Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Ízületi panaszok és az időjárás-változás összefüggései

Szabó Zoltán József
Ízületi panaszok és az időjárás-változás összefüggései

Egészséges és nem egészséges emberek esetében is jelentős panaszokat okozhatnak az időjárási frontok, ami számtalan formában jelentkezhet. Melegfront esetén a tünetek jellemzően a front átvonulása előtt néhány órával már megjelenhetnek, hidegfrontnál viszont a front átvonulása után várhatóak a panaszok. Tehető egyáltalán valami a panaszok ellen, van megoldás?

tovább olvasom...

Ízületi panaszok és az időjárás-változás összefüggései - Értéksziget Webáruház

Egészséges és nem egészséges emberek esetében is jelentős panaszokat okozhatnak az időjárási frontok, ami számtalan formában jelentkezhet. Melegfront esetén a tünetek jellemzően a front átvonulása előtt néhány órával már megjelenhetnek, hidegfrontnál viszont a front átvonulása után várhatóak a panaszok. Az időjárás e hirtelen változásait, de azon belül a hidegfront miatti változásokat leginkább az ízületi panaszokkal élők szenvedik meg.

Időjárás-változás okozta ízületi panaszok

A kutatók között a mai napig nincs közös álláspont abban, hogy pontosan hogyan befolyásolja az ízületi panaszokat az időjárás. A legnagyobb egyetértés azt a nézetet övezi, mely szerint a légköri nyomás változása áll az erősödő fájdalmak hátterében.

E nézet szerint a problémát az okozza, hogy a hidegfront érkezése előtt a légnyomás mindig csökken, így a testünkre is kisebb levegőnyomás hat, melynek következtében az addig összenyomott szövetek kissé megduzzadnak, és a duzzadt szövetek irritálhatják az ízületeket.

További lehetséges oknak tartják, hogy bár a külső légnyomás csökken, a testüregekben ezzel szemben növekszik, vagyis az ízületi tokban szintén megnövekedett nyomással kell számolnunk. Egészséges szervezet esetén ez nem okoz különösebb panaszokat, azonban a krónikus ízületi bántalmakban szenvedők amúgy is gyulladt szöveteiben még inkább fokozza a fájdalom érzését.

Hogyan lehet enyhíteni az időjárás-változás okozta ízületi panaszokat?

Mivel az ízületi panaszokat elsősorban nem az időjárás számlájára írhatjuk, így nem is lehet kifejezetten időjárásfüggő tanácsokat adni a fájdalom enyhítésére. Azonban vannak olyan univerzális javaslatok, melyek betartásával csökkenthetőek az ízületi bántalmak tünetei, akár front van, akár nincs.

Törekedjen a kiegyensúlyozott életmód kialakítására! Hosszú távon az egészségünk érdekében mindenképp javasolt a kiegyensúlyozott életmód. Nincs ez másként az ízületi betegségekben szenvedőknél sem, ugyanis ebben az esetben szintén nem elhanyagolható az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás pozitív hatása.

Csökkentse a fájdalmat nem-szteroid fájdalomcsillapító tabletták vagy helyileg ható fájdalomcsillapító kenőcsök segítségével! A fájdalom csökkentésének nem csak a pillanatnyi szenvedés megszüntetése a célja, hanem bizonyított tény, hogy a fájdalom gátolja a gyorsabb gyógyulás lehetőségét. Ha a rehabilitációs kezelések és gyakorlatok elvégzése előtt helyileg ható fájdalomcsillapító szereket alkalmaz, megkönnyítheti az edzést, növelheti a mozgástartományt, ezáltal pedig növelheti a gyorsabb gyógyulás esélyét.

Erősítse immunrendszerét! A megfelelő tápanyag-, vitamin- és nyomelem bevitel elengedhetetlenül fontos az egészséges ízületek szempontjából is. Ízületi panaszokban szenvedőknek elsősorban a zsírban oldódó D-vitamin pótlása ajánlott, ezen felül pedig A-, E- és K-vitamin szedésével szintén jó eredmények érhetőek el.

Tartsa melegen az ízületeket! A hideg időben az ízületek mellett az izmok és a szalagok is merevebbé válnak, ezáltal pedig a mozgástartomány jelentősen beszűkülhet. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet egy hőtartó derékmelegítő, amivel a has és a derék tájékát hatékonyan védheti a hideg ellen.

Ha Önnek is ízületi panaszokat okoz az időjárás, és további segítségre lenne szüksége, esetleg kérdései merültek fel a termékeinkkel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések