Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés. Megértettem
Termékek Menü

Kerekasztal beszélgetés diákokkal a fogyatékos emberek munkavállalási lehetőségeiről

Szabó Zoltán József -
2016-02-24 06:39:38
Kerekasztal beszélgetés diákokkal a fogyatékos emberek munkavállalási lehetőségeiről

A személyes tapasztalatok, az érintettség, a téma ismerete nagyon kompetenssé teszi az embert. A Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium diákjainak tartottunk érzékenyítő előadást a fogyatékos emberek munkavállalási lehetőségeiről, az esélyegyenlőség szükségességéről személyes tapasztalatokkal fűszerezve. Élménybeszámolónkat itt olvashatják.

tovább olvasom...

Nemrég felhívott bennünket egy nevelőtanár azzal a kéréssel, hogy látogassuk meg a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium fogyatékos diákjait, és szempontokat adjunk a fogyatékos emberek munkavállalásáról, lehetőségeiről. Mondanom sem kell, hogy örömmel elfogadtuk a meghívást. Ahogy közeledett a január végi időpont, kaptunk egy levelet, hogy ez a kerekasztal beszélgetés már nemcsak az érintetteket érdekli, hanem másokat is, akik a kollégiumban laknak. Így hát érzékenyítő előadás lett egy eredetileg szűkebb érintetti csoportnak szánt beszélgetésből.

Sokan gyűltek össze este fél nyolckor, hogy meghallgassanak bennünket. Jeltolmácsról a kollégium gondoskodott, ami teljesen természetes volt számukra. Kötetlen beszélgetéssé alakult az előadással és személyes élményekkel és tapasztalatokkal sűrített előadás. A diákokat a "kulisszatitkok" érdekelték pl. ilyenek: hogyan lehet fogyatékos emberként céget vezetni, milyen hátrányokat érzünk a beszállítóink részéről, hogyan kompenzáljuk a fogyatékosságból adódó nehézségeket, miből lett pénzünk a cégalapításhoz stb?

Az egy órás kerekasztal beszélgetés nagyon gyorsan eltelt, mert érdeklődést és figyelmet kaptunk. Természetesen igyekeztünk hasznos tanácsokkal is ellátni a diákokat, akik még a serdülő korban másképp gondolják a munkavállalás dolgait. Az esélyegyenlőség, az akadálymentesítés, az egyenlő bánásmód is mind előkerültek, hiszen a fogyatékos ember velejárói, kikerülhetetlen témák. Öröm volt hallani, hogy a diákoknak voltak jó és rossz tapasztalataik is ezen a téren, amit szívesen osztottak meg velünk.

Úgy érezzük az érdeklődésből, fogadtatásból és a téma iránti fogékonyságból, hogy ezzel az estével maradandó nyomot hagytunk a diákokban, akik egymáshoz egy kicsit közelebb kerültek. A nevelőtanár elmondása szerint alapvetően is egyetértés van a fogyatékos és ép gyerekek között, amit ez az esti beszélgetés tovább erősít.

Az alkalom végén kissé meglepődve vettük át a látássérült diákok által készített két bögrét, amit azóta is az irodánkban tartunk és napi szinten használunk - a csokoládét pedig az új átvételi pontok felavatásán fogyasztjuk el. Köszönjük szépen.

Bankok és minősítések