Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Az orvosi sorozatokban emlegetett érrendszeri betegség: az aneurizma

Szabó Zoltán József -
2019. 08. 15. 09:27:48
Az orvosi sorozatokban emlegetett érrendszeri betegség: az aneurizma

Ebben a bejegyzésünkben röviden bemutatjuk az aneurizma érrendszeri betegség okait és tüneteit. Akik rajonganak az orvosi sorozatokért, azok számára nem lesz ismeretlen ez a kifejezés, hiszen szinte minden részben hallani. De Ön tudja, hogy mit takar pontosan ez az egészségügyi probléma? És azt, hogy hogyan alakul ki? A részleteket megtudhatja, ha elolvassa a cikket.

tovább olvasom...

Az orvosi sorozatokban emlegetett érrendszeri betegség: az aneurizma

Ebben a bejegyzésünkben röviden bemutatjuk az aneurizma érrendszeri betegség okait és tüneteit. Akik rajonganak az orvosi sorozatokért – amikből szép számmal akad a különböző tévécsatornákon új és már klasszikusnak számító is –, azok számára nem lesz ismeretlen ez a kifejezés. De Ön tudja, hogy mit takar pontosan ez az egészségügyi probléma? És azt, hogy hogyan alakul ki? Lássuk hát!

Miért alakul ki az aneurizma?

Az aneurizma vagy más néven ütőértágulat elsősorban örökletes tényezők, valamint idősebb korban az érelmeszesedés következtében alakul ki. A betegség jellemzője, hogy a különféle kiváltó tényezők miatt a meggyengült érfal megreped, az így keletkező résben pedig összegyűlik a vér, egy kitüremkedést hozva létre. A betegség jelentkezhet az artérián, az aortán, de az aorta hasi szakaszán is.

Az ér falának meggyengülését számtalan okra lehet visszavezetni. Az egyik az örökletes tényezők, amik ellen, sajnos, semmit nem lehet tenni. A másik csoportba azok a gyakran káros életviteli szokások tartoznak, mint a dohányzás, vagy éppen a nem megfelelő táplálkozás. Ezeknek a rossz szokásoknak a következtében ugyanis megnő a koleszterinszint, megemelkedik a vérnyomás, illetve érelmeszesedés alakul ki.

A fenti tényezők mellett az ütőértágulat az olyan betegségek kísérője is lehet, mint a policisztás vesebetegség, amitől beszűkülhet a főverőér. Valamint egy szívinfarktus kísérőjeként is megjelenhet a szívizom hegesedő területén.

 

Mik az aneurizma érrendszeri betegség tünetei?

Előfordulhat, hogy egy életen át nem okoz tüneteket és panaszokat az aneurizma érrendszeri betegség, mert nem reped ki, így nem alakul vérzés, ezért soha nem is veszik észre. Más esetekben olyan, egyébként más egészségügyi problémákra jellemző tüneteket produkál, amikből csak átfogó vizsgálatok után derül fény a valódi problémára.

Az agyi aneurizma esetén az erős, még a fájdalomcsillapítókra sem reagáló fejfájás utalhat arra, hogy megindult a vérzés. A fejfájást kísérheti még émelygés és a tarkó merevsége is, ezért az ilyen jeleket mindenképpen komolyan kell venni. Különösen akkor, ha valakinek a családjában már előfordult a betegség, hiszen könnyen lehet, hogy esetleg más is örökölte a rokonságban. Az agyi aneurizma legsúlyosabb szövődménye az agyvérzés (stroke) lehet, ami maradandó idegi károsodással is járhat.

A szív aneurizma gyakran a szívinfarktusra emlékeztető tüneteket produkál. Emellett a szív működésének romlása miatt ritmuszavarok és szívelégtelenség alakulhat ki, amitől a beteg nehézlégzést tapasztalhat, és fáradékonnyá válhat.

Hogyan lehet kezelni az aneurizmát?

Az aneurizma érrendszeri betegség diagnosztizálása általában véletlenül történik, és valamilyen más okból végzett ultrahangnak köszönhetően veszik észre. Amennyiben nem reped meg, a kezelésére nincs is szükség – azaz nem kell feltétlenül műteni –, de a betegség rendszeres nyomonkövetése fontos. Oda kell figyelni emellett a vérnyomás megfelelő szinten tartására, valamint a helyes táplálkozásra és a dohányzás mellőzésére is, amikkel megelőzhető az aneurizma elpattanása.

Ha azonban az ütőértágulat már túlságosan nagy, és emiatt megnő annak a kockázata, hogy megreped, akkor el kell végezni az operációt: ilyenkor vagy pótolják a szóban forgó eret, vagy úgynevezett sztentet ültetnek be, ami egy hálós falú, leggyakrabban fémből készült cső.

A kapcsolódó terméket érdemes webáruházunkban keresnie, kínálatunkban kizárólag megbízható gyártók árucikkeit forgalmazzuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések