Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

4+1 tipp a diabéteszes láb kezelésére

Szabó Zoltán József
4+1 tipp a diabéteszes láb kezelésére

Hazánkban a cukorbetegség népbetegség, hiszen jelenleg egymilliónál is több cukorbeteg él az országban. A betegség szövődményeinek a kialakulását kezeléssel meg lehet előzni, de nagyon oda kell figyelni. Ennek ellenére az egyik leggyakoribb szövődmény rendívül sokakat érint, ezért most adunk néhány tippet, hogy mit tehet Ön a diabéteszes láb kezelése érdekében.

tovább olvasom...

4+1 tipp a diabéteszes láb kezelésére - Értéksziget Webáruház

Hazánkban a cukorbetegség népbetegség, hiszen jelenleg egymilliónál is több cukorbeteg él az országban. Sajnos az orvostudomány még nem tart ott, hogy kezelni tudja a kórt, viszont a szövődményeinek kialakulását kezeléssel meg lehet előzni. Ennek ellenére az egyik leggyakoribb szövődmény rendívül sokakat érint, ezért most adunk néhány tippet, hogy mit tehet Ön a diabéteszes láb kezelése érdekében.

Diabéteszes láb szindróma

A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség nagyon komoly szövődményekkel járhat. Többek közt felléphet veseelégtelenség, vakság, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért szintén felelős lehet a magas vércukorszint. Ha pedig a keringés károsodik, és ehhez hozzájön még az idegek fokozatos sérülése, akkor a lábszáron fekélyes sebhelyek alakulhatnak ki.

A sebhelyek önmagukban is nagy problémát jelentenek, azonban a magas vércukorszintre jellemző a fertőzéshajlam, és ez a fekélyes sebhelyekkel együtt szövetelhalást idézhet elő, ami bizonyos esetekben szükségessé teszi a lábamputációt.

A lábamputáció elkerülhető, ha a cukorbetegek megfelelő kezelésben részesülnek, és odafigyelnek a vércukorszint egyensúlyban tartására. Valamint fontos, hogy a betegek felismerjék a kezdődő diabéteszes láb tüneteit, ezáltal annak kezelése mielőbb megvalósulhasson.

A diabéteszes láb tünetei

A diabéteszes láb kezeléséhez elengedhetetlen, hogy felismerjük annak tüneteit. Alapvetően kétféle tünetcsoportot különböztetünk meg, az egyik csoport a keringési zavar, a másik pedig az idegi károsodás tüneteit foglalja magában.

A keringési zavar tünetei közé tartozik a lábfájdalom, a lábkörmök megvastagodása és lassú növekedése, a lábszőrzet elvesztése, valamint ide sorolhatjuk még a sebek és fekélyek megjelenését is.

Az idei károsodás tünete lehet a bőrkeményedés kialakulása, a láb deformitása, a láb érzékelésének zavarai (nem érez hideget, meleget, nyomást), a bőr extrém szárazsága, valamint a megjelenő égő, bizsergő érzés szintén jelezheti az idegi károsodást.

A diabéteszes láb kezelése

Ha Önnél megjelentek a diabéteszes láb tünetei, az első teendője legyen, hogy orvoshoz fordul a panaszaival, hiszen a betegség kezelése elsősorban az orvos feladata. Ilyenkor a láb deformitásának megelőzése a cél, hiszen ezzel biztosítható a mozgásképesség és a láb boltozatának megőrzése. Ehhez jellemzően speciális talpbetétek viselését írja elő az orvos, ugyanakkor a már kialakult bőrkeményedéseket szintén kezelni szükséges a megfelelő készítményekkel.

 

Tippek az otthoni kezeléshez

  1. Válasszon tökéletes cipőt! A lábbeli ne legyen túl bő és szűk sem, hiszen bő cipő esetében a csúszkálás miatt alakul ki folyamatos dörzsölés, túl szűk cipőnél pedig a nyomásnak kitett helyeken alakulhatnak ki sebek és fekélyek.
  2. Használjon kifejezetten cukorbetegek részére kifejlesztett lábkrémet! Ezek megelőzik a bőrkeményedéseket, a repedéseket, valamint gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaznak.
  3. Ha mégis kialakult egy enyhe bőrkeményedés, távolítsa el habkő segítségével. Előrehaladottabb állapotban azonban mindenképp vegye igénybe szakember segítségét!
  4. Naponta ellenőrizze a lábai állapotát! Ha olyan seb jelenik meg a lábán, ami nem gyógyul, mielőbb keresse fel kezelőorvosát!
  5. +1. Ha további segítségre lenne szüksége a diabéteszes láb kezelésével kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!
Tartalomhoz tartozó címkék: Tegyünk lábunk egészségéért
Bankok és minősítések