Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Decubitus kezelési protokoll - hogyan kell decubitust kezelni?

Szabó Zoltán József
Decubitus kezelési protokoll - hogyan kell decubitust kezelni?

A decubitus, vagyis felfekvés kialakulása az egyik legveszélyesebb dolog, ami egy mozgásában korlátozott vagy tartósan fekvő beteget érinthet. A decubitus kezelési protokollt az otthonápolásban is komolyan kell venni, és mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében. Szerencsére ma már számos modern megoldás létezik, amellyel a probléma elkerülhető.

tovább olvasom...
Decubitus kezelési protokoll - hogyan kell decubitust kezelni? - Értéksziget Webáruház

A testünket mozgásra és folyamatos helyzetváltoztatásra tervezték. Ha valamiért mozdulatlanságra kényszerülünk, a testünk számos tünettel reagál. Egy huzamosabb ideig fekvő beteg vérnyomása drasztikusan csökkenhet. Átmozgatás nélkül sorvadnak az izmok, lemerevednek az ízületek, és romlik a test vérkeringése is. Ennek az egyik következménye a decubitus, vagyis a felfekvés kialakulása.

A felfekvés akkor alakul ki, ha a bőrünk egy része huzamosabb ideig szokatlanul terhelve van. Háton fekvő betegeknél általában derék tájékon, a farokcsont környékén jelenik meg a sebesedés. Fekvésnél ez a terület folyamatosan nyomásnak és dörzsölésnek van kitéve. A vérellátás emiatt csökken, a szövetek pedig elkezdenek elhalni.

A decubitus leginkább egy égési sebre hasonlít. Az érintett bőrfelület hámhiányos, hólyagos vagy varas, néha vérömleny szerűen elsötétedik. A felfekvés nagy fájdalommal jár, és nehezen gyógyul, kellemetlen testhelyzetbe kényszerít. Ennél is sokkal rosszabb viszont a decubitus okozta fertőzésveszély. Ilyen betegség okozta Christopher Reeve, a Superman-t alakító, később mind a négy végtagjára lebénult színész halálát.

Hogyan előzhetjük meg a felfekvés kialakulását?

A decubitus szempontjából a súlyos beteg, idős, ágyhoz kötött emberek a veszélyeztetettek. Ők nem tudnak testhelyzetet váltani. A derekuk, lapockájuk folyamatosan érintkezik a matraccal.

Ilyenkor a decubitus kezelés a következő:

  • Figyeljünk a gyűrődés mentes ágyazásra! A beteg háta alatt, a lepedőn és matracvédőn ne legyenek ráncok!
  • Ha tehetjük, mozgassuk sokat a fekvő beteget. Ha az állapota engedi, feküdjön mind a két oldalán, és a hátán is nap közben. Akár 2-3 óránként is érdemes testhelyzetet váltani.
  • Használjunk decubitust megelőző ápolási eszközöket, melyek megtalálhatók webáruházunkban! A párnák, betegemelők, kapaszkodók mind sokat jelenthetnek.
  • Ha már kialakult a decubitus, kezeljük az orvos utasítása szerint. Ne hagyjuk ki a fertőtlenítést, és mindenképpen kérjünk hámosító kenőcsöt.

Decubitus kezelési protokoll

A felfekvés nem csak a fekvőbetegeket érinti. A mozgáskorlátozottsággal élők esetében is fontos a figyelem. Különösen az alsó végtagjukra bénult emberek vannak veszélyben. Főleg azoknál, akik inkontinenciával is küzdenek, fontos a pelenka viseléséhez való antidecubitus kenőcs használata.

Bár félelmetesen hangzik, de a felfekvés az ülő munka során is könnyen kialakulhat. A cukorbetegség, az ekcéma és a túlsúly hajlamosító tényezők. Az antidecubitus párnák és ülőgyűrűk akár az irodai munkavégzés során is alkalmazhatók.

Mit tegyünk, ha decubitust fedezünk fel?

Ha idős vagy krónikusan beteg személyről van szó, azonnal érdemes megmutatni az orvosnak a panaszokat. Mindenképpen érdemes elkerülni, hogy a felfekvés helyén nyílt seb alakuljon ki, mert ez nagyban megnöveli a fertőzés kockázatát. A speciálisan decubitusra kifejlesztett szerek, és a terület átmozgatása, levegőztetése visszafordíthatják a problémát.

Bankok és minősítések