Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A magyarul beszélő eszközök kényelmesebbé teszik a mindennapokat

Szabó Zoltán József
A magyarul beszélő eszközök kényelmesebbé teszik a mindennapokat

Ennek a cikknek az apropóját az adja, hogy már Magyarországon is elérhető, és nálunk is kapható magyarul beszélő karóra. Ennek kapcsán azért vessünk egy pillantást a magyarul beszélő, látássérült embertársainkat segítő eszközökre, hiszen ezek jelentősen megkönnyítik, kényelmesebbé teszik a mindennapokat és nem mellesleg még mutatósak is a praktikus használat mellett.

tovább olvasom...

A népességet tekintve Magyarország kis országnak számít. A lakosság kb. 5-6%-a tartozik valamilyen fogyatékossági csoportba, a látássérültek hozzávetőlegesen 65 ezren lehetnek. A közel 35 ezer aliglátó vagy vak ember az, akiknek leginkább szükségük van olyan életvitelt segítő eszközre, amely a hétköznapokat könnyebbé, kényelmesebbé teheti. A helyzetük nem egyszerű, mert eléggé kicsi ez a piac, ami egyértelműen befolyásolja a speciális igényeknek megfelelő eszközök tervezését, majd gyártását.

Nagyon örömteli, hogy azért évről-évre bukkannak fel magyar hangbemondásos új életvitelt segítő eszközök. Pl. jó pár évvel ezelőtt még lehetett kapni magyarul beszélő lázmérőt, azonban az érdektelenség miatt a beszállító cég – régebben partnerünk is volt – már nem gyártatja le. Színfelismerő még mindig létezik nagyon borsos áron ugyan úgy, mint a számológép is. Bár ezek Ausztriából származnak, és kiválóan beszélnek magyarul, mégis elég keveset adnak el belőlük. Évente egyszer megjelenik a magyarul beszélő személymérleg is egy multinacionális cég kínálatában, amit sajnos csak rövid ideig lehet kapni.

Üveglapos magyarul beszélő konyhamérleg már régóta kapható pl. nálunk is. Bár sütnek-főznek látássérült emberek is, de az alapanyagok kimérésére vannak kissé bonyolultabb, de annál praktikusabb és olcsóbb megoldások. Sajnos hasonló a helyzet a vérnyomás- és vércukormérővel is. Mindkettő létezik magyar hangbemondással, de akinek többnyire ilyenre szüksége van, ott segít valamelyik családtag vagy épp a szomszéd. Pedig a vércukormérő már egy tovább fejlesztett magyar termék, ami ráadásul még OEP támogatott is, így jelentős kedvezménnyel vásárolható meg, ha felírja megfelelő orvos.

Kétségkívül a nagy dobás a magyarul beszélő zsebóra mellett (ez is már régóta létezik) a magyarul beszélő karóra. Még nincs egy hete a magyar piacon a Hunóra névre keresztelt karóra, máris több tucat előfoglalás történt. Vég, Magyarországon is kapható olyan óra, ami érthető és szép magyarsággal bemondja a pontos időt, dátumot, ébresztési és időzítési funkcióval is rendelkezik. Egyik aliglátó, saját cégét vezető ismerősünk döntött úgy tavaly, hogy eleget téve a sok kérésnek, látva a piac hiányosságát e téren, ilyen órákat gyártat le külföldön – merthogy hazánkban ez többszörös költségbe került volna. Így lehet az, hogy a Hunóra az igényelt funkcionalitásán túl szép is, tetszetős és még húszezer forintba sem kerül.

Tény, hogy az évek múltával egyre több és jó minőségű életviteli eszköz jelenik meg látássérültek számára. Fontos, hogy az érintettek vásárolják ezeket, megvegyék nekik ajándékba, és ami talán még fontosabb: legyen mindig igényük és elvárásukat ilyen termékek iránt, mert csak így fogunk tudni előre lépni. Magyarul beszélő karóra is azért lett, mert nagy igény mutatkozott rá, és megtalálták azt a céget, aki hajlandó volt segítő kezet nyújtani. Köszönjük.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések