Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Így akadályozhatja meg, hogy komolyra forduljon az érelmeszesedés

Szabó Zoltán József
Így akadályozhatja meg, hogy komolyra forduljon az érelmeszesedés

A komoly érelmeszesedés megakadályozása igen fontos, mivel kialakulása már viszonylag fiatalon, a 20-as, 30-as években elkezdődhet. Ekkor még sokan nem foglalkoznak vele, illetve nincsenek látványos tünetei a betegségnek. A túlsúly vagy épp a dohányzás, a helytelen táplálkozás sajnos jelentősen segítik az érelmeszesedést. Éppen ezért kiemelt szerep jut a megelőzésnek.

tovább olvasom...

Így akadályozhatja meg, hogy komolyra forduljon az érelmeszesedés - Értéksziget Webáruház

A komoly érelmeszesedés megakadályozása igen fontos, mivel kialakulása már viszonylag fiatalon, a 20-as, 30-as években elkezdődhet. Ekkor még sokan nem foglalkoznak vele, illetve nincsenek látványos tünetei a betegségnek. 

Sajnos azonban a rizikófaktorok egyeseknél már ilyenkor fennálnak, mint például a túlsúly vagy a dohányzás, ezek pedig később súlyos szövődményekhez vezethetnek. Lássuk, mit is lehet tenni ellene.

Mi az érelmeszesedés, és mik a betegség rizikófaktorai?

Az érelmeszesedés úgy alakul ki, hogy az artériák belső falain lerakódnak a zsírok, amik idővel megkeményednek, vagyis elmeszesednek. Ezeken a beszűkült ereken később újabb anyagok akadnak fenn, tovább szűkítve az erek átmérőjét, aminek következtében a vér nem képes már akadálytalanul áramlani bennük. 

Az érintett szervek valamennyire képesek alkalmazkodni ahhoz, hogy kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jussanak, azonban előfordulhat, hogy ezek a plakkok leszakadnak, és elzárják az adott eret. És ez az igazán veszélyes, ugyanis stroke, szívinfarktus, illetve perifériás artériás érbetegségek alakulhatnak ki.

Az érelmeszesedést egyébként civilizációs betegségnek is nevezik, ugyanis a fejlett országokban egyre többeket érint. A jellemzője még, hogy eleinte tünetmentes, de bizonyos rizikófaktorok esetén nagy a valószínűsége a kialakulásának. Mik ezek a rizikófaktorok?

  • A nem megfelelő táplálkozás, vagyis a zsíros, nagy kalóriatartalmú ételek fogyasztása, aminek következtében túlsúly, magas koleszterinszint, valamint cukorbetegség is kialakulhat.
  • A mozgás hiánya, ami nemcsak a mozgásszervi betegségek kialakulásához járul hozzá, hanem az érelmeszesedéshez is.
  • A dohányzás, ami az érszűkület mellett számos egyéb betegség okozója is.
  • A magas vérnyomás.

Mivel az érelmeszesedés hosszú idő alatt alakul ki, ezért sokáig nincs semmi jele a jelenlétének. Idővel azonban az érintett erektől függően agyvérzés, szívelégtelenség, veseproblémák stb. lépnek fel.

A komoly érelmeszesedés megakadályozása: a megelőzés a legjobb kezelés

Bár a zsírok lerakódásának megakadályozására, illetve a meszesedés lassítására ma már léteznek gyógyszerek, a leghatékonyabb kezelés mégis a megelőzés, vagyis a fent felsorolt kockázati tényezők elkerülése. De lássuk, hogyan is előzhető meg a betegség!

  • A dohányzásról való leszokással.
  • Több mozgással. A sportolás hatására ugyanis javul a vérkeringés, ami segít a plakk lerakódásának megakadályozásában. A mozgás következtében ezenkívül csökken a koleszterinszint, rugalmasabbak lesznek az érfalak, egyszóval számtalan pozitív hatással bír. Fontos, hogy ne várja meg, amíg fájdalmat érez, vagy amíg érzéketlenség alakul ki valamely testrészében, hanem változtasson az életmódján már most! És ne gondoljon nagy dolgokra, elég apró lépésekkel kezdenie: napi 30 perc sétával, nordic walkinggal stb.
  • Az egészséges táplálkozással. Elcsépeltnek tűnik, de nem lehet eleget hangsúlyozni a helyes, sok zöldséget, gyümölcsöt és rostokat tartalmazó étrend fontosságát. A zsíros ételeket érdemes elkerülni, illetve csupán alkalmanként fogyasztani, hiszen ki tud mindig ellenállni a házias ízeknek?
  • A túlsúly ledolgozásával. Ehhez pedig már adtunk is két jó tippet: a helyes táplálkozást, valamint a mozgást.
  • A már fennálló betegségek kezeltetésével. Ha Ön cukorbeteg, magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, akkor ezeket a tüneteket mindenképpen kezeltetnie kell.

Amennyiben segédeszközre lenne szüksége, nézzen szét webáruházunkban, biztosan megtalálja a megfelelő készüléket, eszközt a céljaihoz.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Mindennapi betegségek nyomában
Bankok és minősítések