Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Ápolási ágyat keres otthonra? - ezt olvasnia kell

Szabó Zoltán József -
2023. 06. 25. 14:09:13
Ápolási ágyat keres otthonra? - ezt olvasnia kell

Az otthonápolás és beteggondozás egyik legfontosabb kelléke a betegágy, ami segít a gondozott személynek és a gondozó dolgát is megkönnyíti. Mivel egy ilyen eszköz sokba kerül, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a szükségben egyik napról a másikra vásároljanak betegágyat. Az egyik a betegágybérlés, a másik pedig a térítésmentes igénylés.

tovább olvasom...

Ápolási ágyat keres otthonra? ezt olvasnia kell

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

Az otthonápolás és beteggondozás egyik legfontosabb kelléke a betegágy, ami nemcsak az idős vagy lábadozó fekvőbeteg mindennapjain segít, hanem a gondozó dolgát is megkönnyíti, aki lehet egy családtag vagy egy felkért ápoló. Mivel egy ilyen eszköz közel 300 ezer forintnál indul, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a szükségben egyik napról a másikra vásároljanak betegágyat. Az egyik a betegágybérlés, a másik pedig a térítésmentes igénylés.

Az egészségügy leterheltsége miatt a betegeket az első adandó alkalommal elküldik a kórházból, hogy a család gondozza vagy szakember bevonásával ápolja tovább. Gondoljunk egy agyvérzésre, ami a semmiből jön, amit rövid ideig kezelnek vagy netalán meggyógyítanak a kórházban, kiadják a családnak, hogy otthon kezelje tovább. Ilyenkor a család elsők között a környezetért felel, egy szobáért vagy sarokért a lakásban, benne egy ápolási ággyal, hiszen a klasszikus heverők nem alkalmasak a stabil lábadozásra.

Az ápolási ágy nem azonos, vagyis nem kórházi ágy. Az elektromos ágyak között igazából nincs hatalmas tudásbeli különbség (praktikussági és megjelenési annál inkább). A kórházi ágyakat kórházban történő használatra tervezték, emiatt a megjelenésük, külső felépítésük is ehhez igazodik. Az ápolási, otthonápolási ágyak minden esetben barátságosabb külsővel rendelkeznek (fa hatású megjelenés, melegebb színek, kis részekre szedhetők szét a tárolás és átköltöztetés érdekében), de az elektromos funkciók megegyeznek a kórházi ágyakéval (az intenzív ágyaktól most tekintsünk el). Tehát Önnek ápolási ágyra lesz szüksége az otthonápolás, beteggondozás során.

Hol igényelhet betegágyat?

Ápolási ágyat minimális összegért lehet bérelni a Magyar Vöröskereszttől és a Máltai Szeretetszolgálattól az ország legtöbb területén, ezek a szervezetek minden vármegyében elérhetők, viszont intézményenként egy-kettő, legfeljebb három ápolási ággyal rendelkeznek. A várólista többnyire hosszú. Ezért érdemes lehet megkeresni a lakóhelyünkhöz legközelebb álló kórház egészségfejlesztési irodáját, ami az intézményen belül működik, feladata a betegek és hozzátartozóik támogatása hasznos tanácsokkal pl. betegágy beszerzésével kapcsolatban is.

 

A beteg számára a kényelem elsődleges

Az ápolási ágyak mindenféle betegségnél kiválóan megfelelnek, legyen szó egy amputált beteg rehabilitációjáról vagy egy daganatos megbetegedésről. Az ápolási betegágyakat kifejezetten nem kórházi, azaz otthoni körülmények közé tervezték, de megjelenésükben számos különbség észlelhető. Még az egyszerűbb változat is szabályozható, a beteg vagy a hozzátartozó beállíthatja az ágy magasságát, dőlési szögét, fekvési pozícióját. A beteg egy gombbal ülési pozícióba kerülhet, használhatja a kapaszkodót, és az oldalsó rácsok is mozgathatók. Ezek apró, de nagyon jelentős szempontok az otthonápolás során. Arról ne is beszéljünk, hogy esztétikailag pl. a drágább ágyak még küllemükben is jobban illenek az otthoni környezetbe. Pl. amíg egy hagyományos franciaágyat nem lehet mozgatni a rajta fekvő beteggel, az ápolási ágy viszont kerekeken áll, és szükség esetén összecsukható, ha egyik helyiségből a másikba kell költöztetni a gondozott személyt.

Betegágy alatt szó szerint csak az ágyat értjük, de már a matracot nem, hiszen azokból sokféle létezik eltérő jegyekkel és minőségben.

Ilyen matracra lehet szükség az ápolási betegágyhoz

Az ápolási matracokat a felfekvés megakadályozása vagy kezelés szempontjából két csoportra osztjuk: memóriahabos gondozási matracok és váltakozó nyomású, vagyis levegővel működtetett kompresszoros matracok.

Memóriahabos matrac - a memória szivacs lassan nyeri vissza eredeti formáját ellentétben a hagyományos habszivaccsal szemben, viszkoellasztikus különleges tulajdonsága nagyon jótékony a betegápolásban. Aktív nyomáselosztási képessége nagy hatásfokkal előzi, gyógyítja meg a felfekvési sérüléseket. Anyaga csak enyhe ellennyomást fejt ki a csontos kiemelkedések körül így tehermentesítve a nyomásnak fokozottan kitett területeket. Használata során a memóriahab és a bőr találkozásánál magasabb hőmérséklet jön létre, ami az újabb kutatási eredmények szerint segíti a sebgyógyulást. Ilyen ápolási matracokat nálunk is vásárolhat.

Kompresszoros matrac - a hagyományosan elfogadott módszer a felfekvés ellen: a gondozott személyt rendszeresen ellenőrizzük és figyeljük meg a betegség kapcsán felmerülő kockázatos területeken. A váltakozó nyomású matrac kiegészíti ezt a kezelést, mivel nem teszi ki a beteget a tartós nyomásnak. Az antidecubitus matrac anyaga 0.3mm vastag orvosi típusú rugalmas PVC-ből készült. A matrac váltakozó nyomása segíti a hosszabb ideje húzódó érrendszeri problémák kezelését, amelyek szöveti hipoxiát okozhatnak, melynek következtében decubitus (felfekvés) alakulhat ki. A váltakozó nyomása miatta a 17 légcellás matrac könnyedén alkalmazkodik a beteg helyzetéhez, így a lágy masszázzsal csökkentjük a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását. Azoknak ajánlott, akik több mint napi 15 órát töltenek ágyban fekve, és azoknak is, akiknél a felfekvés kockázata magas. Amíg a buborékszerű felfújású és ciklusosan váltakozó nyomású matrac 0-I. stádiumú felfekvés esetén ajánlott, addig a hurkaszerű, vagyis léghengereket felfújó matrac II-IV. stádiumú felfekvés kezelésére alkalmas hosszú távon.

Megkönnyíti a betegápolást

A sajátos felépülési ápolási ágy kialakítása több más eszközt is megkíván a betegágy mellett, ilyen pl. az úgynevezett betegemelő lift, ami képes beemelni a sérültet a kádba, majd kiemelni (kapható mechanikus vagy elektromos mozgatású). Utóbbi óriási segítséget jelent az otthonápolás során, kissé drága, és az intézmények sem tudnak biztosítani bérbeadásra ilyen emelőt. Ezért alternatív megoldásnak tűnhet, ha pl. kerekesszéket kérünk, keresünk, hiszen már az is nagy segítséget jelent a betegmozgatásban, és a társadalombiztosító is támogatja, valamint a körzeti orvos is felírhatja receptre. A betegmozgatásnak számos eszköze van még, melyekről itt tájékozódhat tovább.

Aki nem tud szakképzett ápolót alkalmazni, annak sokféle otthonápolási vagy beteggondozási eszközre szüksége van. A betegápolás nehéz feladat, az orvosi egyetemen külön tanítják, hogyan kell ágyneműt cserélni fekvőbeteg alatt. A legjobb és leghatékonyabb, ha beszerezzük a speciális eszközöket pl. az Értéksziget Beteggondozás szakáruházban. Szívesen segítünk a tanácsadáson túl a megfelelő eszközök kiválasztásában.

A betegágyak évtizedekig használhatók, egy betegnek viszont átlagosan 8-12 hónapig van szüksége az eszközre, ezért minden segélyszervezet várja a használt, de még sokáig működőképes ágyakat. Ezeket az eszközöket nem érdemes a tárolgatni, miközben országszerte tízezrek várnak rá hosszú heteket.

Ha használt ápolási ágy vásárlását tervezi, erre figyeljen

Ma már sokan kínálnak használt ápolási ágyat apróhirdetés feladásával és az Internet segítségével, de találunk ilyet a közösségi médiában és aukciós oldalakon is. Talán a legfontosabb kérdés, hogy az eladó a használt ágyra vállal-e garanciát és ő vállalja-e az ágy garanciális időn túli javítását vagy sem. Erről és az alkatrész utánpótlásról is jó, ha írásbeli nyilatkozatot kapunk az eladótól (így már csökkenni fog az eladók listája!). Fontos, hogy rendelkezzen az ágy típuscímkével és gyáriszámmal. A típuscímkén megtalálható az ágy gyártója, típusa, a gyártás ideje és további adatok. A gyári szám szintén segítséget nyújthat az ágy beazonosításában, ha nem található a típuscímke.

Ezek hiányában nagyon nehéz az ágy utólagos beazonosítása, korának meghatározása. Biztonságot nyújt, ha megkeressük az ágy gyártójának magyarországi képviseletét. Segítségükkel kideríthető, hogy a kiszemelt ágyhoz rendelhető-e még alkatrész. A főbb alkatrészek (távirányító, emelőmotor stb.) árai támpontot nyújthatnak, hogy később milyen összegű lehet az ágy javítása és ez milyen arányban áll az ágy használt árával. Ha ezekre a szempontokra figyelünk, vélhetően jó, megfelelő ágyat fogunk választani.

Béreljen elektromos betegágyat, Önnek is megérheti

Az elektromos betegágyakat a kényelmet szem előtt tartva tervezték, hogy a betegeknek kellemes élményt nyújtsanak a felépülési időszakban, másrészt az ápolást, gondozást végző személyek számára is megkönnyítsék az egyébként erőt próbáló feladatokat. Ezek az ágyak állítható fej- és lábrészekkel készülnek, a leesést megakadályozó levehető oldalsó korlátokkal rendelkeznek, így a betegek megtalálhatják az igényeiknek megfelelő tökéletes pozíciót. Bérléskor, de vásárlás esetén is fontos, hogy figyelembe vegyük mind a beteg, mind az ápolást végzők egyéni igényeit!

Az elektromos betegágy kölcsönzés számos előnyt kínál az új ágyak azonnali megvásárlásával szemben. Általánosságban a bérlés a vásárlás tört részébe kerül, még akkor is, ha hónapokon keresztül van szükség az ágyra – többnyire 8-12 hónapig kell egy ápolási ágy. Ha várhatóan csak rövid távon szeretnénk használni egy ágyat, a bérlés nagyszerű megoldás lehet, mivel így elkerülhetjük a nagy összegű előzetes kifizetéseket vagy a hosszú távú kötelezettségeket.

De kinek van leginkább szüksége a bérelhető betegágyra? Azoknak,

  • akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy a beteg milyen körülmények között tölti a napjait, és milyen ergonómiai megoldások segítik a gyógyulását. Egy-két napot ki lehet húzni a megszokott ágyunkban is, de aztán nagyon gyorsan kiderül, hogy professzionális ápolási ágyra van szükség;
  • akik nem szeretnének belerokkanni fizikailag a betegápolásba. Egy nem a betegápoláshoz szokott családtag számára egy beteg ember 1-2 óránkénti mozgatása rendkívül megterhelő fizikailag, és nagyon nem mindegy, hogy mélyre hajolva kell-e ezt a feladatot elvégezni, vagy be lehet-e állítani az ágyat a megfelelő magasságra;
  • akik legalább egy hónapra ágyba kényszerülnek, pl. lábtörés, baleset vagy műtét miatt. Nagyon nem mindegy, hogy szinte guggolásból kell-e gyakorolni majd az újra felállást, vagy kényelmesen, egy gombnyomással be lehet-e állítani az ágyat a beteg számára megfelelő magasságba, dönteni lehet a háttámlát és bizonyos ágyaknál a térdtámaszt.
Bankok és minősítések