Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Az egészségére így is vigyázhat - mutatjuk a részleteket

Szabó Zoltán József
Az egészségére így is vigyázhat - mutatjuk a részleteket

Nem szeretnénk elcsépelt frázisokat pufogtatni az egészségmegőrzés lehetőségeiről. Azt azonban fontosnak tartjuk, hogy az egészségre vigyázni kell és óvni azt - remélhetőleg Ön is egyetért velünk. Sokszor fel sem tűnik, hogy a testünk jeleket küld, mert görnyedve ülünk, hanyag a testtartásunk. Cikkünkben segítő eszközről olvashat, amik a tapasztalatok szerint is hatékony segítőtársak.

tovább olvasom...

Az egészségére így is vigyázhat - mutatjuk a részleteket

Akik nálunk érdeklődnek, majd vásárolnak, leginkább derékfájás, hátfájás, görnyedés, helytelen testtartás okozta fájdalmaik enyhítését várják. Két nagy termékcsoport közül választhatnak: passzív és dinamikus tartást javító, fejlesztő eszközök - többségük egyébként gyógytornához is megfelelő választás. Az egészségére így is vigyázhat - mutatjuk a részleteket.

Aktív vagy passzív, melyik legyen?

A passzív tartásjavítók többnyire a derék- és hátpárnák, melyek egy része autóban is használható. Pl. a Sissel Tour kifejezetten autósoknak készült svéd termék. A lényeg: kellően megtámasztják a gerincet vagy a derekat, így az kevésbé feszül, és a fájdalom csökken vagy megszűnik. A memóriahabos párnák felveszik a felhasználó formáját, majd miután nem használja, visszanyerik eredeti alakjukat. Kiváló termék az ezüstszálas Relaxsan párna, vagy a sokkal egyszerűbb Qmed anatómiai fejpárna. Ezek pl. gyógytorna gyakorlatokhoz nem felelnek meg, mert puhák. A derékpárnák nagy kényelmet biztosítanak otthon tévénézés közben, de az irodai székben is megfelelnek. A poliuretán habból készült derék- és háttámaszok sajátságos formájuknak köszönhetően tudnak megfelelő támasztást nyújtani akár autóvezetés közben is. Ebbe a kategóriába soroljuk még a hátra felvehető különböző emlékeztető tartásjavító hevedereket, amelyek a görnyedt hátat hivatottak kiegyenesíteni, korrigálni, valamint az előre dőlő vállakat hátrébb húzni.

A dinamikus vagy aktív tartásjavítók azért kapták ezt a megnevezést, mert a levegővel töltött eszközök folyamatos mozgásra késztetik a használót. Pl. az ülőlabdán kényelmes az ülés, megköveteli az egyenes tartást, és megmozgat olyan mélyen lévő belső izmokat, amelyeket szinte nem is használunk. Az, hogy van lába a labdának vagy nincs, felhasználás kérdése. Aki nem szeretné, hogy a felállást követően esetleg elguruljon, lábas ülőlabdát vásárol. Aki tornagyakorlatokat is akar végezni a labdával, az a láb nélkülit veszi. Ezek a labdák 800 kg. dinamikus nyomást bírnak ki, és akár 150 kg-os ember is bátran ráülhet. Hasadásmentes anyagból készülnek, így nem durrannak ki, csak leeresztenek. Felfújásukhoz labdapumpát ajánlunk, vagy olyan megoldást, amivel pl. a matracokat is szokás fújni. Egyesek benzinkútra viszik, de ez nem feltétlenül praktikus és kényelmes megoldás.

Az aktív ülőpárnák többnyire kerek formájúak, amelyeken szintén végezhető tornagyakorlat. Irodai székben jól mutatnak és egyértelműen egyenes tartásra késztetnek. Amennyiben olyan dinamikus párnát választ, amely kialakítása szerint ékpárna is lehet, még hatékonyabbá teheti az ülést és növelheti az egyenes testtartást. Van olyan párna, amin apró kis tüskék vannak (nem szúrnak!). Az ilyen., ún. senso ülőpárna a vérkeringést serkenti jobban - ha zavarja, megfordítva is használhatja, ami nem tüskés. Vezetéshez is készülnek aktív tartásjavítók, amelyek elég jól segítik a hanyag testtartásból adódó gondok megoldását.

Ha fáj a háta, válla, dereka, görnyedten ül a székében, ruházzon be egy célnak megfelelő eszközbe, nem fogja megbánni - hosszú távon mindenképp megéri az a pénz az egészsége érdekében.

Bankok és minősítések