Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Időben elkezdve a felfekvések kezelése sok kíntól kíméli meg a beteget

Szabó Zoltán József
Időben elkezdve a felfekvések kezelése sok kíntól kíméli meg a beteget

Az egészség különösen fontossá válik, amikor valamilyen okból elveszítjük azt. Az emberek többsége egy súlyos betegség, operáció után komolyan elkezd foglalkozni egészségével, ebben viszont gyakran segítségre szorul, éppen a hiányzó egészség miatt. Abban az esetben, ha tartósan ágyban fekvő lesz, nagy a kockázata a felfekvés kialakulásának, ami jelentősen csökkenthető - megelőzéssel.

tovább olvasom...

Ágyban fekvő betegek esetében sok mindenre oda kell figyelni, többek között az ilyenkor könnyen kialakuló felfekvésekre. Bár első látásra a felfekvések kezelése nem egy olyan komoly probléma, de elhanyagolása, vagy alulbecsülése súlyos szövődmények okozója lehet. Különösen igaz ez a kijelentés, ha hosszú időre ágyba kényszerült betegről van szó, akire fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen itt szinte biztos a felfekvés kialakulása.

Az árulkodó jelekre figyelmet fordítva és a következményeket ismerve idejében elkezdhető a felfekvések kezelése. Ma már számos olyan gyógyászati segédeszköz és gyógyszer áll rendelkezésünkre, amellyel hatékonyan kordában tartható ez a probléma, nagy kínoktól kímélve meg ezzel az amúgy is szenvedő beteg embereket. A tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás vagy fekély a megfelelő krémekkel, kötszerekkel és más segédeszközökkel hatásosan kezelhető. Ilyen például az antidecubitus betegalátét (több méretben kapható), ami elnyeli a kiszivárgó nedvességet megakadályozva a fekélynek kedvező nedves közeg kialakulását.

A felfekvés kialakulásának megelőzését segíti az ún. Gyopár párna, amely a test formájához igazodó, higiénikus támpárna. Kényelmet biztosít a betegnek, megelőzi a felfekvést, csökkentik a fájdalmat, az allergiás tüneteket és megkönnyíti az ápolók munkáját.

Töltőanyaga tudományosan kikísérletezett anyagokból (polystirolhabgolyók és porán romboéder-hab megfelelő arányú keverékéből) tevődik össze. Ez a különleges töltőanyag teszi lehetővé, hogy a golyócskákat tartalmazó párna egyedülállóan jó tulajdonságokkal rendelkezzen, és rendkívül sokoldalúan használható legyen. Formafelvevő töltőanyagának köszönhetően a párna a ránehezedő testet vagy testrészt szinte körülveszi, s így a lehető legnagyobb felületet alakítja ki a párna és a test között lecsökkentve az egységnyi felületre jutó nyomást. Használata így nagyban hozzájárul a felfekvés megelőzéséhez és gyógyításához.

 

Egy másik nagyon hatékony és praktikus eszköz az ún. antidecubitus matrac. A hagyományosan elfogadott módszer a felfekvés ellen, hogy a beteget rendszeresen ellenőrzik és megfigyelik a betegség kapcsán felmerülő kockázatos területeket. A váltakozó nyomású matrac kiegészíti ezt a kezelést, mivel nem teszi ki a beteget a tartós nyomásnak. Az antidecubitus matrac anyaga orvosi típusú rugalmas PVC-ből készült. A matrac váltakozó nyomása segíti a hosszabb ideje húzódó érrendszeri problémák kezelését, amelyek szöveti hipoxiát okozhatnak, melynek következtében decubitus (felfekvés) alakulhat ki. A váltakozó nyomása miatta a matrac könnyedén alkalmazkodik a beteg helyzetéhez, így a lágy masszázzsal csökkentjük a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását. Azoknak ajánlott, akik több mint napi 15 órát töltenek ágyban fekve, valamint azoknak is, akiknél a felfekvés kockázata legalább közepes mértékű.

A különböző felfekvés elleni krémek, professzionális nedves törlőkendők, és más, a bőr regenerálását segítő termékek nélkülözhetetlenek a felfekvések kezelése folyamatában. Ugyanakkor ezeknek a termékeknek a nagy része leginkább a megelőzést szolgálja, de az is elmondható, hogy mint minden más betegség esetében a megelőzés itt is a legjobb kezelés. Előrehaladottabb stádiumban ugyanis a felfekvések kezelése egy eléggé sok fájdalommal járó dolog, ez viszont fokozott figyelemmel és gondos megelőző ápolással többnyire elkerülhető. H tehát a felfekvések kezelése kerül szóba, minden esetben a megelőzésen van a hangsúly, ezt pedig minőségi bőrápoló termékekkel és természetesen maximális odafigyeléssel érhetjük el.

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések