Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Díjnyertes kenyeret készítettek fogyatékos fiatalok

Lámpás 92 Alapítvány
2015. 07. 17. 00:00:00
Díjnyertes kenyeret készítettek fogyatékos fiatalok

A Lámpás 92 Alapítvány foglalkoztatási programjának kiemelt része a hagyományőrző kézműves műhelyeiben autentikus technikákkal készült termékek értékesítése, amely sosem egyszerű árusítás, hanem tudatosan felépített megjelenési lehetőség. Rendszeresenrésztvevői számos magyarországi és nemzetközi kézműves találkozónak. Most pedig díjat is nyertünk.

tovább olvasom...

A Lámpás 92 Alapítvány foglalkoztatási programjának kiemelt része a hagyományőrző kézműves műhelyeiben autentikus technikákkal készült termékek értékesítése, amely sosem egyszerű árusítás, hanem tudatosan felépített megjelenési lehetőség. Rendszeresenrésztvevői számos magyarországi és nemzetközi kézműves találkozónak, illetve ismert hazai nyári kulturális fesztiváloknak (Kapolcs, Művészetek Völgye, Etyek stb.): ilyenkor fogyatékkal élő munkatársaikkal „kitelepülnek” az egyes rendezvényekre, és az értékesítés mellett kézműves bemutatókat, játszóházat tartanak. Ezeken az alkalmakon fogyatékkal élő munkatársaik kerülnek vezető, kvázi mester helyzetbe: ők fogadják a látogatókat, mutatják be kézműves munkájuk elemeit: a szövőszék használatát, különböző fonási technikákat és így tovább.

Varázskemence világnapján  a Gundel Vendéglátóipari Iskola kiváló oktatóival és tanulóival összefogva fiataljaink közösen gyúrtak, dagasztottak, sütöttek és kiélezett versenyben a legszebben csillogó ezüstérmet nyertük meg. A felhasznált alapanyagaink egy részét az Értéksziget Webáruház támogatta.

A díjnyertes kenyerünk receptje: 

Hozzávalók: 250 g búza finomliszt, 250 g búza Graham-liszt, 250 g teljes kiőrlésű rozs kenyérliszt, 10 g sikér, 30 g élesztő, 20 g kristálycukor, 30 g só, 150 g főtt áttört burgonya (elhagyható), 400-500 ml langyos víz, 150 g napraforgó.

Az élesztőt és a kristálycukrot feloldjuk 100 ml langyos vízben. A liszteket egy keverőtálban elkeverjük a sikérrel és a sóval. Hozzá adjuk az élesztős keveréket, és annyi vizet, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk. 45 percet kelesztjük. Amikor letelt az idő, az áttört burgonyával és a napraforgómaggal átgyúrjuk, majd további 30 percet kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán cipóformára formázzuk, áthelyezve a sütőlemezre, lekenjük vízzel, éles pengével bevágjuk, majd behelyezzük az előmelegített kemencébe (200 C). Mikor aranybarna, újból átkenjük vízzel, és készre sütjük.

Jó étvágyat!

Bankok és minősítések