem szerepel.

Öko-tex: bizalom a textiliában

Az Öko-Tex szabvány (Oeko-Tex® Standard) kifejezetten textil termékekre vonatkozó öko jelzés, mely egy elsősorban humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. A szabványt az osztrák, a német és a svájci textilipari kutató intézetek alapították 1992-ben egyfajta reakcióként a felhasználók és a nagyközönség egészséges és bőrbarát termékekre irányuló igényére.

Az Öko-Tex címke arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy a termék az egészségre nézve ártalmatlan, ezt fejezi ki a tanúsító címke „Bizalom a textíliában” felirata is. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt.

A követelményrendszer a következőket szabályozza: törvényben tiltott anyagok (pl. rákkeltő színezékek), törvényben szabályozott anyagok (pl. formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenol), a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott anyagok (pl. peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek), olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, mely a felhasználó egészségéről való gondoskodását szolgálja.

A kiállított Öko-Tex tanúsítás 12 hónapig érvényes.

2009. évi adatok szerint megalapítása óta 86 országból mintegy 8500 textil- és ruhagyártó tanúsíttatta mintegy 73 ezer termékét az Öko-Tex Standard 100 szerint. Magyar textil- és ruhaipari cégek is többen szerepelnek a tanúsított gyártmányok előállítói között.

 

Északi Hattyú

Az Északi Hattyú ökocimkét elsősorban származási helyén, Skandináviában használják, és nemzeti szervezetek felügyelete alatt áll (Dánia, Finnország, Svédország, Izland, Norvégia). A védjegyet 63 termékkategóriában ítélik oda. Az odaítélés a gyártási folyamatra összpontosítva történik, és annak alapján is, hogy a nyersanyagokat honnan szerzik be. A kritériumok átfogják a termék teljes életciklusát a nyersanyagoktól kezdve az energia- és vízfelhasználáson, a károsanyag-kibocsátáson, a hulladékkezelésen, az igazolt rostanyag-tartalmon és a vegyianyag-felhasználáson át a termék újra feldolgozhatóságáig.

Az Északi Hattyú az ISO 1024 szerinti I-es típusú ökocímkék csoportjába tartozik. Az Északi Hattyú termékcsoportjai a teljesség igénye nélkül: Alternatív vegytisztítás, Audiovizuális berendezések, Akkumulátorok, Bio üzemanyag, Gyertyák, Autó- és csónak ápolási termékek, Vegyi építési termékek,  Tisztítószerek, Zárt WC-rendszerek, Kávészűrők, Komposzt ládák, Kompresszorok, Számítógépek, Másoló- és nyomópapírok, Kozmetikai termékek, Jégtelenítők, Mosogatógép-tisztítószerek, Eldobható zacskók, csövek és tartozékok az egészségügyben, Mikroszálas tisztító termékek, Mosószerek és folttisztító, Papír borítékok, Egészségügyi termékek, Sampon, kondicionáló, tusfürdő, folyékony és szilárd szappan, Textil és bőr termékek stb.

Bankok és minősítések