Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

​Gyógyászati segédeszközök régen és most!

Szabó Zoltán József
​Gyógyászati segédeszközök régen és most!

Nem kérdéses, hogy az elmúlt évszázadokban a gyógyászati segédeszközök óriási fejlődésen mentek keresztül. Mindez kifejezetten igaz a 20. századra és természetesen napjainkra. Ma már az  szempont, hogy minél praktikusabb és hatékonyabb, a beteg szempontjából a lehető legmegfelelőbb gyógyászati eszközöket gyártsák. Ehhez minden anyag és szaktudás is megvan.

tovább olvasom...

Gyógyászati segédeszközök régen és most! - Értéksziget Webáruház

A világban minden folyamatosan fejlődik, nincs ez másként a gyógyászati segédeszközök piacán sem. Nagyon sok eszköznek több mint száz éves múltja van, mégis a 20. században jutottak el oda ezek a kiegészítők, hogy egyszerre kényelmes és hatékony segítséggé váljanak. Az alábbi cikkünkben adunk egy kis történelmi betekintést néhány gyógyászati segédeszközről, hogy mennyi fejlődésen esett át az idők során.

A bottól kezdve a sétapálcán és mankón át egészen a járókeretekig

A legősibb gyógyászati segédeszköznek a bot tekinthető, hiszen már az őskorban segíthette a járást a két lábra álló elődeinknek. Funkcióját tekintve nem sok változáson ment keresztül, hiszen még mindig a támaszkodás és a járássegítés eszköze. Népszerűsége azóta töretlen, hiszen bizonyítékaink vannak arról, hogy az ókori Egyiptomban is mankóként használták a botokat.

Az első kereskedelemben gyártott mankó Emile Schlick nevéhez fűződik, aki 1917-ben szabadalmaztatta. Ez a mankó lényegében egy sétapálca volt, azonban már tartalmazott egy felkart is, hogy a járást biztosabbá tegye. A járóbotok következő állomása A.R. Lofstrand, Jr. nevéhez köthető, aki továbbfejlesztette a felkaros mankót, vagyis neki köszönhető az állítható magasság képessége. Ezután már nem történt hatalmas változás ezen a területen, hiszen a mankókat ma is javarészt Lofstrand mankójához hasonlóan készítik, bár olyan kényelmi megoldásokkal, mint az ergonomikus markolat és a kényelmes felkartámasz.

Azonban a járássegítés a mankókészítésnél nem állt meg, hiszen ezek sem nyújtanak minden esetben biztonságos megoldást a helyváltoztatásban és a stabil megtámasztásban. Ezekre a helyzetekre a járókeretek nyújtanak megoldást, melyek szintén sok változáson mentek keresztül az évek során. Ezek a mankókkal ellentétben nem csak egy ponton biztosítják a stabil megtámasztást, hanem többirányú megtámasztásuk miatt egy ilyen szerkezettel az alsó végtag könnyen tehermentesíthető. Egy modern járókeret többek között olyan tulajdonságokkal bír, mint a fix vagy összecsukható kivitel, állítható magasság, könnyű alumínium váz, illetve egyes keretek lépegető funkcióval szintén el vannak látva.

Gyógyászati segédeszközök – A kompressziós harisnya kialakulása

Azt hihetnénk, hogy a kompressziós kezelések viszonylag új keletűnek számítanak, azonban a neolitikum korszakából és az időszámításunk előtti 17. századból egyaránt kerültek elő bizonyítékok, miszerint már akkoriban alkalmaztak kompressziós megoldásokat a lábak kezelésére. Az leghíresebb ókori görög orvos, Hippokratész a betegek lábfekélyein alkalmazott szoros kötést, Galénosz (görög származású római orvos) pedig gyapjúból és ágyneműből készített kötszereket használt annak érdekében, hogy a betegeknél megakadályozza a vér összegyűlését a lábban.

 

A következő nagy ugrás 1628-ra tehető, amikor William Harvey felfedezte az összefüggést a vénás pangás és a külső nyomás között. Ezt követően olyan kompressziós intézkedések kerültek bevezetésre, melyek hatékonyabbá tették a kompressziós terápiát: elkészültek az első fűzős harisnyák. Később a harisnya gyártásához folyamatosan új textilanyagokat próbáltak ki, és mára sikerült eljutni oda, hogy egy modern kompressziós harisnya nem úgy néz ki, mint egy gyógyászati segédeszköz, hanem a divatos öltözködés kiegészítőjeként egyaránt megállja a helyét.

Amennyiben Önnek szüksége lenne bármilyen modern gyógyászati segédeszközre, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések