Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Betegápolás, beteggondozás, házi segítségnyújtás - vannak különbségek?

Szabó Zoltán József -
2020. 07. 05. 07:51:53
Betegápolás, beteggondozás, házi segítségnyújtás - vannak különbségek?

Sajnos mind gyakoribbá válik az a helyzet a családokban, hogy az idős hozzátartozó egyre kevésbé képes ellátni önmagát, a napi feladatait, vagy olyan betegsége van, mely miatt egész napos felügyeletet igényel. Ekkor kerül szóba a betegápolás, a beteggondozás és a házi segítségnyújtás fogalma, azonban arról már kevesen tudnak, hogy melyik kifejezés pontosan mit takar.

tovább olvasom...

Betegápolás, beteggondozás, házi segítségnyújtás - vannak különbségek? - Értéksziget Webáruház

Betegápolás vagy beteggondozás?

A betegápolás és a beteggondozás között van különbség, mégpedig az, hogy az ápoló a fekvőbeteget ápolja, a gondozó viszont leginkább felügyel, és segít az olyan mindennapi tevékenységek elvégzésében, melyeket a beteg már önállóan nem vagy nem megfelelően tud elvégezni.

A betegápolás ugyanakkor kiterjedhet olyan feladatokra, amihez már szakápolóra van szükség. A szakápoló orvosi felügyelet nélkül, de kizárólag egészségügyi főiskolai végzettséggel és legalább kétéves szakmai tapasztalattal láthatja el a rászoruló beteget. Többek között a szakápoló feladatai közé tartozik a beteg fekélyeinek szakszerű ellátása, a katéter cseréje, az esetleges műtéti sebek ellátása és az intravénás folyadékpótlás is. Tehát akkor van szükség szakápoló segítségére, ha a beteg kezelése már a kórházban elkezdődött, és azt az otthonában is folytatni szükséges.

A beteggondozótól ezzel szemben nem elvárt a szakirányú főiskolai végzettség, hiszen nem feladata a beteg ápolása. A gondozó feladatai közé jellemzően a pelenkázás, a fürdetés, az etetés és a mozgatás tartozik, illetve a gondozói munkakör sok esetben magába foglalja a ház körüli teendők elvégzését is.

Mire terjed ki a házi segítségnyújtás?

A házi segítségnyújtás nem a betegápolásra terjed ki, sokkal inkább a beteggondozás feladatait foglalja magába. Házi segítségnyújtás igénylése esetén a gondozó egészségügyi, fizikai és pszichés segítséget egyaránt nyújt a gondozottnak.

Az egészségügyi ellátás alatt nem szakápolói feladatok ellátása értendő, sokkal inkább az olyan hétköznapi dolgok, mint a vérnyomásmérés, a vércukorszintmérés, a gyógyszerek adagolása, sétáltatás, pelenkázás és az étkezésben való segítség.

A fizikai ellátás azokat a feladatokat foglalja magába, melyek háztartás és a személyi higiéné körébe tartoznak. Vagyis ezalatt érhető többek közt a fürdetés, a hajmosás, a ruhák mosása és vasalása, a bevásárlás, a csekkek feladása és a takarítás is.

A pszichés segítség szintén egy fontos része a házi segítségnyújtásnak. Fontossága nem elhanyagolható, hiszen a kiszolgáltatott helyzetben nem ritka a depresszió, a szorongás és a stressz kialakulása. A pszichés segítség elsőszámú feladata tehát, hogy a gondozott egészséges lelki egyensúlya megmaradjon.

Mit tehet Ön, ha házi betegápolás válik szükségessé?

A házi betegápolás hosszú távú és erőt próbáló feladat. Éppen ezért semmi elítélendő nincs abban, ha a család úgy dönt, hogy képzett gondozó segítségét kéri, azonban sajnos erre nincs mindenkinek lehetősége a magas gondozási díjak miatt.

Ekkor merül fel az, hogy a családból egy vagy több valaki ellássa ezt a nehéz feladatot. Azonban ezen a feladaton sokat lehet könnyíteni, ha segédeszközöket veszünk igénybe. Nagy segítséget jelenthet például a vízhatlan lepedő, a fürdőkádba való csúszásgátló vagy a felülést segítő ágykapaszkodó létra.

Amennyiben Önnek szüksége van ilyen, a beteggondozást megkönnyítő termékekre, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések