A trombózisos lábra a harisnyát már az orvos írja fel

A trombózis, vagyis a vérrögképződés egyik hatékony eszköze az orvosi rendelvényre felírt II. osztályú (CCL2) kompressziós harisnya. Ez a gyógyharisnya csökkenti a vénákban uralkodó emelkedett nyomást. A felületes vénákat összenyomva a mélyvénák területén növeli a vérátáramlást, így csökkenti a vér pangását. Ezért kisebb lesz a vénafalra irányuló terhelés mértéke, és kevésbé károsodnak a vénás billentyűk is (egészséges esetben a vér visszaáramlását gátolják az erekben). Amennyiben a véna károsodik (pl. vérrögképződés miatt), akkor kitágul, a véna fala elveszíti rugalmasságát és a billentyűk nem zárnak jól. Ilyenkor a pangó vér elősegíti egyrészt a vérrögképződést, másrészt hosszabb távon keringési elégtelenséghez, lábdagadáshoz, fekélyképződéshez, bőrelhaláshoz is vezethet.

A II-es típusú harisnyákból is elég nagy a választék minőség tekintetében, azonban hazánkban csak pár szín kapható. Ezek a harisnyák nyitott orrúak, felhúzásukhoz a mellékelt segédzoknin kívül többeknek egyéb segédeszközre is szükségük van. Általában darabáras termék, mert a TB támogatás darabra vonatkozik. A kihordási idő itt is 6 hónap. Amikor az orvos felírja, pontosan meghatározza, hogy Önnek milyen hosszúságút kell hordani, azt is, hogy egyszárasat vagy javasol-e. Ha a recepten beikszeli, hogy nem helyettesíthető, akkor Ön csak a felirtat veheti ki valamilyen gyógyászati szaküzletben (neten nem lehet receptet beváltani). 

Bár mi már nagyon kevés ilyen harisnyát tartunk, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján azt javasoljuk, hogy törekedjen a minőségre, ne az olcsót keresse, mert ezeket a harisnyákat többynire hosszú távon kell hordani, ahol a kényelemnek óriási szerepe van.