Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Honnan ered a fájdalom gyökere?

Szabó Zoltán József
2020. 01. 21. 06:01:00
Honnan ered a fájdalom gyökere?

A testünk igen sok esetben fájdalommal jelez, ha baj van, de nem mindig egyértelműek számunkra ezek a jelek, sőt, van amikor nem is figyelünk rá.. Amikor megütjük magunkat valahol, akkor egyértelmű, hogy honnan ered a fájdalom, de ha váratlanul ér minket a fellépő rossz érzés, tanácstalanok lehetünk, hogy mi a gyötrelem oka. Pedig a forrásával jó tisztában lenni.

tovább olvasom...

Honnan ered a fájdalom gyökere? - Értéksziget Webáruház

A testünk igen sok esetben fájdalommal jelez, ha baj van, de nem mindig egyértelműek számunkra ezek a jelek. Amikor megütjük magunkat valahol, akkor egyértelmű, hogy honnan ered a fájdalom, de ha váratlanul ér minket a fellépő rossz érzés, tanácstalanok lehetünk, hogy mi a gyötrelem oka.

Gyors és lassú fájdalom

Megkülönböztetünk egymástól gyors és lassú fájdalmat. A gyorsnál a behatás után 0,1 másodperccel érezzük meg a fájdalmat, míg a lassúnál 1 másodperccel vagy még ennél is később. A gyors fájdalom általában egy hirtelen, éles és szúró fájdalom, leginkább a bőrre korlátozódik, és sok esetben külső (mechanikai vagy hőmérsékleti) behatás eredménye. Érzésre ahhoz hasonlítható, mint amikor tűvel megszúrjuk az ujjunkat.

Ezzel szemben a lassú fájdalom kínoz és lüktet, leggyakrabban akkor jelentkezik, ha szövetkárosodás lép fel a test bármely pontján. A lassú fájdalmat a mechanikai és a hőmérsékleti hatás mellett kémiai ingerek is kiválthatják. Mivel a károsodott szövetekben sok a kémiai anyag, ezek ingerlik a szabad idegvégződéseket. A lassú fájdalmat közvetítő rostok aktiválják az egész idegrendszert. Jellemzőjük, hogy pontosan nem határozható meg, hogy honnan ered a fájdalom, hiszen a szervekből típusos területekre sugároz ki.

A fájdalom gyökerének eredete

Ahhoz, hogy a fájdalmat csillapítani tudjuk, tisztában kell lennünk vele, hogy honnan is ered, illetve mi lehet az oka a szenvedésünknek. Persze rendkívül fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk a problémával, de amíg nem kerülünk a doktor gyógyító kezei közé, néhány esetben próbálkozhatunk mi is a kín enyhítésével.

Szív

Ha a mellkasban kezdődő nyomásszerű fájdalom átterjed a karokra, a hátra és a nyakra, esélyes, hogy szívrohamunk van. Tudni kell, hogy a mellkasi fájdalom nem mindig jelentkezik, férfiaknál gyakran a bal karban, míg a nőknél a karokban vagy a lapockák között jelentkezik először a fájdalom. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni!

Tüdő

Idegvégződések híján a tüdő nem tud fájni, az ott fellépő problémákat, mint például a légmell, mellkasi fájdalom jellemzi. Ha a mellkasi fájdalom nem sugárzik át, akkor nem kell szívrohamtól tartani, de minden esetben jobb mielőbb kivizsgáltatni, hogy mi áll a tünetek hátterében, honnan ered a fájdalom.

Gyomor

Mivel a gyomor meglehetősen magasan helyezkedik el, gyakran összetévesztik a szív fájdalmával. A gyomorfájdalomnak rendkívül sok oka lehet, kezdve a gyulladásoktól, bizonyos gyógyszereken át, egész az elfogyasztott étellel szembeni intoleranciáig. Lehetőség szerint figyeljük meg, hogy mikor jelentkeznek a tünetek (pl. étkezés előtt vagy után), hol fáj, mennyire fáj, illetve meddig tart. Viszont amennyiben veszélyes tüneteket észlelünk, mint amilyen a gyors fogyás, hasmenés, vérhányás és véres széklet, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Vesék

Vesebetegségek esetén meglehetősen gyakori a deréktáji fájdalom, sokan keverik is a hátfájással. Ilyenkor azonban nem csupán a deréknál észlelhető fájdalom, hanem jellemzően a végtagokra is ráhúzódik, valamint felpüffed az arc, és a fáradtságérzet is megnő. A vesetáji fájdalom hátterében állhat vesegyulladás, vesekő és húgyúti fertőzés. A közhiedelemmel ellentétben a vesedaganat rendszerint nem jár fájdalommal.

Ha Önnek olyan fájdalommal kell szembenéznie, melyet fájdalomcsillapító készülékkel, tapaszokkal vagy egyéb termékekkel enyhíteni lehet, keressen minket elérhetőségeinken, találjuk meg együtt az Önnek leginkább megfelelő segédeszközt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fájdalom nélkül könnyebb az élet
Bankok és minősítések