Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

A bemelegítés csodákra képes

Szabó Zoltán József
A bemelegítés csodákra képes

A bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy az izmokat felkészítsük a mozgásra, hanem azért is, hogy fejben ráhangolódjunk a sportolásra. A gond akkor jelentkezik, amikor sokan hajlamosak elbliccelni a szervezet felkészítését a rá váró terhelésre. Ez pedig akár balesetekhez, fájdalom kialakulásához, izomhúzódáshoz, illetve rosszabb teljesítményhez, egészségkárosodáshoz is vezethet.

tovább olvasom...

A bemelegítés csodákra képes

A bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy az izmokat felkészítsük a mozgásra, hanem azért is, hogy fejben ráhangolódjunk a sportolásra. 

A csoportos órákon az edző úgy építi fel a foglalkozásokat, hogy abban a bemelegítésnek és a nyújtásnak is megvan a helye. A gond inkább az egyéni edzéseknél jelentkezik, amikor sokan hajlamosak elbliccelni a szervezet felkészítését a rá váró terhelésre. Ez pedig akár balesetekhez, fájdalom kialakulásához, illetve rosszabb teljesítményhez is vezethet.

A bemelegítésre mindig kell időt hagyni!

De miért is hagyják ki sokan a bemelegítést? Legtöbbször azért, mert nincs rá idejük. Vagyis leginkább ezzel a kifogással találkozhatunk. Pedig annak a néhány percnek bele kell férnie a mozgásra szánt időbe, azaz érdemes úgy kialakítani a napirendet, hogy edzés előtt és után is maradjon 10-10 perc.

Az is fontos, hogy mindig az adott sportnak megfelelő bemelegítést végezzük. Ehhez érdemes egy szakértő tanácsát kikérni, vagy a neten szétnézni, ugyanis rengeteg edző vezet blogot, ahonnan remek inspirációkat meríthetünk. 

Csak egy példa: az egyik legnépszerűbb tevékenység a futás. Gyakran látni azonban, hogy sokan statikus nyújtással – amikor hosszabb időn át kitartjuk az adott nyújtó pozíciót – készülnek rá, ami nem éppen szerencsés. Tehát a bemelegítés mindig legyen sportspecifikus, és az edzés végi nyújtásról sem szabad megfeledkezni.

 

Mi történik a szervezettel a bemelegítés során?

Mielőtt mozogni kezdenénk, a szervezetünk nyugalmi állapotban van. A bemelegítés célja az, hogy ebből a nyugalmi állapotból terhelhető helyzetbe hozzuk a testünket, hogy képesek legyünk végrehajtani a gyakorlatokat. Vagyis aktivizálni kell a keringési rendszert, átmozgatni az izmokat és az ízületeket, fel kell készíteni a légzőszerveket, de még az idegrendszert is.

Ezzel pedig remek alapot teremtünk a sikeres és hatékony edzéshez, és megelőzhetjük a sérüléseket. Legyen az egy otthon végzett könnyű torna vagy egy megterhelőbb súlyzós edzés.

Milyen hatással van a bemelegítés a szervezetre?

Nézzük, mi történik a szervezetünkkel, miközben fokozatosan felkészítjük a sportra:

1. Az izmok bemelegítésével nő a vérellátás. Megnyílnak az izmokba vezető kis erek: a kapillárisok, arteriolák és venulák, aminek hatására nő az oxigénszint, és megelőzhető a savasodás. A vérbőséggel együtt emelkedik az izmok hőmérséklete is, amitől rugalmasabbak lesznek, illetve nagyobb lesz a szakítószilárdságuk. Ez azért lényeges, mert így kisebb lesz a húzódások és a szakadásos sérülések esélye, ami a hideg izmoknál komoly kockázatot jelent.

2. Bemelegítés alatt nő a pulzusszám, a szívműködés felpörög, a vér több oxigént szállít, így az aerob energiaellátás is javul.

3. A megfelelő bemelegítés során a légzésszám is megemelkedik, ami ugyancsak az oxigénellátást fokozza. A fenti három hatás – a keringés fokozódása a maximális terhelés 40-50%-áig, az izmok bemelegedése és a légzésfunkció emelkedése – együttesen hozzájárul a szervezet hatékonyabb munkavégzéséhez, és javítják az energiaellátást.

4. A bemelegítés során az ízületek is „beolajozódnak”, ugyanis nő a nedvtermelés, emiatt pedig csökken az ízfelszínek közötti súrlódás. Egyszerűbben ez azt jelenti, hogy megelőzhető, illetve mérsékelhető a porc kopása, megrepedése vagy leválása.  

5. A bemelegítés alatt a test hőmérséklete is nő, beindul az izzadás, ami hűti a bőrfelszínt, azaz a szervezet hőháztartása kiegyensúlyozottá válik.

Ne feledje! Csak 10-15 perc, és sikeresebb, illetve biztonságosabb lesz az edzés!

Tartalomhoz tartozó címkék: Beteggondozás a családban
Bankok és minősítések