Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Hol van az a pont, amikor a botot a járókeretre kell cserélni?

Szabó Zoltán József
Hol van az a pont, amikor a botot a járókeretre kell cserélni?

Vásárlóink között néha találkozunk olyanokkal is, akik cikinek tartják, ha valamilyen gyógyászati segédeszközt kell használniuk (járóbot, járókeret stb.). Pedig az egészséget, rehabilitációt, felépülést támogató eszközök soha nem tartozhatnának ide. Sajnos vannak helyzetek, amikor eszközök kellenek. Az Értéksziget épp ebben próbál meg hatékony és praktikus segítséget nyújtani.

tovább olvasom...

Hol van az a pont, amikor a botot a járókeretre kell cserélni?

Egy bizonyos életkor felett, vagy egy műtétet, illetve súlyos betegséget követően nem ritka, hogy a járás már nem megy önerőből. Ilyenkor első körben járóbotot kell használni, viszont eljöhet az a pont, amikor a bot már nem elég, és le kell cserélni járókeretre. De miből lehet tudni, hogy eljött a váltás ideje, és mire érdemes figyelni a járókeret kiválasztásánál?

Hogyan válasszon segédeszközt?

Sokan csinálnak hiúsági kérdést a gyógyászati segédeszközök használatából, mert úgy érzik, hogy attól öregnek vagy kiszolgáltatottnak tűnnek. Még akkor is, ha ezzel a saját testi épségüket kockáztatják, miközben egy „divatos” járóbottal is lehetőség nyílik az önkifejezésre. 

Ma már a gyártók ugyanis nemcsak a funkcióra gondolnak, hanem a dizájn is szempont a tervezés során, illetve a tartósságra is figyelnek. És mindezért nem is kell vagyonokat fizetni, hiszen rengeteg kedvező árú eszköz közül lehet válogatni.

A járóbot- és keret, illetve a megfelelő segédeszköz kiválasztásánál számtalan szempontot kell figyelembe venni. Számít a felhasználó életkora, a problémája jellege, az, hogy hol szeretné használni az eszközt – a lakáson belül vagy kívül –, és hogy meddig, de az sem mindegy, milyen a talaj. Vagyis ezek a paraméterek határozzák meg azt is, hogy milyen legyen a segédeszköz.

Csere botról járókeretre: mikor válik szükségessé?

A járóbot olyankor javasolt, amikor a betegnek ízületi bántalmai vannak, illetve bizonyos időközönként egyensúlyzavarok jelentkeznek nála, vagy a koordinációjával vannak gondok. A bot növeli a stabilitást, tehermentesíti az alsó végtagokat, és megfelelő támasztékot ad előre történő mozgás során. 

Ahhoz azonban, hogy a beteg használni tudja az eszközt, megfelelő izomerő kell, illetve viszonylag jó kondíció. És persze meg kell tanulnia a segédeszköz használatát, olyanokat, hogy hogyan kell a lépcsőn felmenni és lejönni stb.

Ebből pedig már meg lehet válaszolni a címben szereplő kérdést, azaz a csere botról járókeretre akkor válik szükségessé, amikor a páciens már nem rendelkezik elég erővel a használatához, vagy akkor, ha komolyabb gondok vannak a koordinációjával.

Mikor kell járókeretet használni?

A járókeret akkor javasolt, ha egyensúlyzavaroktól szenved a páciens, valamint akkor, ha mindkét oldalt érinti a mozgását korlátozó probléma, illetve egy amputáció után. Abban az esetben is érdemes járókerettel közlekedni, ha a beteg hosszabb időn át ágyhoz volt kötve, hiszen a folyamatos fekvés során az izmok legyengülnek.

A járókeret sokkal nagyobb stabilitást és biztonságot nyújt, mint egy bot, és abban is segít, hogy a beteg egyedül fel tudjon állni, járni tudjon, haladni.

Melyik típusú járókeretet válassza?

A járókeretek többféle kivitelezésben készülnek. A kerekekkel ellátott, úgynevezett guruló rollátor legnagyobb előnye az, hogy soha nem kell felemelni, azaz folyamatos mozgást tesz lehetővé. Emellett a fordulás is könnyű vele, illetve bizonyos típusokra féket is szereltek, így azt behúzva stabil állást, ülést tesz lehetővé.

Az egyszerűbb kivitelű járókeretek ugyan nem kapnak négy – vagy három – kereket, de könnyű alumíniumból készülnek, így nem okoz nehézséget a felemelésük. A tervezésnél ezenkívül arra is odafigyelnek, hogy egyszerű legyen összecsukni őket. A lábakra helyezett gumisapkáknak köszönhetően nem csúsznak, nem billennek, így megfelelő stabilitást adnak.

Ha nem tudja eldönteni, hogy Önnek a bot vagy a járókeret a jobb választás, akkor a vásárlás előtt kérje ki az orvos tanácsát! Utána pedig várjuk vissza webshopunkba, ahol széles választékot kínálunk ezekből a termékekből!

Bankok és minősítések