Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Klasszikus irodai betegségek 1. – Az ínhüvelygyulladás

Szabó Zoltán József
Klasszikus irodai betegségek 1. – Az ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladás a klasszikus irodai betegségek egyike, amit azonban más, monoton és egyoldalú tevékenységek végzése is kiválthat. Ilyen lehet a takarítás – talán Ön is tapasztalta már a kellemetlen tüneteket ablakpucolás vagy a padló súrolása után. De ide tartozik még a labdajátékok többsége, a telefon nyomogatása, folyamatos gépelés stb. Mit lehet ilyenkor tenni? - ebben segít ez a cikk.

tovább olvasom...

Klasszikus irodai betegségek 1. – Az ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladás a klasszikus irodai betegségek egyike, amit azonban más, monoton és egyoldalú tevékenységek végzése is kiválthat. Ilyen lehet a takarítás – talán Ön is tapasztalta már a kellemetlen tüneteket ablakpucolás vagy a padló súrolása után. 

Szerencsére a megfelelő kezeléssel elkerülhető az akut állapot krónikussá válása, de akár a betegség kialakulása is. Nézzük, hogy ehhez miket kell tennie.

Mitől alakul ki a kezet érintő leggyakoribb betegség, az ínhüvelygyulladás?

A bevezetőben már utaltunk arra, hogy a betegség legfőbb oka az, ha valaki hosszú időn keresztül végez valamilyen ismétlődő, egyirányú mozgást a kezével. Ha például sokat gépel a számítógépen, de az okostelefon folyamatos nyomkodása is kedvez a tünetek kialakulásának. 

Érdemes kiemelni még a sportolást is: többek között a labdajátékokat űző sportolóknál is megjelenhet az egysíkú terhelés miatt a kézen, csuklón és az alkaron, illetve azok inain az ínhüvelygyulladás.

Csak a teljesség kedvéért említjük meg, hogy a betegségnek létezik egy másik verziója is, az úgynevezett gennyes ínhüvelygyulladás. Ebben az esetben valamilyen trauma váltja ki a tüneteket: egy tüske vagy egy tű szúrása, illetve egy sérülés miatti fertőzés.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

Ha a kezet egyoldalú terhelésnek tesszük ki, akkor ennek hatására felszaporodik az ínhüvelyben az inak mozgását segítő folyadék, ami feszülést, égő, szúró érzést okoz. Az ujjakat idővel csak nehézkesen tudjuk mozgatni, a csukló pedig merev lesz, amit különösen az ébredés utáni időszakban tapasztalhatunk. Az érintett terület emellett megduzzadhat, és bizonyos esetekben láz is jelentkezhet.

A fájdalom mellett a jellegzetes hangokra is érdemes figyelni: mozgatáskor kattanást hallhatunk és érezhetünk az adott területen. Ha pedig a betegség krónikussá válik, akkor az ínhüvely felett a hó ropogására emlékeztető dörzsölődést tapinthatunk ki.

Ha arra gyanakszik, hogy Önnek is ínhüvelygyulladása van, akkor az ortopéd orvos felkeresése előtt otthon is sokat tehet a gyógyulás és a megelőzés érdekében.

Hogyan történhet a megelőzés?

Ha olyan munkát végez vagy sportot űz, ahol esély van az ínhüvelygyulladás kialakulására, akkor figyeljen arra, hogy rendszeresen tartson szünetet és mozgassa át a csuklóját. Fontos továbbá a kéz izmainak erősítése is, és bármilyen furcsa, de az is, hogy bemelegítsünk. A számítógépes egér kezeléséhez pedig érdemes beszerezni egy csuklótámaszt a terhelés csökkentése érdekében.

Az ínhüvelygyulladás otthoni kezelése

Ha jelentkeznek a tünetek, akkor a következő, otthon is alkalmazható módszerek segíthetnek a fájdalom mérséklésében:

Hideg borogatás

A gyulladások csökkentésére, valamint a duzzanat lehúzására jó hatásfokkal alkalmazható a hideg borogatás. Ehhez ma már nem kell a fridzsiderből feláldozni a fagyasztott zöldborsót, hiszen a webáruházunkban is sokféle kiegészítő kapható a borogatások elkészítéséhez.

Fájdalomcsillapító krémek alkalmazása

Már az első tünetek megjelenésekor el lehet kezdeni valamilyen fájdalomcsillapító krém használatát, akár olyan természetes hatóanyagokkal is, mint a fekete nadálytő.

Pihentetés, csuklórögzítő alkalmazása

A csuklórögzítők nemcsak megtámasztják a kezet, de csökkentik a fájdalmat, és segítenek a kéz pihentetésében is.

Ha a fenti kezelések hatására a tünetek enyhülnek, újra be lehet vetni a kézerősítő labdát, ami javítja a nyirok- és vérkeringést, valamint elősegíti a gyulladt szövetek gyógyulását.

Nézzen szét webáruházunkban, biztosan megtalálja az Önnek leginkább megfelelő eszközt a kezeléshez.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések