Barion Pixel
Oldalunk cookie-kat használ, amelyek információkat szolgáltatnak számunkra az oldallátogatási szokásokról, de nem tárolnak személyes információkat. Adatkezelés.
Termékek Menü

3 tipp, hogyan óvhatja meg begipszelt végtagját

Szabó Zoltán József
3 tipp, hogyan óvhatja meg begipszelt végtagját

Amíg az ember el nem töri valamelyik végtagját vagy tartósan kötés nem kerül rá, addig bele sem gondol, hogy ez a pár hét vagy - rosszabb esetben hónap - mennyire megváltoztatja az életét, addigi szokásait, ösztönös cselekedeteit. Ha ez így van, akkor érdemes alkalmazkodni hozzá (sajnos), amihez pár hasznos, a mindennapokban kiválóan használható termékre szeretnénk felhívni a figyelmét.

tovább olvasom...

3 tipp, hogyan óvhatja meg begipszelt végtagját

Elsőre akár úgy is tűnhet, hogy akár még egyszerű is lesz együtt élni pár hétig, pár hónapig a begipszelt vagy bekötözött kézzel, lábbal. Aztán amikor jönnek a napi rutin feladatok (tisztálkodás, szokásos gyors munkába igyekvés stb.), akkor minden megváltozik, mert mindent másképp kell csinálni, amit előzetesen ki is kell találni. A nagy rohanásban és a sűrű mindennapokban íme 3 tipp, hogyan óvhatja meg begipszelt végtagját, és teheti komfortosabbá ezeket a nehéz napokat, heteket.

De még mielőtt elolvasná ezt a cikket, ellenőrizze, hogy a begipszelt végtagja helyesen, megfelelően történt-e. Ennek óriási jelentősége van, hiszen több hétig is használni fogja a gipszet, aminek megfelelőnek kell lennie. Ehhez nyújt segítséget a Gipszdoki, ahol tanácson túl újra gipszelik, ha szükséges.

Gipszvédő zuhanyzáshoz

A legnagyobb és legösszetettebb problémát ez okozza, hiszen a begipszelt lábbal nem lehet csak úgy belépni a fürdőkádba, zuhanyzóba. Az esetek jelentős részében valahogy meg kell akadályozni, hogy víz érje a bekötözött részt, ami viszonylag nehéz dolog. Az egyik megoldás lehet az, hogy egy kukászsákot húz az érintett testrészre. Sajnos ez nem elég esztétikus (bár ez szinte senkit sem szokott érdekleni) és nem biztonságos védelmi szempontból, de gyors és átmeneti megoldásnak megfelelő. Helyette a kifejezetten erre a célra készített zuhanyzsákot javasoljuk használni. Egy csomagolásban 3 db ilyen önzáródó, a vizet kinn tartó, praktikusan használható zuhanyzsák található. A végtagtól függően méretezik. Úgy van kialakítva, hogy minden ember végtagja beleférjen vastagságtól függetlenül.

Járótalp gipszelt lábra

Ha Önnek járógipsze van, és nem tud tétlenül meglenni otthon, és szeretné védeni ezt a kötést, akkor valamilyen járótalpra lesz szüksége. Előbb-utóbb bepiszkolódik a kötés, ami eléggé csúnya látványt nyújt amellett, hogy nem túl higiénikus. Évszaktól függően kétféle járótalp közül választhat: szandál jellegű (inkább nyitott, meleg, száraz időre) vagy cipő jellegű (inkább hidegebb, csapadékos időre, zárt kivitel, védi a lábujjakat is az előzővel szemben). Ezeket úgy tervezték, hogy mindenféle gipszelt, kötözött láb beleférjen. Másképp fogalmazva: a méretválasztás során nem kell ráhagyni: ha 42-es lába van, akkor az annak megfelelő méretűt kell választani. A járótalpakból létezik egységes forma (vagyis a kialakítása oldaliságtól független), de van jobb-bal kialakítás is. Megemlítjük még, hogy sokszor még mankóra vagy járóbotra is szüksége lehet sajnos. Ezek használata attól függ, hogy mennyire terhelhető az adott végtag, valamint mennyire ézi magát biztonságban, stabilan a gipsz vagy kötés miatt.

Ágytálca az ágyban végzett munkához

Sajnos nem mindenki olyan "szerencsés", hogy járógipszet, könnyített kötést kapjon. Vannak helyzetek, amikor kötelező jelleggel ágyban kell feküdni. Ilyenkor a napok és hetek nagyon nehezen telnek, mert minden cselekedethez valakit meg kell kérni. Ha megteheti, és a munkája miatt dolgozhat otthonról, figyelmébe ajánljuk a multifunkciós ágytálcát számítógép használathoz. Az asztal nagyon praktikus, mert a dőlésszöge állítható, a laptop nem csúszik le róla, sőt, akár még egy csésze kávét is rátehet a fix részére. Étkezésekhez az ágyasztalt javasoljuk használni, aminek még külön pohártartója is van. 

És egy ráadás: mankó, járóbot a közlekedéshez

Az Értékszigetnél mi nagyon szeretjük az esztétikus, szép, minőségi, ugyanakkor kifejezetten praktikus dolgokat. Éppen ezért nem kínálunk SZTK-s termékeket, csak olyanokat, miket mi is használnánk. Pl. járógipsz használatakor sokan járóbottal is segítik a lépéseket. Ha már szükség van ilyenre és ha egyébként is kellene, akkor érdemes a szép színes, jó kedélyt árasztó, vidám színű összecsukható botok közül választani. Azért, mert valaki pl. 60 év feletti, tényleg használhat Vadvirág járóbotot vagy akár a zsiráfmintásat is. Ha könyökmankóra van szükség, az lehet akár zöld, kék vagy lila színű is – nem kell mindig komornak lenni és csak sötét színeket használni.

A fenti eszközök használata nem kötelező, de jelentősen megkönnyítik a mindennapjait. Amikor az embert betegség agy baleset éri, akkor tudja meg csak igazán, milyen sokat is ér az egészsége. Vigyázzon magára.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségügyi problémák
Bankok és minősítések