Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A gyógytorna kiváló segítség lehet a házi ápolás során, de miért van rá szükség?

Szabó Zoltán József
A gyógytorna kiváló segítség lehet a házi ápolás során, de miért van rá szükség?

A gyógytorna hatalmas segítség abban, hogy az otthon gondozott személy megőrizze vagy visszanyerje az önállóságát, felépülhessen, és jelentősen javulhasson az állapota. Az otthonápolás eszköztárának erről a fontos kellékéről azonban ma sajnos egyre többször megfeledkeznek - szinte csak az eszköz a lényeg. Lássuk, mit nyerhetünk a gyógytornával házi ápolás keretében!

tovább olvasom...

A gyógytorna kiváló segítség lehet a házi ápolás során, de miért van rá szükség? - Értéksziget Webáruház

A gyógytorna hatalmas segítség abban, hogy az otthon gondozott személy megőrizze vagy visszanyerje az önállóságát. Az otthonápolás eszköztárának erről a fontos kellékéről azonban ma sajnos egyre többször megfeledkeznek. Lássuk, mit nyerhetünk a gyógytornával házi ápolás keretében!

Visszanyerni, ami elveszett

Amikor valami baj történik, és arra kényszerülünk, hogy a szeretteinket otthon gondozzuk, sokszor csak a probléma megoldására tudunk koncentrálni. Természetes, hogy az otthonápoláshoz szükséges összes felszerelést és a beteg gondozásához szükséges minden tudást szeretnénk megszerezni. Csakhogy az ápolás még a legnehezebb helyzetekben is arról szól, hogy a lehető legegészségesebb élethez segítsük hozzá azt, akiről gondoskodni kell.

A rehabilitáció az ápolás fontos része, még akkor is, ha már csak az élete végén gondoskodunk valakiről. Ha a fájdalom csökken, és a beteg állapota stabilizálódik, érdemes azon gondolkozni, hogyan fejleszthetjük a megmaradt készségeket, vagy hogyan segíthetünk abban, hogy valaki visszanyerje a baleset, betegség előtti formáját. A gyógytorna ebben segít. 

Mikor van szükség gyógytornára házi ápolás keretében?

Az egyszerű válasz az lenne: mindig. A torna nagyon sok területre hat pozitívan. Segíti a mozgáskoordináció megtartását, erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést. Ha viszont kicsit összetettebb választ szeretnénk adni, három fontos területet lehet elkülöníteni:

  • A megmaradt készségek szinten tartása. Főleg időseknél ismerős a probléma: az egykor egészséges ember egyszer szó szerint leesik a lábáról. Combnyaktörés vagy „nagy elesés” után a hosszú időre ágyhoz kötött időseknél gyakran elindul a leépülés. Rendszeres tornával azonban a folyamat még sokáig elodázható lenne. A kezeket érő taktilis ingerek, az egészséges testrészek átmozgatása, erősítése segít az önállóság megtartásában – még akkor is, ha nagy javulásra a mozgás terén már nem számíthatunk. 
  • A megmaradt készségek erősítése. Sok baleset vagy betegség maradandó egészségkárosodással jár. Időben elkezdett gyógytornával azonban még ilyenkor is elérhető, hogy a beteg megfelelő életszínvonalon élhessen. Amputáció, súlyos sérülés után a gyógytornával elérhetjük például, hogy a beteg fizikailag felkészült legyen a rehabilitációra – például gyorsabban kezdhessen művégtagot, kerekesszéket használni.
  • Az egészség visszaszerzése. Sok sérülés és betegség után még súlyos esetben is van esély a teljes felépülésre, még akkor is, ha hosszú út vezet odáig. A gyógytorna és a kímélő mozgás megkönnyíti ezt az utat. Nem mindegy például, hogy a lábtörés utáni pihenés során a beteg az egészséges láb erejét is elveszti-e, vagy megfelelő mozgással szinten tudja tartani az edzettségét. 
 

A kis gyógytorna is gyógytorna

Nem mindenkinek az állapota teszi lehetővé az aktív gyógytorna végzését. Ezekben az esetekben a passzív gyógytorna, a beteg testének külső erővel történő átmozgatása jelenthet fontos segítséget. Rengeteg gép és segédeszköz elérhető a piacon, amely az ápoló munkáját is segíti. Egy automata szobabicikli például akkor is át tudja mozgatni a beteg testét, ha ő valamiért nem tudja használni az alsó végtagjait. 

Gyakran nem is a nagymozgások, inkább a finommotorika fejlesztésére van szükség. Ilyenkor akár egy színes maroklabda forgatása, az így érkező ingerek feldolgozása is rengeteget segíthet a beteg állapotának javításában.

Bankok és minősítések