Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Inkontinencia és higiénia – praktikus betegápolási eszközök a mindennapi rutinhoz

Szabó Zoltán József
Inkontinencia és higiénia – praktikus betegápolási eszközök a mindennapi rutinhoz

Ma már egyre több embertársunk inkontinenciában szenved. A problémáról természetesen senki sem mer és akar beszélni, mert igen kellemetlen ügy. Kezelhető és megelőzhető, de sok törődést és lemondást igényel. Ebben a bejegyzésben összeszedtünk jó néhány eszközt, amire szüksége lehet az inkontinens szerettei ápolásához. Ezek az eszközök megkönnyítik a hétköznapok higiéniás rutinjait.

tovább olvasom...

Inkontinencia és higiénia – praktikus betegápolási eszközök a mindennapi rutinhoz

Talán már Ön is felfigyelt arra, hogy a gondozott személynek állandóan vécére kell mennie, ill. vizelettel vagy széklettel keni össze magát. Sajnos ez az inkontinencia biztos jele, ami idős korban egyre többeknél fordul elő, amiről igyekszik mindenki nagyokat hallgatni, a témát és vele együtt a problémát is tabuként kezelni. Pedig az inkontinencia és higiénia összetartozó dolgok, amihez praktikus betegápolási eszközökre van szükség a mindennapi rutinhoz. De lássuk a részleteket.

Mi az inkontinencia?

Az inkontinencia egy egészségügyi állapot, amelynek során az ember nem tudja megfelelően szabályozni a húgyhólyagja vagy a belei működését. Nagyon sok típusa létezik (stressz-vizeletinkontinencia, késztetéses inkontinencia, funkcionális, kevert, neurológiai stb. inkontinencia), amelyekre más tünetek és okok jellemzők. Egyes típusok igen elterjedtek – pl. a vizeletinkontinencia a világon minden harmadik embert érint, és bármilyen életkorban előadódhat.

Az inkontinenciának látható és érezhető következményei vannak. Egyrészt irritálja a bőrt, és fogékonyabbá teszi a dermatitiszre, a fertőzésekre és a kiütésekre. A bőr gyakori, szappannal és vízzel történő tisztítása csak súlyosbítja a helyzetet. A vizelet ráadásul kellemetlen szagot is hagy a felületén. Dermatitisz akkor alakul ki, ha túl sokáig marad a bőr felületén a vizeletből és székletből származó nedvesség, ill. vegyület. A bőr emiatt pirossá válik, és elindul az elhalása. A megfelelő higiénia megteremtésével megelőzheti a bőrirritáció és a fertőzések kialakulását, és regenerálni tudja a gondozott személy bőrét. Így tisztának és illatosnak, valamint kellemesen érezheti majd magát.

 

Ezeket az eszközöket érdemes használni

Ha a gondozott vizelettel, széklettel keni össze magát, a tisztálkodáshoz bőrkímélő tisztítószert használjon (szappant soha, mert az kiszárítja a bőrt, de kerülje a babáknak szánt testápolókat, lemosókat, törlőkendőket is). Kenje be a bőrét hidratálóval és védőkrémmel, majd fújja be védőspray-jel. A mosdatókrémek mindhárom terméket tartalmazzák, és kimondottan inkontinenciával élő idősek számára készülnek. Kímélik a bőrt, nem igényelnek öblítést.

Meglepő lehet, de samponból is léteznek öblítést nem igénylő változatok. Az ilyen termékek a javarészt ágyban fekvő szeretteiket ápolóknak jelentenek nagy segítséget. Ha szeretné, hogy a gondozott haja kellemes illatú és tapintású legyen, próbálja ki valamelyik egyszer használatos hajmosó sapkát. Mikróhullámú sütőben picit elő kell melegíteni, majd bedörzsölni vele a beteg haját. A sapka a benne lévő anyagoknak köszönhetően eltávolítja a szennyeződéseket, és nagyon kellemes, tiszta érzést biztosít sok napon át. A habsampon is hasonló elven működik, csak itt a habot rá kell fújni a gondozott hajára, majd fésűvel kifésülni, és tiszta lesz.

Az inkontinencia kellemetlen szagokkal jár(hat), ami félénkké teszi a gondozott személyt, emiatt pedig szorongást okoz. Nem érdemes erős illatú termékeket használni, amelyek ugyan elfedik a problémát, de szinte semmi megoldást nem jelentenek. Az öblítést nem igénylő bőrápolási termékek, vagyis a bőrvédő (glicerint tartalmazó barrier krém) és a sérült, irritált bőrfelületen alkalmazandó cinkoxidos krémek nemcsak felfrissítik a gondozott bőrét, hanem szabályozzák és meg is szüntetik a kellemetlen szagokat amellett, hogy kiemelt gondoskodást nyújtanak. Amennyiben széklet inkontinencia is jelentkezik, akkor tisztító habot érdemes használni, amit nedves törlőkendővel érdemes letörölni. Akkor is ilyen törlőkendőt használunk, amikor a fekvőbeteg esetén a megfelelő nedvszívóképességű nadrágpelenkát alkalmazzuk és mobilis betegnél pedig a pelenkanadrágot. Ez a kifejezetten inkontinens felnőtteknek tervezett kendő nagy méretű, a szennyeződéseket jól eltávolítja miközben ténylegesen ápol, tisztít és megfelelően gondoskodik a higiéniáról.

Érdemes olyan többfunkciós terméket is kipróbálni, mely jelentősen könnyítheti a napi rutint. Ilyen pl.  a 2 az 1-ben sampon és tusfürdő. Így két termék helyett csak egyet kell használnia, és egyszerre jelent megoldást a gondozott hajának és bőrének ápolásához.

Végezetül vessünk egy pillantást még a száraz törlőkendőre. Elsősorban a pelenka által fedett testfelület tisztítására használható leginkább mosdatóhabbal vagy mosdatókrémmel együtt. Mindemellett a teljes test tisztítására is kiváló ágyhoz kötött betegeknél. Rendkívül jó nedvszívó képességű, mely száraz és nedves állapotban is erős marad. Használatával elkerülhetők a többször használatos törlőkendők (pl. textil törölközők) okozta keresztfertőzések.

Bankok és minősítések