Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A kompressziós harisnyák 3 titka

Szabó Zoltán József
A kompressziós harisnyák 3 titka

Bár ma már egyre elterjedtebb a kompressziós harisnya viselete, mégis sokan nem ismerik ezt a remek, kényelmes viseletű gyógyászati terméket. Többen keresnek bennünket azzal, hogy elegük van a fáslizásból, mások pedig ún. gumiharisnyát keresnek. A világ már túllépett ezeken, és helyettük a kompressziós harisnya vagy gyógyharisnya használatát szorgalmazza.

tovább olvasom...

A kompressziós harisnyák 3 titka

A kompressziós harisnya (ami lehet bokazokni, térd-, combharisnya, egy- ill. kétszáras harisnyanadrág, női és férfi, harisnyatartós vagy szilikonrögzítésű stb.) nem egyszerűen egy harisnya a sok közül, hanem olyan gyógyászati termék, ami nyomást, azaz kompressziót fejt ki a viselő lábára a megfelelő nyomási pontokon, ami a bokánál kezdődik (itt a legerősebb) és a comb felé halad (itt már gyengébb). Az erősséget higanymiliméterben (Hgmm) adják meg: minél magasabb ez a szám, annál jobban szorít a harisnya. Ez a szorítás azonban nem az elviselhetetlen, satu szorítást jelenti, hanem a lábnak kényelmes, komfortos, a betegségnek megfelelő, orvosi szempontok szerint kialakított nyomást. A kompressziós harisnyák 3 titka a gyakorlatra vonatkozik, arra a praktikumra, ami egyszerűvé és kényelmessé teszi a harisnya viseletét.

Ha Ön most használ vagy fog vásárolni kompressziós harisnyát, jó ha tudja az alábbiakat, hogy megkönnyítse a saját helyzetét.

1.  Mi szerint kell harisnyát választani? – Mindig az adott probléma, betegség kezelése szerint válasszon. Pl. műtét előtt és után (a fáslizást elkerülendő) kompressziós combfixet szoktak viselni, ami vastagsága szerint 140 denes, a szorítási erőssége 18-21 Hgmm. Egyébként a 140 denes harisnyák a már kidudorodó visszerek kezelésében is nagyon hasznos. Vásárlóink egy része azzal hív fel, hogy az orvos azt mondta neki, hogy vegyen harisnyát, de milyen, melyiket válassza? Mindig a kezelendő betegség szerint kell választani: visszérre 70-140 deneset, lábdagadásra 140 denes bokazoknit vagy térdharisnyát, utazáshoz a megfelelőt stb.

2.  A rengeteg harisnya közül milyen árfekvésűt válasszak? – Tény, hogy az 1-2 ezer forintos harisnyától a közel 20.000 forintosig terjed a skála. Ha már megvan, hogy Önnek 40, 70, 140 denes kell vagy II. kompressziós osztályú, akkor válassza ki a formát: terd- vagy combfix (csipkés vagy nem), egy- vagy kétszáras harisnyanadrág (férfi, női), nyitott vagy zárt orrkialakítású. Így a lista már jelentősen csökken. Mi azt szoktuk javasolni, ha egy-két hétre kell, akkor nyugodtan vegyen olcsó harisnyát. Ha már egy hónapra, félévre vagy tovább, akkor induljon egy közepes árú harisnyával, és nézze meg 1 pár esetén, hogy annak a szorítási erőssége, komfortérzete, színe megfelel-e. Ha igen, akkor már érdemes hosszú távra a drágábbak közül választani.

3.  Miért lehet egy harisnya 10-20 ezer forint? – A minőség és a praktikum miatt. Minél magasabb az ára, annál magasabb minőséget is jelent. A nagy márkák (Medi, Venosan, Maxis, Sanyleg stb.) évtizedek óta kutatják és az eredményeket beépítik azokba a harisnyákba, amelyek ma sokba kerülnek. Lehet, hogy Önnek csak egy harisnya, de a szellőzése, anyaghasználata, komfortérzete, nedvesség elvezetése és persze a színe nagyon fontos azoknak az embereknek, akik adnak magukra, meg tudják fizetni és szeretik az elegáns megjelenést. A drágább és drága harisnyákon nem látszik, hogy gyógyászati termék. A prémium minőséget mindig is meg kellett fizetni.

Az I. csoportba sorolt, azaz 40-180 den vastagságú kompressziós harisnyák felhúzásához többnyire nincs szükség segédeszközre a könnyebb felvételhez. Ha rendszeresen kell ilyen terméket hordania, akkor javasoljuk a harisnyafelhúzó kesztyűt és a segédzoknit, melyek segítségével pillanatok alatt felveheti a harisnyát. A II. kompressziós harisnyáknál már szükséges a harisnyafelhúzó segéd, a kesztyű és a segédzokni szinte kötelező.

 

Ha bármi kérdése van, a fentieken túl több információra van szüksége, keressen bátran bennünket, segítünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógyharisnya a szép lábakért
Bankok és minősítések