Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A betegápolás során ilyen eszközökre is szüksége lehet

Szabó Zoltán József
A betegápolás során ilyen eszközökre is szüksége lehet

Az otthoni betegápolást ma már számos eszköz megkönnyíti. A gyógyulás és rehabilitáció gyorsabbá tehető, ha megfelelő és hatékony eszközöket használ a betegágy körül, a fürdőszobában, mosdóban, sőt, az egész lakásban. Ezek az eszközök nemcsak a beteg mindennapjait teszik kényelmesebbé, hanem az Önét is, aki törődik szerettével. Ilyen eszközökre gondolt már?

tovább olvasom...

A betegápolás során ilyen eszközökre is szüksége lehet

Mindaddig, míg nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy el kelljen látnunk egy beteget akár baleset, akár műtét utáni lábadozása során, nem is tudjuk, hogy milyen ápolási eszközökre van szükségünk a fürdetéshez, a mozgatáshoz, vagy a normális életvitel, szükségletek elintézéséhez. Már az egyszerű gyógyszeradagoláshoz is fontos (lehet) a gyógyszertároló, hogy ne keverjük össze a szükséges pirulákat, napra, adagokra bontva tárolhatjuk benne a gyógyszereket (ha feledékenyek vagyunk, akkor az emlékeztető funkciósat érdemes választani). Ez csak egy példa volt a probléma érzékeltetésére. A betegápolás során ilyen eszközökre is szüksége lehet, hogy megkönnyítsék a mindennapok rutinját, komfortosabbá, egyszerűbbé tegyék a betegápolást.

Milyen eszközökre érdemes gondolni a betegápolás során?

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a betegápolás embert próbáló feladat, egy súlyos, tartósan ágyban fekvő beteg esetében, akit forgatni kell, ágyban fürdetni, ágyban etetni, gondoskodni a megfelelő tisztálkodásáról, higiéniáról. Esetükben nélkülözhetetlen a vizeletgyűjtő kacsa, ágytál, esetleg szoba wc, hajmosó tál, de még az ágykapaszkodó létra vagy állvány is sokat segíthet. A fertőtlenítést ma már sok hasznos termék segíti pl. a gumilepedő vagy wc magsító higiéniáját illetően. És akkor még meg sem említettük a bőrápoló és regeneráló krémek, lemosók által nyújtott felfrissülés érzetét, a komfortosságot.

A betegápolás nélkülözhetetlen része a tisztálkodás (segítséggel pedig a fürdetés), a nehezen mozgó betegnek szüksége van a fürdéshez kapaszkodókra (felfúrhatóra a nagyobb stabilitás érdekében, öntapadóra, ha csak 1-2 hétig kell), csúszásgátlós szőnyegre a fürdőkádba vagy a zuhanyzóba, illetve zuhanyzókba használatos ülőalkalmatosságra (kádbelépő, fürdőkád zsámoly, zuhanyszék háttámlával vagy anélkül). Kiemelten fontos lehet a gipszelt, kötözött végtagok megóva a víztől pl. fürdőzsák alkalmazásával.

A betegápolás összetett feladat

Jól gondolja, hogy elsősorban az ágyban fekvő betegről van szó. Minél súlyosabb a betegség, minél elhagyottabbnak érzi magát az ember, annál nehezebb ez a feladat. Pl. ágyban fekvő betegnél sok esetben már tisztálkodást is ott kell megoldani. Erre valók a különböző testlemosók, amelyek megtisztítják a bőrfelületet, felfrissítik, regenerálják. Általában a 2 vagy 3 az 1-ben készítményeket szoktuk javasolni erre a célra, hogy kevesebb időt kelljen ezzel a rutinfeladattal foglalkozni. Mivel a sok fekvés miatt többnyire állandó nyomásnak van kitéve pl. a keresztcsont, a térdek, sarkak, ezért – megelőzési célból – antidecunitus jellegű krémeket is használhat. A beteg hajának ápolása szintén a nehezebb feladatok közé tartozik. Erre 3 megoldást tudunk kínálni. Az egyik az ún. hajmosó sapka, ami egyszer használatos termék. Nem szükséges hozzá víz, csak elő kell melegíteni kissé, ráhúzni a beteg fejére és jól megdörzsölni benne a haját. A többit a sapka elvégzi. A habsampon egy hasonló termék, amivel a beteg haját lehet tisztává tenni: rá kell fújni a hajra, állni hagyni, majd kifésülni belőle. A 3. megoldás a hajmosó felfújható tál, amit kifejezetten ágyban fekvő betegeknek fejlesztettek ki. Itt már szükséges víz és sampon is – ezt kevésbé kedvelik, mert nem érzik komfortosnak, praktikusnak.

Hol szerezhetők be ilyen eszközök?

Sok esetben azt sem tudjuk elképzelni, hogy a betegápolás ezen nélkülözhetetlen eszközeit hol, miként tudjuk beszerezni, hisz a beteget nem könnyű egyedül hagyni sem. Ez esetben jelent segítséget az Értéksziget webáruház, ahol minden felszerelés, segédeszköz megrendelhető nemcsak a betegápoláshoz, de egészségmegőrzéshez, állapot javításhoz is. Így néhány kattintással megrendelheti a szükséges ápolási és beteggondozási eszközöket, s fontos szempont az is, hogy azokat nem Önnek kell haza cipelnie egy áruházból, hanem házhoz viszik Önnek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szeretteink gondozása
Bankok és minősítések