Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Klasszikus irodai betegségek 4. - A nyakizmok merevsége

Szabó Zoltán József
Klasszikus irodai betegségek 4. - A nyakizmok merevsége

Aki tartósan számítógép előtt dolgozik, biztosan érezte már nem egyszer, hogy az egyhelyben üléstől tetőtől talpig merevvé vált az egész teste. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a legtöbb ember helytelen testtartással ül a gép előtt, a merev nyakizom kialakulása szinte garantált. Tehetünk ellene bármit is? - mutatunk pár praktikus gyógymódot.

tovább olvasom...

Klasszikus irodai betegségek 4. - A nyakizmok merevsége - Értéksziget Webáruház

Aki tartósan számítógép előtt dolgozik, biztosan érezte már nem egyszer, hogy az egyhelyben üléstől tetőtől talpig merevvé vált az egész teste. Még ha sokat fészkelődünk is ülés közben, a szemeink akkor is az egyhelyben lévő monitorra tapadnak, emiatt viszont a fejük a nyolc óra alatt leginkább csak egyfelé fordul. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a legtöbb ember helytelen testtartással ül a gép előtt, a merev nyakizom kialakulása szinte garantált.

A merev nyakizom okai

A fájdalom és a fej elfordításának nehézsége inkább csak tünete a problémának, amit a merev nyakizom okoz. Ez a kellemetlenség lehet átmeneti, ami jó eséllyel pár nap alatt elmúlik, de lehet tartós is. A fájdalom is többféle intenzitással jelentkezhet, az egész elviselhetőtől odáig fajulhat, hogy a merevség és a fájdalom miatt csak úgy tudunk oldalra nézni, ha az egész testünkkel elfordulunk.

A legjellemzőbb oka a nyak merevségének a rándulás. Szinte bármilyen hétköznapi helyzetben egy rossz mozdulat következtében, akár rossz pozícióban történő alvás miatt is kialakulhat, de modern világunkban a számítógép- és a mobiltelefon-használat is előkelő helyet foglal el ezen a listán. A stressz okozta izomfeszültség is igen gyakori kiváltó ok.

Viszont abban az esetben, ha nem tudjuk, hogy mi okozta a merevséget, érdemes kivizsgáltatni a problémát, ugyanis csekély eséllyel, de utalhat nyaki porckorongsérvre, gerincbetegségre, ízületi betegségre és nagyon ritka esetben akár tumorra is.

Mit lehet tenni ellene?

Ha rándulás vagy rossz tartás következtében lett merev a nyakizom, akkor jó esetben legfeljebb egy héten belül el fog múlni. Persze ez idő alatt szükség lehet a fájdalom könnyebb elviselése érdekében fájdalomcsillapító tablettára, de jó szolgálatot tehetnek a hideg-meleg borogatások is.

Viszont ha nem múlnak el a panaszok egy hét alatt, esetleg még fokozódik is a fájdalom, mindenképp ajánlott kivizsgáltatni magunkat. Akut esetben gyulladáscsökkentő injekció jelenthet gyors segítséget, hosszabb távon pedig érdemes a nyaki gyógytorna elsajátítása. Krónikus fájdalom esetén a mozgás és a nyújtás hatékony eszköz, hiszen erősíti az izmokat és javítja a tartást, de ha a mozgás erősíti a fájdalmakat, akkor inkább ne erőltessük a nyújtást.

Gyógyászati segédeszközök a merev nyakizom ellen

A gyógyászatban számos remek segédeszköz áll rendelkezésünkre, ha el szeretnénk kerülni a rossz tartás miatt kialakuló nyaki merevséget. Mivel ideális esetben a napok egyharmadát alvással töltjük, érdemes speciális, memóriahabos párnán álomra hajtani a fejünket. A nap második harmadában a munka miatt íróasztalnál ülünk, ezért egy ergonomikusan kialakított szék vagy egy térdeplőszék segíthet a helyes testtartásban, bevállalósabbak gimnasztikai labdát is használhatnak ülésre. 

A nap maradék részében jellemzően utazunk vagy pihenésképpen birtokba vesszük a kanapét, ilyenkor jól jöhet egy memóriahabos nyakpárna. Ez az eszköz megfelelően alátámasztja a nyaki gerincet, ezért nagyszerűen használható hosszú autóutakhoz és az otthoni tévézéshez egyaránt.

Ha Ön is szeretne a merev nyakizom megelőzésére memóriahabos nyakpárnát, vagy a kezelésére hideg-meleg borogatást vásárolni, keressen minket elérhetőségeinken, segítünk kiválasztani az ideális terméket!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések