Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Harisnya 1

Harisnya 1

Mi az a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya vagy gyógyharisnya (idősebb emberek csak gumiharisnyának nevezik) nem egyszerűen egy harisnya a sok közül, hanem olyan gyógyászati termék, ami nyomást, azaz kompressziót fejt ki a viselő lábára a megfelelő nyomási pontokon, ami a bokánál kezdődik (itt a legerősebb) és a comb felé halad (itt már gyengébb). Az erősséget higanymiliméterben (Hgmm) adják meg: minél magasabb ez a szám, annál jobban tart a harisnya. Ez a szorítás azonban nem az elviselhetetlen, hanem a lábnak kényelmes, komfortos, a betegségnek megfelelő, orvosi szempontok szerint kialakított nyomást. Elkészítése mögött nagyon komoly mérnöki és anatómiai tudás van.

A kompressziós harisnya az egyenletes vérkeringést biztosítja, mivel a véráram sebessége a problémás, kitágult ereknél nem lesz sem gyorsabb, sem lassabb az erek megfelelő megtámasztása miatt.

A kompressziós harisnyák 4 osztályba sorolhatók a szorítás, azaz a kompresszió erősségétől függően. A kompressziós osztálynak CCL a rövidítése, amit az erősség mértéke egészít ki.

  • Az I. kompressziós (CCL1) gyógyharisnyák az ún. szépészeti célú termékek (megelőző harisnyának is szokás nevezni). Itt 8-22 Hgmm szorítású, különböző színű, esztétikus harisnyákat találjuk. Nem TB támogatott termékek, különböző márkanév alatt futnak és hatékony használatot biztosítanak a visszeren át, a lábdagadásig, utazáshoz vagy akár állómunkához. A harisnya vastagságát DEN-ben adják meg, ami összefüggésben van a tartás erősségével. Minél magasabb a DEN szám, annál vastagabb lesz a harisnya és egyúttal nagyobb erősségű is.
  • A II. csoportú kompressziós harisnyákat (CCL2) már az orvos javasolja többnyire mélyvénás trombózis vagy súlyos vérkeringési problémákra. Bár léteznek itt is nagyon szép színű harisnyák, azonban itt már inkább a gyógyulás és a komfortérzet növelése a cél nem pedig az óriási színválaszték. Pl. a betegnek egy színt után már lényegesen fontosabb a színnél az, hogy a harisnya légáteresztő legyen, bőrbarát, környezettudatos anyagból készüljön és a nedvességet hatékonyan vezesse el. A szálvastagságot és a szorítási erősséget itt már többnyire nem adják meg az orvosi rendelvény miatt.

Nem kérdéses, hogy a kompressziós harisnya viselése közben is cél az esztétikus, a jó megjelenés. A minőségi harisnyák kialakításánál természetesen erre is odafigyelnek a gyártók, így már nem kell attól tartanunk, hogy a harisnya viselése negatívan hat a megjelenésünkre.

Bankok és minősítések