Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A sztómás élet fontos része a megfelelő táplálkozás: sztóma étrend

Szabó Zoltán József
A sztómás élet fontos része a megfelelő táplálkozás: sztóma étrend

Sztómaviselőként a táplálkozás, azaz az evés-ivás állandó téma – érthető módon. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a kapcsolatban az érintettek, amik ijesztőek lehetnek, bizonytalanságot, kétséget ébresztenek. Néhány hasznos jó tanáccsal szeretnék segíteni Önnek, hogy átlendüljön a nehéz időkön, és megfelelően étkezen.

tovább olvasom...

Szerző: Szabó Zoltán József

A sztómás élet fontos része a megfelelő táplálkozás

Sztómaviselőként a táplálkozás, azaz az evés-ivás állandó téma – érthető módon. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a kapcsolatban az érintettek, amik ijesztőek lehetnek. Én most néhány hasznos jó tanáccsal szeretnék segíteni Önnek.

A beleket érintő műtét után néhány hétig mindig kíméletesen kell táplálkozni. Az első pár hét, amíg a belek regenerálódnak, helyre áll a működésük, nagy odafigyelést követel meg Öntől. Az első két-három héten ajánlatos könnyű, pépes ételeket fogyasztani. A következő pár hétben már csak arra kell figyelni, hogy az ételek könnyűek legyenek, ne legyenek túl fűszeresek, zsírosak. A beteg számára fontos, hogy megértse az ételek hatását az emésztésre és egyénre szabott étrendet alakítson ki.

A műtét után két-három hónappal, attól függően, hogy adódik-e más probléma, elkezdhet visszatérni a megszokott táplálkozáshoz. Aki sztómával él bizonyos szabályok mellett teljesen normális módon táplálkozhat, szinte mindent megehet, amitől nincsenek panaszai. Azonban fontos, hogy speciális diétát kövessen, és kerülje azokat az ételeket, amelyek kellemetlenséget vagy rossz reakciókat okozhatnak.

Néhány alapszabály

A legfontosabb szabály, amit meg kell tanulni: ne egyen olyan apró dolgokat, mint a mazsola, pisztácia, mogyoró, és minden más, ami rágás nélkül lemegy. Ezeket vagy jól odafigyelve alaposan meg kell rágnia, vagy inkább mellőzz. Az apró magvak ugyanis a rövidebb bélszakasz miatt nehezebben emésztődnek meg, legtöbbször egyben maradnak, és így távoznak, ami nem néz ki túl jól, de rosszabb esetben elzárhatják a sztómát is.

Ugyanez a helyzet a zöldségek és gyümölcsök héjával is. Ajánlatos egyszerre csak kisebb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt enni, mert a túl sok rost szintén elzáródást okozhat.

Amikor elkezd a sztómaviselő visszatérni a normális táplálékokhoz, ezt a következőképpen tegye: ne tiltsa el magát semmitől. Adja meg a lehetőséget, hogy kipróbálja hogyan tolerálja az új rendszer a bizonyos ételeket. Mindent először kis adagokban kóstoljon meg. Ha nem okoz komoly panaszokat, mint görcsök, hasmenés, erős puffadás, kellemetlen érzés, akkor a későbbiekben már nyugodtan ehet többet. Nem kell megijedni semmitől. Minden szervezet más. Van, aki a műtét után nem bír bizonyos ételeket, mások akármit meg tudnak enni.

Ételtáblázat sztómaviselőknek

  • Szagos ételek: hal, a legtöbb sajt, főleg a túlérettek, főtt tojás, hüvelyesek, erős fűszerek
  • Gázos ételek: minden, ami füstölt, pácolt, zsíros, zöldségek és gyümölcsök héja, sok rost, friss kenyér, rozsos pékárú, kelt tészta, tej, tejszín, szénsavas innivalók
  • Szagtalanító ételek: savanyú tejtermékek, főzelékek, áfonyalé

Ajánlott ételek

  • sovány húsok, szárnyas, vad, hideg sültek, felvágott
  • kefír, joghurt, sovány sajt, sovány túró
  • krumpli, brokkoli, répa, kapor, saláta, tök, padlizsán, cukkini, zöldbab, borsó passzírozva, paradicsom héj nélkül
  • gyümölcspüré, hámozott alma, banán, birsalma, őszibarack
  • másnapos fehér kenyér, zsemle, kétszersült, zabpehely, rizs, tészta, búzadara, búzaliszt, keksz, babapiskóta
  • lágy vagy tükörtojás
  • tea, víz, szűrt gyümölcslevek
  • növényi zsiradékok
  • zsírban szegény halak
  • zöldsaláta

Egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben ajánlott ételek

  • nagyvadak, zsíros húsok, fűszeres felvágottak, disznósajt, szalámi, füstölt, pácolt zsírban sült ételek, belsőségek
  • tej, tejföl, tejszín, zsíros, füstölt, túlérett sajtok
  • gomba, karfiol, paprika, spárga, a káposzta minden fajtája, szárazhüvelyesek, vöröshagyma, fokhagyma
  • aprómagvas gyümölcsök, szárított, aszalt gyümölcsök, szilva, cseresznye, narancs, grapefruit
  • magas rosttartalmú kenyér és péksütemény, friss kenyér, zsíros sütemények
  • kemény tojás, zsíros tojásos ételek, hagymás rántotta
  • szénsavas üdítők és víz, rostos gyümölcslevek, kakaó, tejes turmix, alkohol
  • állati zsiradékok, olajos magvak
  • zsírban sült, rántott, füstölt hal, angolna
  • majonézes saláták, savanyúság
  • csípős fűszerek, hagyma, fokhagyma

Erre figyeljen ileo- és urosztóma esetén

  • A napi kiválasztott vizeletmennyiségnek 1-1,5 liternek kell lennie. Főleg a nyári hónapokban, június és szeptember között kell gondosan odafigyelni a szervezet folyadékutánpótlására.
  • A széklet minőségét az elfogyasztott élelmiszerek mellett a folyadékok is befolyásolják. Annak érdekében, hogy a sztóma megfelelően működhessen, ne záródjon el és ne kelljen túl gyakran cserélni a sztómazsákot, a székletnek sem száraznak, sem túl hígnak nem szabad lennie.
  • A sztómaviselőknek nem ajánlott a kedvelt, jeges italok fogyasztása. Ezek ugyanis fokozzák az izzadást és gyomorpanaszokat okozhatnak. Nyáron inkább meleg vagy szobahőmérsékletű italok fogyasztása javasolt. Egyszerre ne igyon sokat, inkább csak kis kortyokban!
  • A szervezet jelzi, ha folyadékra van szüksége, először is a szomjúságérzettel. Súlyos folyadékvesztés esetén jelentkezhet fejfájás, zsibbadás, levertség, keringési zavarok, és a koncentrálóképesség is romlik. Ha nem is érzi szomjasnak magát, időnként kortyoljon egy kis folyadékot, hogy napi igényét fedezni tudja.

Milyen italok fogyasztása ajánlott?

Vannak italok, amelyek fogyasztása kerülendő, és vannak, amelyeket kifejezetten ajánlhatunk a napi folyadékszükséglet biztosítására. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ételeknek is van több-kevesebb víztartalma. A magas víztartalmú ételek fogyasztása is támogatja a szervezet vízháztartását.

A következők fogyasztása ajánlott:

  • Ásványvíz (a legjobb a szénsavmentes vagy az alacsony szénsavtartalmú változat)
  • Almalé és egyéb gyümölcslevek (friss gyümölcsből otthon is elkészíthető)
  • Gyümölcsteák, gyógyteák
  • Zöldséglevek
  • Gyümölcsszeletek
  • Kis mennyiségben édesítetlen fekete tea is iható

Kerülendő:

  • A kávé
  • A fekete tea
  • Az alkoholtartalmú italok
  • A szénsavas italok
  • Magas víztartalmú élelmiszerek:
  • Gyümölcsök, zöldségek (víztartalmuk többnyire 90 % fölötti)
  • Burgonya (75 %-a víz)
  • Főtt rizs és tészták (60%-uk víz)
  • Kenyér (körülbelül egy-harmada víz)

Tulajdonképpen a kerülendő italok fogyasztása sem tilos a sztómaviselők számára, de ezek az italok nem tesznek jót az egészségnek, ezért csak alkalmanként kis mennyiségben fogyaszthatók. Például a sokszor firissítőként fogyasztott sör alkoholtartalma miatt vizet von el a szervezetből, így nem oltja a szomjat. Ha ritkán alkoholos italt fogyaszt, a legkevésbé ártalmas egy pohár 1:1 arányú bor és víz keverék.

Ha korábban a napi ajánlott mennyiségnél kevesebbet ivott, és nem figyelt oda a rendszeres folyadékpótlásra, a sztómaműtét után eleinte lehet, hogy kissé nehéz lesz megszoknia, hogy nap közben többször is rendszeresen igyon egy kicsit.

A sztóma és az étrend

A sztóma és az étrend szorosan összefüggnek, mivel a sztómás betegeknek fontos, hogy odafigyeljenek a táplálkozásukra, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket. A sztóma egy sebészeti beavatkozással létrehozott nyílás vagy szájadék a hasfalon, amely lehetővé teszi a bélsár eltávolítását a szervezetből. Az étrend megfelelő összeállítása segíthet a sztómás betegeknek abban, hogy jobban érezzék magukat és elkerüljék a kellemetlen tüneteket, mint például a puffadást, a székrekedést vagy a hasmenést. Fontos, hogy a sztómás betegek étrendje könnyen emészthető és ásványi anyagokban gazdag legyen, hogy támogassa a szervezet megfelelő működését.

Mi az a sztóma?

A sztóma egy mesterségesen létrehozott bélnyílás, amelyet a belek egy részének vagy egészének eltávolítására szükség lehet. A sztóma lehetővé teszi a megmaradt belek gyógyulását és a betegek számára, hogy a műtét után folytathassák az evést. A sztóma kialakítása után a betegeknek különös figyelmet kell fordítaniuk az étrendjükre, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket és biztosítsák a sztóma megfelelő működését. A műtét után a betegek fokozatosan térhetnek vissza a normál étrendhez, de fontos, hogy figyeljék a szervezetük reakcióit és kerüljék azokat az ételeket, amelyek problémát okozhatnak.

Az étrend összeállításánál fontos szempontok

A sztómás betegek étrendjének összeállításánál fontos szempontokat kell figyelembe venni, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket. Az étrendnek könnyen emészthetőnek kell lennie, és tartalmaznia kell a szükséges ásványi anyagokat, hogy támogassa a szervezet megfelelő működését. Az alábbiakban néhány fontos szempontot talál, amelyeket érdemes figyelembe venni az étrend összeállításakor.

Könnyen emészthető ételek

A sztómás betegeknek könnyen emészthető ételeket kell fogyasztaniuk, mint például a pépes ételek, a fehérjében gazdag ételek, és a szénhidrátokban gazdag ételek. A könnyen emészthető ételek segítenek elkerülni a székrekedést és a hasmenést. Például a főtt zöldségek, a hámozott gyümölcsök, a sovány húsok és a halak mind könnyen emészthetőek és segíthetnek a sztómás betegeknek abban, hogy jobban érezzék magukat. Fontos, hogy az ételek ne legyenek túl fűszeresek vagy zsírosak, mivel ezek nehezíthetik az emésztést és kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Ásványi anyagokban gazdag ételek

A sztómás betegeknek fontos, hogy ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszanak, mint például a zöldség- és gyümölcsfélék, a főzelékek, a burgonya, a gyümölcskészítmények, a rizs és a gabonakészítmények. Az ásványi anyagokban gazdag ételek segítenek fenntartani a szervezet ásványi anyag egyensúlyát. A sztómás betegeknek fontos, hogy kerüljék a szagképződést erősítő táplálékokat, mint például a tojást, szárazhüvelyeseket, káposztaféléket, gombákat, erős fűszereket, vöröshagymát, fokhagymát, füstölt és pácolt húsokat, húskészítményeket és túlérett sajtokat. A sztómás betegeknek fontos, hogy kerüljék a dugóképződést váltható táplálékokat, mint például az aprómagvas gyümölcsöket, narancsot, grapefruit rostját, paprikát és paradicsom héját.

A sztómás betegeknek fontos, hogy megfelelő folyadékbevitelt biztosítsanak (napi 2-3 l), ami lehet tiszta ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz vagy frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslé. A sztómás betegeknek fontos, hogy figyelembe vegyék a daganatos betegek étrendjét is, ha a sztómát daganat miatt alakították ki.

Tartalomhoz tartozó címkék: Sztómaápolás
Bankok és minősítések