Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

Az ágyban fekvő betegeknek ezekre szükségük lehet

Szabó Zoltán József -
2017. 04. 23. 14:51:40
Az ágyban fekvő betegeknek ezekre szükségük lehet

Nem is gondolná az ember, de ha lebetegszünk, vagy pl. műtét után, kórházi kezelést követően akár több hétre is ágyban fekvő betegek leszünk, sok segédeszközre lesz szükségünk. Ami addig természetes volt, betegen már nem az. Amihez addig nem kellett segítség, most szinte nélkülözhetetlen. Összeszedtünk pár dolgot, amire elképzelhetően szükségünk lehet.

tovább olvasom...

Szerző: Szabó Zoltán József - egészségügyi szakdolgozó (gyógyászati segédeszköz forgalmazó)

A betegség senkinek sem hiányzik, így természetes módon mindenki megtesz minden tőle telhetőt a mihamarabbi gyógyulás érdekében. Ennek azonban számos feltétele van, amely közül mi most a betegágyhoz kapcsolódó kellékekre hívjuk fel a figyelmet.

Amikor a családunk egyik tagja hirtelen vagy tervezett időben kijön a korházból, többnyire ágyban fekvő beteg marad akár több napon, héten át. Mivel normális esetben a korházban a felgyógyuláshoz több eszköz adott, így azok egy része biztosan hiányozni fog otthon.

Ilyen pl. az ágylábemelő segédeszköz. Leginkább műtétek után szokott kelleni, hiszen a beteg az addig kényelmes magasságban lévő ágyára alig tud leülni vagy épp onnan felkelni. Az ágylábemelő nagy teherbírású, kb. 15cm-t képes emelni, ami elég soknak számít. Használható ágylábbal vagy anélküli ágyak megemelésére, de akár fotelek alá is.

Sok esetben arra is szükség van, hogy óvjuk, védjük az ágyat vagy matracot az esetlegesen kiömlő, ráömlő, ráfolyó folyadéktól, vizelettől, egyéb szennyeződéstől. Ma már számos méretű, kialakítású és minőségű vízhatlan lepedőt lehet kapni. Védhetjük vele az ágyat (gumifüles vagy gumipántos, az ágy tetejét védi) és a matracot (körgumis vagy oldalgumis lepedő). Ez utóbbinak létezik teljes matracot védő változata, amely pl. tűzálló is lehet. A választék lepedő ügyben széles, hiszen a harántlepedő, a gumi vagy PVC lepedő is elérhető. Funkcióját tekintve mindegyeik egyet tud: nem engedi át a folyadékot, azonban a szellőzésük jelentősen eltérő.

A betegágynál sokszor van szükség ágykapaszkodó állványra vagy létrára. Mindkettő a felülést könnyíti meg második személy segítsége nélkül. Létrából sokféle kapható a fától kezdve a műanyagig. A fokok számában és a létra hosszúságában van különbség, hiszen nem mindegy, hogyan tudjuk rögzíteni az ágy végéhez vagy aljához a létrát. A felülést és a folyamatos ülést a több fokozatban állítható párnaemelő is segítheti, ami kényelmessé, elviselhetőbbé teheti a felépülést.

A különböző betegségeknek megfelelően speciális párnákra is szükség lehet. Pl. a betegpozicionáló párna dolga az, hogy egy adott helyzetben (pl. oldalt fekve) tartsa a beteget. A felfekvés elkerülése érdekében Gyopár típusú párnákat érdemes használni. A különböző testhelyzeteknek megfelelő párna (pl. derék-, hát-, kartámasztó-, nyakpárna stb.) kis apró polisztirol golyókkal van megtöltve, így egyrészt nagyon kényelmes, másrészt kifejezetten jól szellőzik.

Egy fontos kényelmi eszköz, ami már nemcsak a betegágyhoz köthető, az ún. kézhosszabbító vagy karhosszabbító segéd. A 65-90 cm hosszúságú, fogórésszel rendelkező eszköz arra szolgál, hogy a földön vagy távol, magasan lévő 1kg alatti tárgyakat felemeljük. Aki nem tud hajolni, és pl. lecsúszott az ágyról a köntöse, lesett a törölközője stb., annak remek megoldás, mert mások segítsége nélkül is fel tudja emelni.

 

Természetesen sokféle eszköz létezik meg. Pl. a különböző lázmérőket, gyógyszeradagolókat, tablettafelezőket és porítókat, melegvizes palackokat is ide lehet sorolni.

Összességében elmondható, hogy

  • mindig az állapotnak, betegségnek megfelelő, azt segítő és támogató gyógyászati eszközt érdemes beszerezni akár nálunk is, az Értéksziget Webáruházban.
  • Fontos tájékozódni a vásárlás előtt, hogy a kiszemelt eszköz pontosan mire használható, ténylegesen megfelel-e az elvárásainknak.
  • Ezen a téren a márkának kevésbé van jelentősége, de a minőségnek már igen. Itt is igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Éppen ezért mindig törekedjen arra, hogy minőségi terméket vásároljon, ami nyilván többe fog kerülni, de a használhatósága, praktikuma kárpótolni fogja.
  • Mindig figyeljen oda arra, hogy időben rendeljen. Nem minden termék van készleten, érhető el 1-2 nap alatt. Ha előre tud gondolkodni, sok bosszúságtól, mérgelődéstől menti meg magát.

Amennyiben további segítségre, tanácsra van szüksége, keresse szakértő vevőszolgálatunkat, segítünk.

Bankok és minősítések