Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Könnyed láb érzése lúdtalp mellett: 3 módszer, amivel enyhíthetők a tünetek

Szabó Zoltán József -
2020. 03. 07. 09:25:21
Könnyed láb érzése lúdtalp mellett: 3 módszer, amivel enyhíthetők a tünetek

A különféle lábpanaszok előbb vagy utóbb mindenkit utolérnek, hiszen a lábunk egy olyan részünk, amely folyamatos terhelésnek van kitéve. Az egyik ilyen gyakori panasz a lúdtalp megjelenése, ami nem csupán esztétikai gond, hanem a kezeletlen deformitás jelentős fájdalommal is járhat. Mutatunk most 3 módszert, amivel enyhíthetők a tünetek, és könnyebbek lesznek a hétköznapok.

tovább olvasom...

Könnyed láb érzése lúdtalp mellett: 3 módszer, amivel enyhíthetők a tünetek - Értéksziget Webáruház

A különféle lábpanaszok előbb vagy utóbb mindenkit utolérnek, hiszen a lábunk egy olyan részünk, amely folyamatos terhelésnek van kitéve. Az egyik ilyen gyakori panasz a lúdtalp megjelenése, ami nem csupán esztétikai gond, hanem a kezeletlen deformitás jelentős fájdalommal is járhat.

Mi a lúdtalp?

A lúdtalp egy olyan deformitás, melyről akkor beszélhetünk, ha a láb boltozatos szerkezete megváltozik.

A lábnak két fontos boltozata van, a hosszanti és a keresztboltozat. Alapvetően ennek a boltozatos szerkezetnek köszönhető az a rugalmasság, aminek hatására a járás, a futás és az ugrás során keletkezett rezgés tompul, vagyis lényegében „lengéscsillapítóként” működik. A probléma akkor következik be, ha a szerkezet bármely pontja meggyengül.

Melyek a lúdtalp tünetei?

A lúdtalp tünetei közé tartozik a térdek megrogyása, beforgása, valamint a csípő behajlítása is, amiért a lábboltozat megváltozása a felelős. Azonban gyakran megjelennek olyan kísérő tünetek, mint a boka-, térd-, csípő- és derékfájdalom, de a talpon is figyelmeztető jelzésként kell tekinteni a bőrkeményedések kialakulására, valamint a kalapácsujj és a bütyök megjelenésére.

Hogyan alakul ki a lúdtalp?

A korok alapján elkülönítjük a gyermekkori, a pubertáskori és a felnőttkori lúdtalpat.

Mivel egy újszülött talpa egyenes, és a láb boltozatos része csak 1-2 éves korban alakul ki, ez idő alatt nem beszélünk lúdtalpról. Mikor a gyermek járni kezd, akkor figyelhetjük meg a lúdtalpra utaló jeleket. Ilyen jel a sarok kifelé dőlése, illetve a gyermek gyors fáradása is. Sokat javíthatunk a helyzeten, ha hagyjuk a kicsit mezítláb, de nem egyenes talajon járkálni. Ugyanakkor kifejezetten rosszat teszünk, ha erőltetjük a gyermek mielőbbi lábra állását.

Tinédzserkorban a problémát a gyors fejlődés, ezalatt leginkább az egyre növekvő testsúly jelenti. Tovább növeli a problémát, hogy a test ilyenkor nem csupán a saját súlyával küzd meg, hanem az egyre nehezebb iskolatáska is fokozza a lábakra rakódó terhet. Ennek hatására az izomzat kifárad és görcsösen megfeszül, és a tartós állapot miatt kifejlődik a lúdtalp.

Felnőttkorban szintén a súlynövekedés okozza leginkább a problémát, ami alatt érthetjük az egészségtelen elhízást és a terhességet is. Tovább ront az állapoton, ha állómunkát végzünk, hiszen a folyamatos terhelés nem tesz jót a lábaknak ebből a szempontból sem.

A lúdtalp tüneteinek enyhítése

A legismertebb eszköz a lúdtalp tüneteinek enyhítésére a lúdtalpbetét. Ez az eszköz alátámasztja mindkét boltozatot, és segít a sarok helytelen állásának korrigálásában is. A számunkra megfelelő lúdtalpbetét kiválasztását bízzuk szakemberre, hiszen ez egy korrekciós betét, amit jellemzően egyedileg készítenek, vagy a félkész betéteket igazítják a láb egyéni adottságaihoz.

 

Javíthatunk még a helyzeten a láb izomzatának erősítésével is. Hatalmas segítséget jelent a javulásban az egyenetlen, természetes talajon (például kavicsokon) járkálás, ugyanis ilyenkor működnek leginkább a stabilizátor szerepét betöltő izmok.

A lúdtalp tüneteit gyógytornával is enyhíthetjük. A rendszeres lábtornával az izmok erősödnek és a zsugorodott szalagok megnyúlnak, ezzel javítva a lúdtalp okozta problémákat.

Ha Önnek is problémái vannak a lábával és tanácsot szeretne kérni, esetleg a termékeink felől érdeklődne, keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések