Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Fájdalomcsillapító derékfájásra? - ezt olvasnia kell

Szabó Zoltán József
Fájdalomcsillapító derékfájásra? - ezt olvasnia kell

Derékfájásra mi a legjobb megoldás? - ezt sokan kérdezik, de persze mindenki tudja, hogy pontos választ nem lehet rá adni. Nekünk is felteszik ezt a kérdést, és ennek nyomán készült el ez a cikk. Hasznos és praktikus fájdalomcsökkentő megoldásokat ajánlunk a teljesség igénye nélkül. Ne fájjon a dereka, tegyen ellene - ebben szeretnénk most segíteni Önnek ezzel a pár eszközzel.

tovább olvasom...

Fájdalomcsillapító derékfájásra? - ezt olvasnia kell

Derékfájás esetén 2-3 hetes panasz esetén már felvetül bennünk a kérdés: mivel ennyire fáj(dogál) a derekam, vajon meg kell műttetni? A válasz többnyire ez: nem. Ugyanis a derékfájósok számához képest csak kevés embernél szükséges műtéti beavatkozás, mert a legtöbb esetben pár hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, vagy akár gyógyszeres kezeléssel javulhat. A fájdalomcsillapító derékfájására nemcsak gyógyszer lehet, ami a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldásnak tűnik, hanem klasszikus kezelési módszerek kipróbálása, gyakorlása is. Ezek kipróbálását javaslom.

A derékfájdalom leggyakoribb okai

Egyre többektől hallom, hogy a derékfájás okaként többnyire a gerincsérvet említik, holott ez csak elvétve igaz (pár százalék). A leghétköznapibb okokat mi magunk is tudjuk és ismerjük, ezek:

  • a meghúzódott hátizmok, a túlterhelt porckorongok és a görcsös gerinctáji izmok
  • a helytelen emelés, vagy rossz mozdulat
  • a tartósan rossz testtartás vagy valamilyen megbetegedés: ízületi porckopás, csontritkulás, gerincsérülés stb.
  • a fájdalom kisugárzása nőgyógyászati vagy emésztőrendszeri betegségektől eredően
  • a vesekő, a különböző húgyúti fertőzések
  • néha a stressz és a pszichés tényezők

Ezek a fájdalmak gyakran egy rossz mozdulatra, vagy erős fizikai behatásra, akár fokozatosan is jelentkeznek. Ha nem kezeljük a derékfájást, tartóssá és visszatérővé válik, aminek a következményeit el kell szenvednünk. Furcsának tűnhet, de a pszichés tényezők (alvászavar, kimerültség, depresszió, szorongás), vagy akár az időjárási frontok is fokozhatják a tüneteket.

 

Ezek a fájdalomcsillapítók segítenek a derékfájás kezelésében

Felhúzott lábak – Háton vagy oldalt fekve húzza fel a lábát vagy enyhén póckolja fel. A leginkább fájdalommentes testtartás ez. Az első napokban a derék kímélésével szigorúan pihentetni kell a gerincet, és meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb testtartást.

Vény nélküli fájdalomcsillapítók – A fájdalom enyhítésére használhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat. Ezek lehetnek krémek, gélek, tabletták, kenőcsök. Kiemelkedő ezek közül a rozmaring és az ördögcsáklya krém. Egyre többen ismerik, és kiváló hatása miatt kedvelik az amerikai, többféle kiszerelésben kapható Biofreeze készítményt, amely többféle gyógynövényt tartalmaz, és jelentős fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Fizikoterápia és gyógytorna – A gyógytornász konkrét és igen hatásos gyakorlatokat taníttat meg velünk, amelyek erősítik a gerinc izmait és javítják a tartást. A tornagyakorlatok rendszeres végzésével a fájdalom kiújulása megelőzhető. Sőt, hosszútávon a gyógytorna még hatásosabb is pl. a fizikoterápiához képest a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom és egyéb mozgásszervi panaszok enyhítésére. Előfordulhat, hogy különböző eszközöket (labda, párna, kötél, szalag stb.) javasol a gyógytornász, melyeket érdemes beszerezni, hiszen a gyógytorna után is saját magunk erőnlétének fejlesztésében is segítséget nyújt.

Elektromos stimulálás (TENS, EMS) – A TENS, vagyis az ideg- és izomstimuláló (EMS) gyógyászati készülékek elektromos impulzusokat bocsátanak ki, amelyek vezetékek segítségével jutnak el a kezelni kívánt testrészre helyezett elektródákhoz, amit a köznyelvben csak tappancsoknak szokás nevezni. A beavatkozás megszakíthatja a fájdalomjelzéseket, így megakadályozza, hogy ezek elérjék az agyat.  A TENS otthoni személyes használatra is kifejlesztett kiváló fájdalomcsillapító eszköz, melyre minden családnak szüksége van, amennyiben gyógyszer nélkül szeretné fájdalmait csillapítani. Bár biztonságos és fájdalommentes, a TENS nem mindenki számára megfelelő pl. a pacemakert használók nem alkalmazhatják. Általánosságban akut fájdalomban hatékonyabb, mint krónikus fájdalomnál. Hatásossága más kezelési formákkal kiegészítve tovább növelhető.

Fájdalomcsillapító tapaszok, szalagok – Fájdalomcsillapító tapasz használatát krónikus, erős fájdalom esetén javasolja az orvos. A hátra vagy a mellkasra lehet felhelyezni és bőrön keresztül lassan felszívódva jut a véráramba. A hatása, két – három nap elmúltával jelentkezik. Ide tartozik még a sokkal gyengébb hatású kineziológiai szalag is. A bőrre felragasztva 3-5 napig is fennmarad, nem gátolja a mindennapi életet, sőt alkalmazásával aktív életet élhetünk, sportolhatunk; fürödhetünk is vele. Azonos márkájú és típusú, de különböző színű kineziológiai szalagok anyagukban, tapadásukban és erősségükben megegyeznek. A szalagok színei közti különbségeknek csak a színterápiában van szerepe.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fájdalom nélkül könnyebb az élet
Bankok és minősítések