Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Hogyan kerülje el: teniszkönyök, golfkönyök

Szabó Zoltán József
Hogyan kerülje el: teniszkönyök, golfkönyök

Az ember hajlamos túlzásba esni, és ennek megvan a következménye is. Ha az ételek mennyiségével esünk túlzásba, akkor súlyos elhízás a jussunk, ha pedig a testünk terhelésével, akkor különféle ízületi betegségekkel kell szembenéznünk. Amikor a karjainkat tesszük ki extrém használatnak, akkor a teniszkönyök és a golfkönyök kialakulását kockáztatjuk.

tovább olvasom...

Hogyan kerülje el: teniszkönyök, golfkönyök - Értéksziget Webáruház

A modern ember hajlamos sok mindennel túlzásba esni, és ennek rendszerint megvan a következménye is. Ha az ételek mennyiségével esünk túlzásba, akkor súlyos elhízás és cukorbetegség a jussunk, ha pedig a testünk terhelésével, akkor különféle ízületi és egyéb mozgásszervi betegségekkel kell szembenéznünk. Amikor a karjainkat tesszük ki extrém használatnak, akkor a teniszkönyök és a golfkönyök kialakulását kockáztatjuk.

Csontok, izmok és inak

Ahhoz, hogy megértsük, mi okozza a problémát, tisztában kell lennünk a karunk felépítésével.

A könyöknél három csont találkozik, a singcsont és az orsócsont, melyek az alkar részei, valamint a felkarcsont. A felkarcsont végén találhatóak azok a dudorok, melyekből az alkar izmai indulnak, és innen futnak keresztül ezek az izmok az alkaron és a csuklón, majd az ujjaknál végződnek. Az izmok a csontokhoz inak segítségével kapcsolódnak, pontosabban az ín a csonthártyán keresztül kapcsolódik a csontra. Továbbá az alkar izmai két ízületet is magukba foglalnak, melyek a felkartól egészen a kézfejig futnak.

Amikor például behajlítjuk a csuklónkat, akkor az inak és az izmok megnyúlnak, a feszítőizmok összehúzódásakor pedig megrövidülnek. Az ilyen mozdulatok gyakori ismétlése miatt azonban a tapadási pontokon, ahol az ín a csontra tapad, trauma keletkezik, ami a szövetek gyulladásához vezet.

Mi a teniszkönyök és a golfkönyök közötti különbség?

A teniszkönyök az alkar túlterhelése miatt kialakuló gyulladás, ami könyökfájdalomként jelentkezik. Többnyire sportolás közben szerezzük ezt a fajta fájdalmat, amikor az alkar feszítő izmait túl nagy igénybevételnek tesszük ki.

Teniszkönyök esetén az alkar külső része érzékeny, a fájdalmat akkor érezzük leginkább, amikor a kezeket és a könyököt behajlítjuk. Ilyenkor rendszerint a könyök külső oldalán jelentkezik a gyulladás, vagyis duzzanat jön létre, és a terület nyomásra érzékennyé válik.

A golfkönyök esetében viszont az alkar belső része válik érzékennyé, jellemző tünet, hogy a csukló befelé hajlításakor érzünk erős fájdalmat. Emellett tünet lehet még, hogy nehezünkre esik megfogni a tárgyakat, ha mégis sikerül, rövid időn belül kiesik a kezünkből.

Hogyan lehet megelőzni a teniszkönyök és a golfkönyök kialakulását?

Általánosságban azt lehet mondani, hogyha tisztában vagyunk a kiváltó okokkal, ami lehet teniszezés, golfozás vagy akár gyakori gépelés is, akkor ezt az okot a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. Ha mégsem szeretnénk lemondani az aktív sportolásról, vagy esetleg a fizikai munkánk okozza a problémát, javasolt lehet könyökrögzítő beszerzése is.

A fájdalom tovább csökkenthető hideg borogatással, gyulladáscsökkentő krémek alkalmazásával, valamint fájdalomcsillapító szerek szedésével.

Amikor már erősebben érzékelhető a fájdalom, akkor kissé elkéstünk a megelőzéssel, de ha még nem érezzük túlságosan erősnek a panaszokat, akkor pihentetéssel, az alkar nyugalomba helyezésével, például egy karrögzítő segítségével sokat javíthatunk a helyzeten.

Sajnos azonban vannak olyan esetek, melyekben műtét válik szükségessé. Ez leginkább akkor jellemző, ha a panaszok már több hete fennállnak. Azonban akkor járunk a legjobban, ha törekszünk a műtét elkerülésére, attól ugyanis csak kb. 60 százalék eséllyel várhatunk kielégítő eredményt.

Ha Ön is küzd a teniszkönyök panaszaival, és könyökrögzítő ortézist szeretne vásárolni megelőzés vagy a fájdalom enyhítése céljából, keressen minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések