Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Egy jó lázmérőre minden családnak szüksége van, de vajon melyiket válasszuk?

Szabó Zoltán József -
2017. 09. 14. 21:28:34
Egy jó lázmérőre minden családnak szüksége van, de vajon melyiket válasszuk?

A lázmérő egy olyan eszköz, ami többnyire ritkán szokott kelleni, de akkor nagyon. Minél súlyosabbnak, aggasztóbbnak látjuk szerettünk állapotát, annál jobban szükséges egy tényleg jó lázmérő, ami megbízható, pontos, hiszünk neki, és nem utolsó sorban még gyors is. Vannak ilyen lázmérők. Ebben a cikkben a lehetőségekről olvashat. Kétségtelen: a csúcs az érintés nélküli hőmérő.

tovább olvasom...

Egy jó lázmérőre minden családnak szüksége van, de vajon melyiket válasszuk?

Amikor a családban valaki rossz közérzetre panaszkodik, esetleg hidegrázás is kínozza, rögtön a szekrényhez sietünk, és megkeressük a lázmérőt, hiszen tudni szeretnénk, hogy az illetőnek van-e láza. Ma már sokféle lázmérési mód és készülék létezik, ám fontos, hogy valóban a legpontosabb információt kapjuk a beteg testhőmérsékletéről, hogy az állapotnak megfelelő ellátást kaphassa. Egy jó lázmérőre minden családnak szüksége van, de vajon melyiket válasszuk?

A lázmérők fajtái

Ma már elmondható, hogy a teljesen alapkészülékektől a csúcskategóriás lázmérőig (ezek már inkább hőmérők!), sokféle eszköz segíthet minket a lázmérésben. A lázmérés módja függhet a beteg életkorától, általános állapotától stb. Régebben a csecsemők esetében a legcélravezetőbb módszer a végbélen át történő lázmérés volt, amit ma is rengeteg szülő használ. Ilyenkor magasabb hőmérsékletet fogunk mérni, mint a gyermek hóna alatt. Óvodás kortól rátérhetünk a hónaljban történő mérésre. Gyakori megoldás, hogy ún. flexibilis lázmérőt választanak a szülők, amelynek a vége hajlékony, ezért egyszerűbb, kényelmesebb, praktikusabb és könnyebb is a mérés.

Fülben történő mérés esetén számolnunk kell azzal, hogy gyulladt fül esetén magasabb hőmérsékletet kapunk, tehát picit pontatlanabb lesz az eredmény. Ez nem pár fok eltérést jelent, hanem legfeljebb 0,3-0,5 fokot. Az ún. fülhőmérők nagyon praktikus és igen jól használható, nagyon gyors lázmérők. A választott márkától és típustól függően arra is van lehetőség, hogy a napi méréseket átlagolja a készülék megjegyezve az alacsony és legmagasabb eredményeket. Az 1 másodperces mérés ma már megszokottnak számít egy 6-8000 forintos lázmérőnél. A sterilitás érdekében a fülhőmérők ún. szondasapkával rendelkeznek, ami egy kis műanyag védőtasak a higiénia és fertőzések elkerülése érdekében.

A lázmérésben a csúcskategóriát az érintés nélküli hőmérők jelentik. Itt már nemcsak lázmérésről beszélünk, hanem ételek, felületek és szobahőmérsékletről is. Bár ezek kevésbé tűnnek hasznos funkciónak, de szükség lehet pl. arra, hogy a kisgyerek étele, fürdővize éppen milyen meleg. Vannak pl. olyan melegterápiák, ahol pontos hőmérsékletet adnak meg egy szemmaszk felhelyezésénél. A legpraktikusabban pont egy érintés nélküli hőmérővel mérhetjük meg. Ezek az infravörös hőmérők 14-18000 forint között mozognak. Nagyon kényelmesek, gyorsak, 1 mp alatt kijelzik az eredményt, sőt, még eltérő színnel is jelzik a kapott eredményt. Olyan apró funkciókról meg ne is beszéljünk, hogy háttérvilágításos kijelzőjük van, hogy ne kelljen éjjel lámpát kapcsolni, a csipogás hangja levehető stb.

 

Régebben használatosak voltak az ún. higanyos lázmérők, melyeket tíz percig kellett a beteg hóna alatt tartani, ám a higany mint nehézfém veszélyessége miatt ezek forgalmazását beszűntették az Európai Unióban. A digitális lázmérők és hőmérők korát éljük, amelyek kifejezetten kényelmesek, pontosak és egyszerűen használhatóak. Ha többször fordul elő láz a családban, ha szeretnénk gyors és pontos értéket kapni, ha számít a kényelem, akkor minimum fülhőmérőt kell vásárolni.

Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk kell a látássérült emberekre is, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudják elolvasni a kijelzőn megjelenő adatot, tehát olyan eszközre van szükség ebben az esetben, amely speciális segítséget nyújt. Ma már léteznek olyan digitális lázmérők, melyek hangosan kimondják a mért hőmérsékletet – sajnos magyar beszéddel már nincs ilyen lázmérő.

Nem lázmérő, de segít a családtervezésben

Bár nem lázmérő, de mégis fontos eszköz a hőmérséklet mérése területén az ovulációs hőmérő. Az ovuláció, azaz tüszőrepedés hőmérséklet emelkedéssel jár, amit érdemes figyelni gyerektervezés esetén. A reggeli hőmérséklet rendszeres mérésével nyomon követhető, ahogy a termékeny időszakban a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, peteéréskor eléri a legmagasabb értéket, majd ugyanilyen fokozatosan visszaáll eredeti állapotába. A mérés alapja nem a hőmérsékleti értékek magassága, hanem az emelkedés mértéke, emiatt különösen fontos, hogy pl. a Basal digitális vagy analóg ovulációs hőmérőt válasszuk. A prediktív hőmérő ugyanezt a cél szolgálja.

Akármilyen eszközt is használjunk, fontos, hogy minél hamarabb pontos adatot kapjunk a beteg hőmérsékletéről, hogy indokolt esetben elkezdhessük a lázcsillapítást. Hosszantartó láz esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések