Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Gyógyászati segédeszközök túlsúlyos embereknek is

Szabó Zoltán József
Gyógyászati segédeszközök túlsúlyos embereknek is

Számos gyógyászati eszköznél lényegtelen, hogy ki hány kg.ot nyom. Ilyenek pl. a pulzoximéterek, kacsák, higiéniát biztosító termékek egy része, krémek, a diagnosztikai mérőműszerek egy csoportja. Azonban sok egyéb más terméknél kiemelten fontos, hogy tudjuk, ismerjük a határainkat, és ennek megfelelően válasszunk eszközöket.

tovább olvasom...

Gyógyászati segédeszközök túlsúlyos embereknek is

A gyógyulási folyamatokat elősegítő gyógyászati segédeszközök számtalan formája ismert függetlenül attól, hogy van súlyfeleslegünk vagy nincs. Gyógyászati segédeszköznek tekintjük azokat az eszközöket, amelyek átmeneti, vagy végleges egészségkárosodással élő emberek számára nyújtanak segítséget. Ezek lehetnek orvos- vagy ápolástechnikai eszközök. A rendelőkben használt orvosi műszereken keresztül ma már elérhetőek az otthoni használatra is alkalmas eszközök és berendezések – egy jelentős részük 100 kg fölötti embereknek is. Az ápolástechnikai eszközök nem igényelnek szaktudást, és ezeknél lehetséges az otthoni használat.

Egy-egy nagyobb betegségből való felépülés rehabilitációs időszaka megterhelő lehet. Ennek az időszaknak a felgyorsításához és a tökéletes felépüléshez, illetve a teljes élet eléréséhez segítenek hozzá a gyógyászati segédeszközök. Fontos tudni, hogy kb. 90%-ban az otthon is használható gyógyászati eszközök 100 kg. súlyhatárig készülnek, azaz legfeljebb 100 kg. a határ méretben és terhelhetőségben egyaránt. Ezt ismerve kell szem előtt tartani, amikor gyógyászati eszköz vásárlására kerül sor. Ha valamire nincs ráírva a terhelhetőség, az standard terhelést tesz lehetővé.

Gyógyászati segédeszköznek több csoportját ismerjük. A különféle betegségekben szenvedők mindennapjait könnyítik meg a különféle szerkezetek. Például a hasi-sérvi eszközök, mint a sérvtapasz, övek és sérvkötők a mindennapi mozgásban segítenek – itt átlagosan 150 kg a határ, afelett szinte semmi sincs. A keringési problémával küzdő személyeknek más-más testrészekre alkalmazható kompressziós textíliák, harisnyák készülnek, de túlsúlyosakra nem, nekik az egyedi gyártás jöhet számításba. A kötszerek a fekélyes és krónikus sipolyok, felfekvések sebeit gyógyítják. Ezek mind olyan eszközök, amelyek segítenek a kisebb problémák leküzdése érdekében, a különféle betegségek mellékhatásait csökkentik.

A különféle sérülések, a rokkant személyek, illetve a betegápolásra szorult személyek is használnak gyógyászati segédeszközöket. Ilyenek például a különféle ortézisek és protézisek, amelyek szolgálhatnak a fájdalom enyhítésére, de degeneratív változásokat és idegfájdalmakat is csökkenthetnek velük. Itt a túlsúlynak kevésbé van jelentősége, azonban pl. a láb kőrméretének igen (ami persze összefügg a túlysúllyal).

A járást segítő eszközök fontosak lehetnek az idősebbek számára, illetve a rokkantságban és bénultságban szenvedőknek. A háromlábú botoktól kezdve a különféle műlábakon keresztül egészen a kerekesszékekig beszélhetünk ezekről az eszközökről. Pl. a járóbotok 100 kg súlyig terhelhetők, de a hónaljmankók akár 200 kg-ig is. Gyógyászati segédeszköznek számítanak a mosdási, fürdési és zuhanyzási segédeszközök is. Fürdető- és zuhanyzószékek, fix fürdőkád ülőkék, kifordítható fürdőkádülőkék, szobai WC, WC magasítók alsó végtagot érintő súlyos mozgáskorlátozottság esetén ajánlatosak. Ezeknél nagy a választék a terhelhetőséget illetően. Mindig oda kell figyelni a választásnál. Azt azért érdemes tudni, hogy minél nagyobb terhelhetőségű egy termék, annál többe is fog kerülni.

A gyógyászati segédeszközök azért fontosak, mert a krónikus betegségben szenvedő személyek ezek segítségével teljesebb életet élhetnek. Pszichológiai szempontból is rettenetesen fontos a teljes élet, hiszen, ha a beteg kevésbé van rászorulva a külvilág nyújtotta segítségekre, akkor sokkal boldogabb lehet.

Ne legyünk hiúak, ne kb. válasszunk, hanem pontos méret, súly alapján keressük meg a megfelelő gyógyászati terméket. Ha nem így teszünk, nem fogunk jó és hatékony eszközt választani. 

 

Az Értéksziget külön jelli azokat az eszközöket, amelyek 100 kg súly feletti terhelést biztosítanak, érdemes körülnézni ebben a kategóriában.

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések