Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Igaz, hogy a lúdtalpat ki lehet nőni? És mit tehet az, akinél maradandó a probléma?

Szabó Zoltán József -
2019. 08. 22. 06:32:40
Igaz, hogy a lúdtalpat ki lehet nőni? És mit tehet az, akinél maradandó a probléma?

Érdekes tény, hogy mindannyian telitalppal születünk, és a láb boltozata csak később alakul ki, ahogy a járás hatására az izmok, illetve a szalagok megerősödnek. Sokan erre mondják azt, hogy a lúdtalpat ki lehet nőni, de mit tehet az, akinél maradandó a probléma, felnőtt korban is lúdtalpa van? Ezzel kapcsolatban szeretnénk most néhány hasznos tanácsot adni Önnek.

tovább olvasom...

Igaz, hogy a lúdtalpat ki lehet nőni? És mit tehet az, akinél maradandó a probléma?

Érdekes tény, hogy mindannyian telitalppal születünk, és a láb boltozata csak később alakul ki, ahogy a járás hatására az izmok, illetve a szalagok megerősödnek. Sokan erre mondják azt, hogy a lúdtalpat ki lehet nőni, de mit tehet az, akinél maradandó a probléma? Ezzel kapcsolatban szeretnénk most néhány hasznos tanácsot adni olvasóinknak.

Mindannyian lúdtalppal születünk

Ha megnézzük a kisbabák lábát, akkor azt látjuk, hogy náluk még nem alakult ki a láb boltozata, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy lúdtalpasok. Ez persze így nem teljesen igaz, csak az egyszerűség kedvért használjuk ezt a fogalmat. A babák 9 és 12 hónapos koruk között felállnak, és elkezdenek járni – ekkor még telitalpon. Ahogy a lábukat folyamatos terhelés éri, a talpukon lévő zsírpárnák lassan eltűnnek, és úgy 2-3 éves koruk körül a lábboltozatok is előtűnnek.

Azonban már egész kiskorban vigyázni kell arra, hogy a láb fejlődése megfelelő legyen. Nem szabad például erőltetni a túl korai járást, mert attól a csontokat tartó szalagok megnyúlnak, és lelapul a lábboltozat. Az iskolába kerülés környékén szintén figyelni kell arra, hogy a gyerekek lábát ne érje túl nagy terhelés, valamint a túlsúly kialakulását is meg kell előzni.

Ezeket betartva igaz lesz a mondás, hogy a lúdtalpat ki lehet nőni, ellenkező esetben viszont már fiatalkorban számolni kell a lábfájdalommal.

Mi a teendő, hogy megelőzzük a lúdtalp kialakulását?

Mint írtuk, a gyerekek lába az első lépések megtételétől folyamatosan erősödik, és ennek hatására kialakul a szép, íves lábboltozat. De csak akkor, ha nem éri túl nagy terhelés a lábakat, ami lehet a siettetett járás vagy a túlsúly miatt is, ezért elsősorban ezekre érdemes figyelniük a szülőknek.

Ha a kicsi veleszületett kötőszöveti gyengeségtől szenved, akkor ortopédushoz kell fordulni, ahol a baba olyan cipőt kap, ami segíti a láb helyes tartását. A legfontosabb azonban a torna és a mozgás! Sajnos ma már sok helyen nem lehet mezítláb szaladgálni a természetes talajon, de ha van rá lehetőség, akkor hagyni kell, hogy a gyerekek cipő nélkül játsszanak az udvaron, futkossanak, erősítsék a lábfejüket!

 

A lúdtalpat ki lehet nőni, de mi a teendő, ha később is megmarad?

Ma már nemcsak a felnőttek szenvednek a lúdtalptól, de a fiatalok körében is nagyon gyakori. Ennek több oka is van. A mozgás hiánya, a hirtelen növés, a plusz kilók, a divatos, de kényelmetlen cipők viselése, vagy az egyik vállon hordott táska okozta féloldalas terhelés mind a mozgásszervek sérüléséhez vezethetnek, aminek egyik következménye a lúdtalp.

A kezelést illetően a jól bevált hármasra kell koncentrálni valamennyi korosztály esetén. Ezek a sok-sok mozgás, illetve torna, a megfelelő lábbeli kiválasztása, és szükség esetén egy talpbetét beszerzése.

Mozgás

Lényeges, hogy ne csak a lábat tornáztassuk, bár a lúdtalp elleni speciális gyakorlatok nagyon hasznosak. Ugyanakkor a helyes testtartás kialakításában a törzs – és gyakorlatilag az egész test – izomzatának nagy szerepe van, ezért nem árt minden porcikánkat átmozgatni.

Megfelelő lábbeli

A rossz cipők rengeteg kárt tudnak okozni, ezért érdemes olyat választani, ami kényelmes, nem szorít, és – nők esetén – a sarka nem magasabb 5 centinél.

Lúdtalpbetét viselése

Erre nagyjából 10-12 éves kor után lehet szükség, amikorra a láb szerkezete már elérte a felnőttkorra jellemző formáját. A lúdtalpbetétek megtámasztják a lábat, leveszik a terhelést a boltozatokról, ezáltal fájdalommentessé teszik a járást.

Amennyiben kérdése lenne a témával kapcsolatban, netán keresi a megfelelő talpbetétet, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések