Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Hogyan kezeljük a felfekvést? - néhány tipp

Szabó Zoltán József
Hogyan kezeljük a felfekvést? - néhány tipp

A keresztcsont körül és a sarkakon alakul ki legtöbbszüt a felfekvés (decubitus), amit fekélynek is szoktak nevezni. Az elhalt bőrszövet nagyon csúnya képet mutat, és ráadásul még eléggé visszataszító is. Kezelni azonban kell. A megfelelő odafigyelés, a beteg forgatása, a helyes étrend és a felfekvést kezelő számos eszköz mind-mind a gyógyulást szolgálja. Adunk pár tippet.

tovább olvasom...

A felfekvés vagy decubitus leginkább tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése, kivédése, bár a gondozó hozzátartozók igyekeznek mindent megtenni a decubitus ellen. A megelőzés nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos teendő, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló szövetelhalás következménye. Általában a keresztcsont és a sarkak feletti bőrben alakul ki, és sajnos eléggé nehezen gyógyul. A felfekvés mérete és mélysége attól függ, hogy a fennálló nyomás ereje mekkora és mennyi ideig tart, fokozata I-IV. stádiumú lehet.

A fentiek ismeretében a megelőzés lényege, hogy csökkentsük a terhelő nyomás mértékét és idejét. Ha többször forgatjuk a beteget, jelentős javulás érhetünk el. A betegforgatáshoz, a felületi nyomás csökkentéséhez használhatunk speciális antidecubitus matracokat, amelyek légnyomása ciklusonként változó. A gyopár típusú párnák pedig az ágyban fekvő beteg forgatásának nélkülözhetetlen kellékei. Vigyázzunk arra, hogy a beteg ne feküdjön mindig hanyatt, rendszeresen 2 óránként forgassuk jobbra és balra is. A terhelő nyomás mértéke is csökkenthető ferde oldalfekvéssel és a sarkak, valamint a keresztcsont alá helyezett puha decubitus párnákkal. Elengedhetetlen természetesen ezzel párhuzamosan a beteg általános állapotának javítása és a felfekvés kockázati tényezőinek csökkentése.

A párnák és matracok mellett tisztítsuk rendszeresen a beteg bőrét és gondoskodjunk róla, hogy az összefekvő területek megfelelően szárazak legyenek. A veszélyeztetett bőrfelületeket pedig hidratáló krémekkel ápoljuk, masszírozzuk be. Legalább naponta egyszer ellenőrizni kell a nyomásnak kitett területeken a bőr állapotát. Az ülő helyzetben töltött időt korlátozni kell a viszonylag magas nyomáskitettség miatt. Ne emeljük 30 foknál magasabbra a betegágy fejnél lévő részét vagy a beteg fejét, kivéve amikor étkezik. A lepedő legyen mindig gyűrődésmentes és száraz. Érdemes megfontolni ágyvédő vagy matracvédő lepedők beszerzését, amelyek egyrészt növelik a komfortérzetet, másrészt könnyes moshatók, sterilizálhatók. Ha van rá mód, használjunk speciális matracokat, antidecubitus párnákat.

 

A felfekvés stádiumainak megfelelő eszközöket használjunk. Az OEP számos antidecubitus terméket támogat, amit a szakorvos írhat fel.

Bankok és minősítések