Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Hogyan mossuk a kompressziós harisnyát?

Szabó Zoltán József -
2019. 07. 22. 08:44:37
Hogyan mossuk a kompressziós harisnyát?

A kompressziós harisnyák ápolása mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen más anyagból készülnek mint a divatharisnyák, másképp kell őket mosni, szárítani. Nem eget rengető praktikák ezek, de nagyon hasznos a harisnyák hosszú élettartamának növelésében, másrészt hosszú távon pénzt spórolnak Önnek, ha ritkábban kell kompressziós harisnyát, zoknit vásárolni.

tovább olvasom...

Hogyan mossuk a kompressziós harisnyát?

A kompressziós harisnya remek szolgálatot tesz lábdagadás és visszeresség esetén, valamint a mélyvénás trombózis megelőzésében, illetve a betegség kezelésében is fontos szerepet játszhat. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy ezeket a kiegészítőket nagy odafigyeléssel kell kezelni, így többek között mosni is, hogy valóban hosszú élettartamúak legyenek. De mire is kell figyelni a kompressziós harisnya mosása során, és milyen tisztítószert kell használni hozzá?

Milyen hosszú egy kompressziós harisnya élettartama?

A kifejezetten gyógyászati célra készített kompressziós harisnyák és zoknik sok tulajdonságukban eltérnek a divattermékektől. Többek között a gyártásuk során alkalmazott technológiákban, illetve a felhasznált anyagokban is. Ha megnézzük egy ilyen termék összetevőit, akkor többek között olyan anyagokat találunk közöttük, mint az elasztán szál vagy a lycra, ami egy nagyon strapabíró és tartós fonaltípus.

Ennek a speciális összetételnek köszönhetően biztosítják a termékek a megfelelő nyomást (tartást) és rugalmasságot, illetve a hosszabb élettartamot is. Azt viszont ki kell emelni, hogy csakis a kezelési útmutató betartása mellett használható majd sokáig a harisnya, hiszen mégiscsak egy finom és érzékeny „szerkezetről” van szó. Vagyis hiába a tartós anyagok és a speciális kötés, ha a nem megfelelő mosás miatt károsodik a harisnya.

Hogy pontosan meddig használható az adott termék, azt több tényező is befolyásolja – így például a harisnya minősége, valamint az is, hogy betartja-e a viselője a termék felvételére vonatkozó tanácsokat. Az az általános tapasztalat, hogy az olcsóbb harisnyák előbb mennek tönkre, a márkás, nagy múltú cégek által gyártott termékek viszont sokkal jobban bírják a gyűrődést.

Hányszor lehet kimosni egy kompressziós harisnyát?

Gyakorlatilag ugyanannyiszor, mint egy normál harisnyát. A mosás során azonban be kell tartani néhány szabályt, ellenkező esetben károsodik a termék anyaga – elveszti rugalmasságát, kinyúlik –, és idő előtt ki kell dobni. Márpedig egy drágább, minőségi harisnya esetén ez azt jelentheti, hogy akár tízezer forint is a lefolyóban végezheti.

Mire ügyeljen tehát a kompressziós harisnya mosásakor?

  • Ne mossa mosógépben! Az ilyen termékeket mindig kézzel kell tisztítani maximum 40 fokos vízben. Bár vannak, akik szerint mosózsákba téve akár gépben is moshatók, de inkább ne kockáztasson! Ugyanis a többi ruha könnyen megsértheti a harisnya anyagát, ami így már nem lesz használható.
  • Használjon enyhén lúgos mosószert!
  • Soha ne használjon por mosószert, csak folyékonyat!
  • A szilikonpántos harisnyáknál a szilikont érdemes 3-4 hetente alkoholos vattával áttisztítani a ráragadt bőrdaraboktól, szennyeződésektől - így a tapadása is megnövelhető.
  • Ne csavarja ki a harisnyát, legfeljebb száraz törölközők közé téve.
  • Ne helyezze forró radiátorra, ne tegye ki közvetlen napsütésnek, és soha ne vasalja ki! Úgy szoktuk mondani, hogy „fektetve vagy laposan szárítsa”.

Ha ezeket az előírásokat betartja, akkor a kedvenc harisnyája biztosan nem megy tönkre idő előtt.

 

Milyen tisztítószert használjon a kompressziós harisnya mosása során?

A kompressziós harisnyákhoz léteznek speciális, kímélő tisztítószerek, mint például a Medi Clean kifejezetten kompressziós harisnyák mosásához kifejlesztett terméke. Ez a tisztítószer biztosan nem tesz kárt a harisnyák anyagában, és hatékonyan távolítja el belőlük a szennyeződéseket. Emellett bőrbarát formulát tartalmaz, illatmentes, és még a harisnyák színének megőrzésében is segít.

Mielőtt elkezdi a mosást, minden esetben olvassa el a tisztítószerekre vonatkozó használati utasítást! Ebből többek között azt is megtudja, hogy mennyi mosószert tegyen a vízbe, ami szintén hozzájárulhat a harisnyák hosszabb élettartamához.

További hasonló termékekért érdemes webáruházunkban böngésznie!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések