Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A felfekvés kezelése a különböző stádiumokban

Szabó Zoltán József -
2019. 07. 03. 10:19:19
A felfekvés kezelése a különböző stádiumokban

A felfekvés kialakulásának megelőzésére nagyon oda kell figyelni: jobb mielőbb elkapni a probléma kialakulását, mint a folyamatos fájdalom mellett gyógyítgatni a sebeket. A felfekvésnek négy stádiuma van, amit két csoportba rendeznek: az elsővel még lehet hatékonyan mit kezdeni, az utóbbival az otthoni betegápolásban nagyon-nagyon keveset. Hangsúly a megelőzésen van.

tovább olvasom...

A felfekvés kezelése a különböző stádiumokban

Egy súlyosabb betegség vagy műtét már önmagában komolyan megviseli a beteg szervezetét, de sajnos itt még nincs vége a megpróbáltatásoknak. Ha ugyanis túl hosszú a lábadozási idő, amit ágyhoz kötve kell tölteni, akkor megvan a felfekvés kialakulásának kockázata is. Az idős vagy magatehetetlen emberek esetében szintén fennáll ez a probléma, amit a tünetek különféle fázisaiban más és más módszerrel kell kezelni.

Mitől alakul ki a felfekvés?

A felfekvés, vagy más néven decubitus a tartósan a test egy adott pontjára nehezedő nyomás miatt kialakuló szövetelhalás. A mérete és mélysége a nyomás nagyságától, valamint attól függ, hogy mennyi ideig tart. Sajnos a dolog olyan súlyos, mint amilyen rosszul hangzik, ezért lehetőleg mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében. Ha ugyanis a felfekvés kezelése nem történik meg időben, és eléri a negyedik stádiumot, akkor már csak műtéti beavatkozással lehet orvosolni a problémát.

A felfekvések leggyakrabban a sarok, a derék alsó vagy a térd belső része, valamint a váll körül alakulnak ki. A négy stádium a tartós bőrpírtól a felületes fekélyeken át a bőrelhalásig terjed, végül pedig a csontszövetek is láthatóvá válhatnak, és sipolyok keletkeznek. A cél tehát a súlyosabb tünetek kialakulásának megelőzése, amihez többféle gyógyászati segédeszköz és gyógyszer is a rendelkezésre áll, melyekkel jól kontrollálható a probléma.

A legfontosabb a felfekvések kialakulásának a megelőzése

A felfekvés kezelése és megelőzése számos eszközzel történhet. (A negyedik stádiumot most nem taglaljuk, mert azzal az otthonápolás során már nem lehet mit tenni.) Legyenek azok a különféle gyógyászati segédeszközök, krémek vagy kötszerek, az ápolást végzők több lehetőség közül választhatnak. De mit lehet tenni a felfekvések kivédése érdekében?

Először is fontos, hogy bármennyire is nehéz és esetleg fájdalmas, de a beteg pozícióját időről időre meg kell változtatni. Másodszor érdemes olyan tényezőkre is odafigyelni, mint az inkontinencia és az izzadás, a nedvesség ugyanis a kórokozók számára igazi paradicsom. Ha pedig ezek a bacik elszaporodnak, az a fertőzések kialakulásához vezet. Ezért mindenképpen fontos az érintett területeteken a problémára kifejlesztett krémek rendszeres alkalmazása, ezek ugyanis fokozzák a keringést, nyugtatják és gyógyítják a bőrt.

A nedvességet elnyelő betegalátétek és törlőkendők használata akár a felfekvés megelőzésében is segíthet, de a már kialakult tünetek (magasabb stádium) gyógyításában is fontos szerepük lehet. És még egy lényeges momentum! A beteg bőrének rendszeres tisztítását sem szabad elhanyagolni, valamint a bőr állapotának ellenőrzését, mert így azonnal látható, ha valamilyen változás állna be.

 

Felfekvés kezelése váltakozó nyomású matraccal

Ahogy már arról szó volt, a felfekvés kialakulásának oka az, hogy a sok fekvés miatt a beteg bizonyos testrészeit folyamatosan nyomás éri. A megoldás magáért beszél: egy olyan matrac, amiben váltakozik a nyomás, így a beteg nem lesz kitéve ennek a folytonos nyomásnak.

Az úgynevezett antidecubitus matracnak a megelőzésben lehet kiemelt szerepe, illetve az első stádiumban. Alapvetően olyanok számára javasolt, akik napi 15 óránál többet töltenek ágyban, és akiknél nagy a felfekvés esélye. 

Emellett a magas minőségű gyógypárnák, valamint a sarokvédő párna is nagy segítség lehet, amikből webáruházunkban nagy választékot talál.

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések